Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
14 βασικά μέτρα «κλειδώνουν» ήδη στο τραπέζι του Brussels Group και γίνονται το διαβατήριο για την πρώτη ανάσα ρευστότητας προς την Αθήνα. Τα μέτρα αυτά, κατά κυβερνητικές πηγές, θεωρούνται «υψηλής δημοσιονομικής και φορολογικής απόδοσης» αλλά ταυτόχρονα και «σταθμισμένης κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αναλυτικά,,,


Επιβολή ειδικού φόρου στους 500 πλουσιότερους φορολογουμένους με βάση το περιουσιολόγιο.

Μένει ο ΕΝΦΙΑ για το 2015. Η μόνη ελπίδα των πολιτών για κάποια μείωση είναι η μείωση μέσω των αντικειμενικών αξιών η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί ως τα τέλη του Ιουνίου.

Έκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ, χωρίς την μείωση κατά 30%. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα αποφέρει έσοδα 1,3 δις ευρώ.

Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% (με εξαίρεση φάρμακα-βιβλία που θα παραμείνουν στο 6,5% και τρόφιμα που θα παραμείνουν στο 13%). Οι πιστωτές φέρονται να ζητούν υψηλότερο ενιαίο συντελεστή, της τάξης του 18%. Παράλληλα όλα δείχνουν ότι θα αυξηθεί και ο κατώτατος συντελεστής ΦΠΑ από το 6,5 στο 8%. Έτσι θα υπάρξει αύξηση περίπου 2,65% σε υπηρεσίες και προϊόντα όπως οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σε τρόφιμα, την εστίαση, ενώ θα υπάρξουν μειώσεις σε ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη. Η μείωση αυτή θα είναι άνω του 5%.

Μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις, με πολλούς ασφαλισμένους να χάνουν το θεμελιωμένο δικαίωμα που είχαν είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ενσήμων. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι μπαίνουν αντικίνητρα με μεγάλες μειώσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά σε υπαλλήλους ΔΕΚΟ και Τραπεζών. Θίγονται άμεσα ασφαλισμένοι πριν το 1993, μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, εργαζόμενες με βαρέα και ανθυγιεινά, άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετια και ανήλικο τέκνο, άνδρες σε ειδικά ταμεία που βγαίνουν σε σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας με 35ετια και γυναίκες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες με ασφάλιση πριν το 1983 για τις οποίες προβλέπεται έξοδος στα 52 έτη.

Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη και πιθανή επέκτασή του στα σκάφη.

Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.

Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου)

Ειδικός φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης). Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιθανότατα στα νησιά του Αιγαίου όπου ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.
Αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Παγώνει το θέμα των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό

Συλλογικές συμβάσεις σε ένα ευρωπαϊκού τύπου μοντέλο με συμβάσεις οι οποίες θα έχουν ευέλικτο χαρακτήρα στα πρότυπα άλλων κρατών της Ε.Ε. όπου προβλέπεται ένα ανώτατο όργανο το οποίο καθορίζει τον κατώτατο μισθό, αλλά και τον αριθμό των απολύσεων. Για παράδειγμα στη Γαλλία και τη Γερμανία οι ομαδικές απολύσεις επιτρέπονται εφόσον προηγηθεί διαβούλευση εργαζόμενων εργοδοτών.


ΠΗΓΗ:hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου