Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο έδωσε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ. Έχει τίτλο "Annual Energy Outlook 2015 With Projections to 2040" κι έχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία, καθώς εκτείνεται σε 27 σελίδες, αλλά με πολλούς πίνακες κι επεξηγήσεις το συνολικό υλιό φθάνει τις 154 σελίδες. Σήμερα θα δούμε τις εκπομπές CO2 απ' την ηλεκτροπαραγωγή που προβλέπει η αρμόδια κρατική υπηρεσία ότι θα έχουν οι ΗΠΑ το 2040
.
Όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα, οι ΗΠΑ προβλέπουν ότι με όλα τα εξεταζόμενα σενάρια θα έχουν το 2040 χαμηλότερες εκπομπές CO2 απ' την ηλεκτροπαραγωγή σε σχέση με το 2008, που κορύφωσαν τις εκπομπές μετά το 2000, ξεπερνώντας τα 6 δισεκατομμύρια τόνους CO2 και χαμηλότερα κι απ' το 2005, που είχαν 5,993 δισεκατομμύρια τόνους CO2. Με το βασικό σενάριο (Reference) οι εκπομπές το 2040 προβλέπονται στα 5,549 δισεκατομμύρια τόνους CO2. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει θέσει στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 17% το 2020 ως προς το 2005, αλλά, σύμφωνα με την έκθεση, οι εκπομπές απ' τον τομέα ενέργειας το 2020 θα είναι μόνο 8% πιο χαμηλά απ' το 2005.
Τι συνέβη το 2008 και βλέπουμε στη συνέχεια μια θεαματική "βουτιά" στο διάγραμμα; Μα η κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Leehman Brothers, που δημιούργησε παγκόσμια ύφεση και μείωσε παντού τις εκπομπές. Το έχουμε άλλωστε ξαναπεί: η ύφεση μειώνει τις εκπομπές, ο ήπιος χειμώνας μειώνει τις εκπομπές, η μειωμένη ζήτηση ενέργειας μειώνει τις εκπομπές, τα αιολικά ΔΕΝ μειώνουν τις εκπομπές. Γι' αυτό και, όπως πολύ χαρακτηριστικά φαίνεται στο διάγραμμα, οι μακράν χαμηλότερες εκπομπές προκύπτουν στο σενάριο "χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης-Low Economic Growth".
Αφού όμως οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το σοκ της κατάρρευσης της Leehman Brothers, γιατί δεν προβλέπεται αύξηση των εκπομπών; Για το λόγο ότι με δυο νόμους η κυβέρνηση Ομπάμα μετασχηματίζει τον τομέα ηλεκτροπαραγωγής, στρέφοντας από το κάρβουνο προς το φυσικό αέριο. Το δικό τους φθηνό σχιστολιθικό αέριο, όχι εισαγόμενο. Ήδη ανθρακικά εργοστάσια συνολικής ισχύος 4,1GW μετατρέπονται σε εργοστάσια φυσικού αερίου κι αρκετά παλιά, που συμπληρώνουν το όριο ζωής τους τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να αντικατασταθούν από εργοστάσια φυσικού αερίου. Δείτε στο διάγραμμα την πολύ σημαντική αύξηση ισχύος από φυσικό αέριο σε όλα τα σενάρια. Ακόμα και στο σενάριο "χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης-Low Economic Growth", η κύρια αύξηση προέρχεται απ' το φυσικό αέριο.
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει δραστική μείωση του ποσοστού του κάρβουνου στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2040, όπως φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα: το 2013 το ποσοστό του κάρβουνου ήταν 39% και το 2040 προβλέπεται να έχει υποχωρήσει στο 34%, ως συνέπεια κυρίως του γεγονότος ότι τα 304GW το 2013 μειώνονται σε 260GW το 2040. Ωστόσο ο συντελεστής αξιοποίησης (ώρες λειτουργίας ανά έτος) των εργοστασίων που μένουν βελτιώνεται και αν συνυπολογίσετε ότι το 2040 οι συνολικές κιλοβατώρες επί των οποίων υπολογίζεται το 34% θα είναι σημαντικά περισσότερες απ' το 2013, ουσιαστικά προκύπτει ότι η θέση του κάρβουνου στην ηλεκτροπαραγωγή παραμένει αμετάβλητη μέχρι το 2040.
Αυτό μπορούμε να το δούμε καλύτερα στο διπλανό διάγραμμα, που δείχνει την ηλεκτροπαραγωγή σε τρισεκατομμύρια κιλοβατώρες το 2013 και με όλα τα σενάρια κατά το 2040: μόνο στο σενάριο υψηλών αποθεμάτων πετρελαίου & φυσικού αερίου μειώνονται το 2040 οι κιλοβατώρες από κάρβουνο, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο είναι περισσότερη σε σχέση με το 2013!
Να θυμίσουμε ότι μιλάμε για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και την πιο βιομηχανική χώρα του πλανήτη. Όταν λοιπόν το 2040 η ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο θα είναι πιθανότατα περισσότερη απ' το 2013, το ίδιο θα είναι και οι εκπομπές CO2, (εκτός κι αν έχουν βάλει σύστημα CCS, συλλογής & αποθήκευσης του CO2, κάτι που δεν είναι ωστόσο σαφές στην έκθεση). Η βιομηχανία χρειάζεται σταθερή κι αξιόπιστη ενέργεια κι αυτή τη δίνουν, σε όλη τη βιομηχανική εποχή, τα ορυκτά καύσιμα και από τις ΑΠΕ μόνο τα νερά, η γεωθερμία, η βιομάζα. Γι' αυτό και το 2040 η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη προβλέπει πως θα έχει συγκριτικά ελάχιστα αιολικά & Φ/Β, καθώς, όπως φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα, οι μισές ΑΠΕ είναι νερά. Υπόψη δε ότι στα παράλια του Τέξας υπάρχει ένα εξαιρετικό αιολικό δυναμικό, που εξασφαλίζει πολύ υψηλό συντελεστή λειτουργίας των ανεμογεννητριών, πάνω από 60%. Όταν λοιπόν το 2040 το 65% της ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ προβλέπεται να το δίνει το κάρβουνο και το φυσικό αέριο, ενώ τα αιολικά+Φ/Β θα δίνουν το πολύ 10%, στην Ελλάδα WWF & Greenpeace, ενεργώντας ταυτόχρονα, μας λένε να μην κάνουμε τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και να βάλουμε πανάκριβα & αναξιόπιστα συστήματα που ούτε οι ΗΠΑ δεν αναπτύσσουν. Πώς να τους αποκαλέσει κανείς;
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου