Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ποιός έχει πλέον το μάνατζμεντ στα ΕΛΠΕ;


Μπορεί κάποιες πληροφορίες να επέμεναν χθες ότι οι διοικητικές αλλαγές στα ΕΛΠΕ έχουν και τη συγκατάθεση της πλευράς Λάτση (ελέγχει το 42,6%), κάποιες άλλες ωστόσο αντέτειναν ότι το “στάτους κβο” στον όμιλο δεν είναι πλέον το ίδιο, και ότι το Δημόσιο (ελέγχει το 35,5%) έχει πάρει πλέον το πάνω χέρι.

Σύμφωνα με αυτές ...
τις πηγές, τόσο ο Σ. Τσοτσορός, όσο και ο Γρ. Στεργιούλης είναι 100% επιλογές της κυβερνησης, σε αντίθεση με την απερχόμενη διοίκηση, όπου ο Ι. Κωστόπουλος ήταν μάνατζερ προερχόμενος από την πλευρά Λάτση, παρ’ ότι είχε προταθεί για τη θέση αυτή από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της άτυπης συμφωνίας για τοποθετήσεις κοινή συναινέσει που υπήρχε μεταξύ των δύο μερών.

Αλλά πηγές που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις εξέλιξεις, επέμεναν χθες ότι αυτό το καθεστώς έχει αλλάξει, και το μάνατζμεντ περνά πλέον στα χέρια του Δημοσίου.

Κι αυτό, παρ' ότι η “ανθρωπογεωγραφία” των επτά νέων εκπροσώπων του Δημοσίου που προτάθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Π. Ανασυγκρότησης, δείχνει ένα μίνιμουμ βαθμό συναίνεσης μεταξύ των δύο μετόχων. Τέτοια είναι η περίπτωση του σημερινού αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου, Ανδρέα Σιαμίση, ανθρώπου της Paneuropean, ο οποίος ήταν ένα από τα επτά στελέχη που πρότεινε το Δημόσιο ως εκπρόσωπό του στο Δ.Σ.

Αναζητώντας τη λύση στο γρίφο των διοικητικών αλλαγών στα ΕΛΠΕ, καταγράφουμε τι έλεγαν χθες κυβερνητικοί κύκλοι που άφηναν να εννοηθεί πως η πλευρά Λάτση μπορεί να μην εγείρει διαφωνίες στα πρόσωπα, αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι “ερωτήθηκε” για την αλλαγή της διοίκησης.

Τέλος λοιπόν εποχής ; Μπορεί. Να θυμίσουμε εδώ ότι μετά την παρέλευση της μεταβατικής περιόδου που προβλεπόταν στη συμφωνία Λάτση-Δημοσίου για τη συγχώνευση Πετρόλα-ΕΛΠΕ το 2003, είναι η Γενική Συνέλευση των μετόχων αυτή που αποφασίζει για την ανάθεση καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου. Μέχρι και σήμερα ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη δεν είχε εφαρμοστεί, και οι τοποθετήσεις γίνονταν κοινή συναινέσει. Ετσι, το Δημόσιο είχε προτείνει ως διευθύνων σύμβουλο τον μάνατζερ που προερχόταν από τον όμιλο Λάτση και εν προκειμένου τον Γιάννη Κωστόπουλο.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο αυτή τη φορά. Το Δημόσιο δεν πρότεινε ως δ. σύμβουλο, κάποιον μάνατζερ προερχόμενο από τον όμιλο Λάτση, αλλά πρόσωπο δικής του επιλογής.

Αυτό πάντως που ακούγεται είναι ότι με την πλάτη στον τοίχο λόγω του ανοικτού θέματος που λέγεται Ελληνικό, η πλευρά Λάτση δεν «κόντραρε» και πολύ για τα νέα πρόσωπα στα ΕΛΠΕ. 

Τέλος, δεν πρέπει να περάσει απαρητήρητο και το γεγονός ότι οι διοικητικές αλλαγές στα ΕΛΠΕ προωθούνται σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση έχει «βάλει στο μάτι» τα πλούσια ρευστά διαθέσιμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που έχει συσσωρεύσει ο όμιλος στο ταμείο του. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση θέλει να «αξιοποιήσει» μέρος των χρημάτων αυτών μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού για τις πληρωμές των αναγκών του Δημόσιο.

Θυμίζουμε ότι τα επτά μέλη του Δ.Σ. ορίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο, τα δύο μέλη από τον όμιλο Λάτση, δύο μέλη προέρχονται από τους μετόχους μειοψηφίας και δύο εκπροσωπούν τους εργαζόμενους.

Οσο για το πιο προβεβλημένο πρόσωπο σε αυτή την αλλαγή σελίδας στα ΕΛΠΕ, είναι σίγουρα ο καθηγητής και επιχειρηματίας Στάθης Τσοτσορός, προερχόμενος από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης και των τηλεοπτικών σταθμών.

Παλιός γνώριμος στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο Τσοτσορός είχε προσεγγίσει τα τελευταία χρόνια το ΣΥΡΙΖΑ , στελέχη του οποίου μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον 66χρονο πανεπιστημιακό, και πρώην μάναζτερ. Πηγές προσκείμενες στον Λαφαζάνη καταγράφουν στο ενεργητικό του, ότι είχε συγκρουστεί με τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Alpha όπου και θήτευσε, ότι είναι δοκιμασμένο και έμπειρο στέλεχος τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και ότι στο παρελθόν είχε σχέση με τα ενεργειακά, έχοντας περάσει για κάποιο σύντομο διάστημα της καριέρας του από τη ΔΕΗ.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου