Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΟΟΣΑ: Ως και 70 ώρες/εβδομάδα δουλεύει ο Ελληνας για να μην πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας

ΟΟΣΑ: Ως και 70 ώρες/εβδομάδα δουλεύει ο Ελληνας για να μην πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας
Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σε πραγματικούς όρους είναι από τους χαμηλότερους στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Οργανισμού.

Είναι ενδεικτικό ότι για να μην πέσει κάποιος κάτω από το όριο της φτώχειας στη χώρα μας θα πρέπει να εργάζεται κατά μέσο όρο 60 με 70 ώρες την εβδομάδα, λαμβάνοντας τον κατώτατο μισθό.

Το συγκεκριμένο στοιχείο αφορά οικογένεια με δύο παιδιά. Όπως φαίνεται και από το σχετικό διάγραμμα, η χώρα μας βρίσκεται....
στις 5 πρώτες θέσεις με τις περισσότερες εργατοώρες ανά εβδομάδα, με την Τσεχία πρώτη (80-90 ώρες) και στις επόμενες θέσεις Εσθονία, Ισπανία, Σλοβακία, Λετονία.

oosa1

Η μελέτη του ΟΟΣΑ συμπίπτει με τη συζήτηση που έχει ανοίξει μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, αλλά με μορφή πιο "ελαστική" και σίγουρα όχι με την μορφή που είχαν στο παρελθόν. Ως γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού με νομοθετική πρωτοβουλία, κάτι που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους δανειστές, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Σύμφωνα, πάντως, με τις τελευταίες εξελίξεις και τη διαφαινόμενη σύγκλιση απόψεων σε θέματα που αποτελούσαν μέχρι χθες "κόκκινες γραμμές", το θέμα φαίνεται να πηγαίνει "πίσω".

oecd2

Όπως φαίνεται και από το παραπάνω διάγραμμα, η μελέτη του ΟΟΣΑ περιέχει συγκρίσεις για το ελάχιστο επίπεδο των μισθών μεταξύ των χωρών, καθώς και του διαφορετικού φόρου και των εισφορών που καταβάλλονται από τους εργοδότες και τους εργαζομένους (διαγράμματα κάτω).

oecd3

Επισημαίνει δε την ανάγκη για τις κυβερνήσεις να συντονίσουν τους κατώτατους μισθούς με άλλες πολιτικές, ιδιαίτερα αυτές των φόρων και των παροχών, αλλά και την αναγκαιότητα τακτικής αναπροσαρμογής τους, υπό το βάρος των οικονομικών εξελίξεων και των αλλαγών στην αγορά εργασίας.

Από τη σύγκριση στα επίπεδα των κατώτατων μισθών, σε σχέση με τον μέσο μισθό, διαπιστώνει κανείς ότι η Ελλάδα -με το 45%- βρίσκεται πιο κοντά στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά (που κυμαίνονται μεταξύ 35% και 40%) όπως είναι οι Τσεχία, Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες, Εσθονία και Ιαπωνία. Ανω του 60% του μέσου μισθού ανέρχεται ο κατώτατος μισθός μετά την κρίση (2013) στη Σλοβενία, τη Γαλλία, τη Χιλή και την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αυτό μεταφράζεται σε καθαρές αποδοχές κάτω των τριών δολαρίων ανά ώρα στο Μεξικό, τη Λεττονία, τη Χιλή και την Εσθονία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία, σε πάνω από εννέα δολάρια στο Λουξεμβούργο και την Αυστραλία.

Η μελέτη εξετάζει επίσης τα εισοδήματα που μια δουλειά με τον κατώτατο μισθό προσφέρει σε μια οικογένεια μετά τον συνυπολογισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά και των κοινωνικών μεταβιβάσεων. Σύμφωνα με τον οργανισμό, υπάρχουν χώρες στις οποίες οι μισθωτοί με πλήρη απασχόληση που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ακόμη κι αν εργάζονται πολλές ώρες, δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Αναλυτικά, στην Ελλάδα, ένας μισθωτός σε μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά ή ένας εργαζόμενος σε οικογένεια με δύο παιδιά, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, πρέπει να δουλεύει από 60 έως και 70 ώρες την εβδομάδα προκειμένου η οικογένειά του να μη βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας. Πρόκειται για μη ρεαλιστικά ωράρια, σημειώνει η μελέτη, για να καταλήξει ότι αυτό συμβαίνει στην πλειονότητα των χωρών, στην περίπτωση που εργάζεται μόνο το ένα μέλος της οικογένειας. Υπάρχουν βέβαια και χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που οι απαιτούμενες ώρες εργασίας ανά εβδομάδα είναι οι μισές από αυτές που χρειάζονται στην Ελλάδα.

Από τη συγκριτική μελέτη του ΟΟΣΑ διαπιστώνεται επίσης ότι στη χώρα μας η διάκριση μεταξύ νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, δεν είναι τυχαία, καθώς εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες που έχουν θεσμοθετήσει τον κατώτατο μισθό. Βέβαια, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που η διάκριση αφορά νέους ηλικίας έως 25 ετών. Στις υπόλοιπες χώρες, χαμηλότερους κατώτατους μισθούς λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 23 ετών στην Ολλανδία, έως 22 ετών στη Σλοβακία και έως 18 ετών σε άλλες, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο ή η Πορτογαλία. Μάλιστα, στη Λετονία ο κατώτατος μισθός, που δεν ξεπερνά τα 200 δολάρια, είναι μεγαλύτερος στους νέους έως 18 ετών.
oecd4


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου