Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Ερευνες πετρελαίου: Αποχωρεί η Petroceltic από τον Πατραϊκό

.Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Αγοραστές για το μερίδιο 33,3% στη θαλάσσια περιοχή ερευνών δυτικός Πατραϊκός, αναζητά η ιρλανδική Petroceltic. Η εταιρεία συμμετέχει σε κοινοπρακτικό σχήμα με τα ΕΛ.ΠΕ. και την ιταλική Edison, στο οποίο κατακυρώθηκε η συγκεκριμένη περιοχή έκτασης 1.892 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η προοπτική αποχώρησης της ιρλανδικής εταιρείας, προέκυψε
μετά από μία σειρά εμπλοκών της Petroceltic και της διοίκησής της σε απόπειρα πώλησης των μετοχών της στα μέσα του 2014, αλλά και της διαμάχης της σημερινής διοίκησης με fund το οποίο κατέχει το 28,5% των μετοχών της.

Το συνολικό κλίμα για την ιρλανδική εταιρεία, επιβαρύνθηκε μετά την κάθετη πτώση των τιμών πετρελαίου, που μείωσε τα έσοδα της εταιρείας και τα περιθώρια ελιγμών.

Η προσέλκυση επενδυτών στην παραχώρηση του Πατραϊκού κόλπου, θα παρουσιαστεί σήμερα
στο Λονδίνο, από το στέλεχος της Petroceltic, Peter Shiner, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Appex. Συγκεκριμένα, θα μιλήσει με θέμα «ευκαιρία εκποίησης σε αποδεδειγμένα πετρελαϊκά συστήματα της Δυτικής Ελλάδας» (Divestment opportunity in proven petroleum system, Western Greece).

Το ενδιαφέρον για την κίνηση της Petroceltic, είναι ότι γίνεται τη στιγμή που η συνολική επιβάρυνσή της για έρευνες κατά την πρώτη τριετία, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2017, δεν ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια δολάρια.

Έτσι, το γεγονός ότι προσπαθεί να αποφύγει τα έξοδα αυτά, αλλά και να πουλήσει συμμετοχή σε περίοδο χαμηλών τιμών πετρελαίου, δείχνει την άσχημη θέση στην οποία βρίσκονται πετρελαϊκές εταιρείες μεσαίου ή χαμηλού μεγέθους.

Στη διοργάνωση Appex, μετέχουν εκπρόσωποι εταιρειών έρευνας και εκμετάλλευσης, αλλά και χρηματοοικονομικών οργανισμών. Από ελληνικής πλευράς θα υπάρχει περίπτερο για την προβολή του κύκλου παραχωρήσεων στα 20 θαλάσσια μπλοκ Ιονίου και Νότιας Κρήτης (προτάσεις επενδυτών αναμένονται τον προσεχή Μάιο) ενώ παρουσιάσεις για τις περιοχές αυτές θα κάνουν στέλεχος του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και η νορβηγική PGS, η οποία πραγματοποίησε σειρά σεισμικών διασκοπήσεων.

Τι λένε τα ΕΛ.ΠΕ.

Πηγές των ΕΛ.ΠΕ. που έχουν γνώση του θέματος, έλεγαν στο Euro2day.gr αναφορικά με την αποχώρηση της Petroceltic, ότι η ελληνική εταιρεία έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης (first refusal) στην περίπτωση που ένα μέλος της κοινοπραξίας θελήσει να αποχωρήσει. Επίσης επεσήμαιναν ότι μέχρι στιγμής η Petroceltic δεν έχει κάνει κάποια επίσημη πρόταση στα ΕΛ.ΠΕ. Έτσι, προκειμένου να τοποθετηθούν, θα αναμένουν την επίσημη πρόταση και τους όρους για τη μεταβίβαση του ποσοστού, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Όπως είναι γνωστό ο τομέας έρευνας υδρογονανθράκων, «υποφέρει» από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου. Τα μειωμένα έσοδα των εταιρειών από τις πωλήσεις πετρελαίου, οδηγούν τις εταιρείες σε περικοπές δαπανών για έρευνα, ιδίως σε περιοχές με υψηλό ρίσκο.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το κλίμα επιδεινώθηκε περισσότερο. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις περιοχές Ιωαννίνων, Κατάκολου και Πατραϊκού (διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια και χάθηκε πολύτιμος χρόνος), ενώ αβεβαιότητες προκάλεσε η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το Σύριζα, καθώς τα αρμόδια κομματικά στελέχη εμφανίστηκαν να προωθούν άλλες διαδικασίες για την έρευνα υδρογονανθράκων.

Οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας που προκλήθηκε στους επενδυτές, φάνηκαν και στον πρόσφατο διαγωνισμό για τις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ Πελοποννήσου. Παρά το ότι οι τρεις περιοχές είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες με γνωστό γεωλογικό προφίλ και πολλές γεωτρήσεις κατά το παρελθόν, το διεθνές ενδιαφέρον ήταν μηδενικό, ενώ δεν προσήλθε ούτε καν η ιταλική ENEL που προκάλεσε το διαγωνισμό.

Έτσι την κατάσταση έσωσαν οι ελληνικές ΕΛ.ΠΕ. και Energean Oil and Gas. Σύμφωνα δε με όλες τις ενδείξεις, ελάχιστο έως και μικρό θα είναι το ενδιαφέρον και για τα 20 θαλάσσια μπλοκ, λόγω του υψηλού ρίσκου (είναι αχαρτογράφητα) σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου.

Τέλος να σημειωθεί ότι η Petroceltic είναι η δεύτερη ξένη εταιρεία που αποχωρεί από κοινοπραξίες που ανέλαβαν έρευνες στην Ελλάδα. Προ λίγων μηνών, αποχώρησε η καναδική Petra Petroleum από την περιοχή των Ιωαννίνων.

Ωστόσο εδώ οι λόγοι προέκυψαν καθαρά από αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της, καθώς εξαγοράστηκε από εταιρεία που δραστηριοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στη ΝΑ Ασία (Φιλιππίνες, Βιετνάμ) και δεν ενδιαφέρεται για τη Μεσόγειο. Το ποσοστό της Petra Petroleum εξαγόρασε το άλλο μέλος της κοινοπραξίας, η ελληνική Energean


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου