Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Καναδάς: Ιστορική αλλαγή σκυτάλης - Νίκη της Αριστεράς


Οι Νέοι Δημοκράτες, ένα κόμμα που πρόσκειται στην αριστερά, τερμάτισε τη 44χρονη διακυβέρνηση των Συντηρητικών στην περιοχή της Αλμπέρτα στον Καναδά, επιτυγχάνοντας μία συντριπτική νίκη με την υπόσχεση μίας αναθεώρησης της πολιτικής στον τομέα πετρελαίου και αερίου, που βρίσκεται στην ενεργειακή καρδιά της χώρας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτέλεσε μία ...
σεισμικού μεγέθους πολιτική αλλαγή στην περιοχή και προκάλεσε την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού των Προοδευτικών Συντηρητικών Τζιμ Πρέντις από την ηγεσία του κόμματος. 

Ο Πρέντις παραιτήθηκε επίσης από μέλος του κοινοβουλίου.

"Γράψαμε λίγη ιστορία απόψε", δήλωσε στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές της η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός των Νέων Δημοκρατών Ρέιτσελ Νότλι.

Στο τέλος μίας προεκλογικής εκστρατείας που διήρκεσε ένα μήνα, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDP), το οποίο δεν είχε εξασφαλίσει ποτέ περισσότερες από 16 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο, που αριθμεί συνολικά 87 έδρες, θα ηγηθεί μίας κυβέρνησης πλειοψηφίας.

Τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι το NDP κερδίζει 54 έδρες, ενώ οι Προοδευτικοί Συντηρητικοί είναι πιθανό να πάρουν μόλις 10 και έρχονται τρίτοι μετά το ακόμα πιο συντηρητικό Κόμμα Γουαϊλντρόουζ ("Άγριο Τριαντάφυλλο") που κερδίζει 21 έδρες.

Το NDP αναμένεται να τηρήσει πολύ λιγότερο βολική στάση απέναντι στην ισχυρή ενεργειακή βιομηχανία αυτής της περιοχής του Δυτικού Καναδά και οι επενδυτές σε μετοχές ενεργειακών εταιριών στις χρηματαγορές του Καναδά αναμένεται να αντιδράσουν σήμερα αρνητικά.

Η Νότλι έχει προτείνει αναθεώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης πετρελαίου και αερίου στην πλούσια σε φυσικούς πόρους περιοχή και δεν είναι τόσο ένθερμη για ορισμένα σχέδια αγωγών όπως το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα Keystone XL της TransCanada Corp. Το NDP είχε υποσχεθεί επίσης ότι θα αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 12%.

Από τις εκτάσεις πετρελαιοφόρου άμμου της Αλμπέρτα προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ.

Στην επινίκια ομιλία της η Νότλι προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της πετρελαϊκής βιομηχανίας λέγοντας πως το κόμμα της θα είναι ένας "καλός εταίρος" του ενεργειακού τομέα. Η Νότλι είπε επίσης πως ο Καναδάς χρειάζεται μια εθνική προσέγγιση όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η Καναδική Ένωση Παραγωγών Πετρελαίου, η πιο ισχυρή ομάδα πίεσης του πετρελαϊκού τομέα, δήλωσε πως η νέα πρωθυπουργός θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην κατασκευή περισσότερων αγωγών.

"Δεν νομίζουμε ότι τώρα είναι η ώρα για μία αναθεώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης η οποία θα προσθέσει αβεβαιότητα σε μια εποχή κατά την οποία οι θέσεις εργασίας και οι επενδύσεις κεφαλαίου είναι το ζητούμενο", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζεφ Γκάουλιν.

Οι Συντηρητικοί είχαν κερδίσει 12 εκλογικές αναμετρήσεις στη σειρά, όμως η υποστήριξη στον άπειρο πρωθυπουργό Τζιμ Πρέντις βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και οι δεξιοί ψηφοφόροι μοιράστηκαν ανάμεσα στους Συντηρητικούς και στο νεότερο, περισσότερο συντηρητικό Κόμμα Γουαϊλντρόουζ, το οποίο φαίνεται ότι θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Πρέντις, που άφησε την επενδυτική τραπεζική για να γίνει ηγέτης του κόμματος τον Σεπτέμβριο, είχε αποδοχή 75% στις αρχές Μαρτίου. Δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα έδειξε πως η δημοτικότητά του είχε πέσει στο 31%.

"Η συνεισφορά μου στη δημόσια ζωή έχει τώρα τελειώσει", δήλωσε στους υποστηρικτές του ο Πρέντις έπειτα από την ήττα του.

Η δυσαρέσκεια για τον προϋπολογισμό του Πρέντις που προέβλεπε αύξηση φόρων, τα έξοδα της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, τη στιγμή που επαρχία αντιμετωπίζει έλλειμμα 5 δισ. δολαρίων Καναδά (4,1 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) και μία σειρά από γκάφες των Συντηρητικών διέλυσαν την πρωτοκαθεδρία του κόμματος.

"Αυτή θα καταγραφεί ως μία από τις μεγαλύτερες πλάνες στην πολιτική ιστορία του Καναδά. Δεν χρειαζόταν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές", δήλωσε ο αναλυτής δημοσκοπήσεων Μπρους Κάμερον στην τηλεόραση του CBC.

Η ιστορική νίκη του NDP, που ένα μήνα νωρίτερα καταλάμβανε μόλις την τέταρτη θέση στις δημοσκοπήσεις, έγινε δεκτή με δυσπιστία από τα κοινωνικά μέσα όπου ακόμη και υποστηρικτές του NDP εμφανίζονταν έκπληκτοι από την κλίμακα της νίκης.

"Στον ουρανό της Αλμπέρτα πετάνε ελέφαντες", ήταν το σχόλιο του @canadasean21 στο Twitter.


ΠΗΓΗ:nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου