Συμφωνία Ελλάδας – Ε.Ε: Το ΔΝΤ δεν πρέπει να παίζει πολιτικά παιχνίδια με την Ευρωπαϊκή ανάκαμψη
Η ΔΣΣ άσκησε έντονη κριτική στην αρνητική στάση του ΔΝΤ αναφορικά με τη συμφωνία της 24ης Φεβρουαρίου μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ελληνικής κυβέρνησης για 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα στο πλαίσιο της τρέχουσας Ευρωπαϊκής κρίσης.
Με γραπτή της δήλωση η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καταδίκασε τη συμφωνία διότι δεν περιέχει «σαφείς διαβεβαιώσεις» ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα για τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία ηττήθηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανόμενων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
Η Σάραν Μπάρροου, Γενική Γραμματέας της ΔΣΣ, είπε...
: «Πέντε χρόνια λιτότητας και απορρύθμισης κατ” επιταγή του ΔΝΤ και των άλλων μελών της Τρόϊκα, έφεραν οικονομική ύφεση, μεγαλύτερη ανισότητα και 25% ανεργία. Η επιμονή να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα τα ίδια μέτρα είναι παράλογη.
Η Μπάρροου τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που αναφέρονται στη δήλωση του ΔΝΤ, περιλαμβάνουν νέους περιορισμούς στο δικαίωμα στην απεργία και σε άλλες συνδικαλιστικές δράσεις και κατάργηση της προειδοποίησης στην περίπτωση των ομαδικών απολύσεων. » Περισσότερο επισφαλείς θέσεις εργασίας και η αποδυνάμωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων θα οδηγήσουν απλά σε περαιτέρω πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων και σε μεγαλύτερη ανισότητα. Δεν έχει νόημα να προωθεί το ΔΝΤ αυτήν την ατζέντα από τη στιγμή που οι “Ελληνες ψηφοφόροι έχουν εκφράσει σαφώς την επιθυμία τους για αλλαγή και οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν με την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.»
Η ΔΣΣ ανησυχεί επίσης σοβαρά για το γεγονός ότι η καταδίκη της συμφωνίας Ελλάδας – Ευρωζώνης από το ΔΝΤ γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από δεξιές ακόμα και αντιευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες που προσπαθούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία σε ορισμένα εθνικά κοινοβούλια που πρέπει να την επικυρώσουν. «Το ΔΝΤ παίζει ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι και υποθάλπει πολιτικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται περισσότερο να εκφράσουν τις ιδεολογικές απόψεις τους, ακόμη και με τίμημα το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης στην Ευρωζώνη, παρά να βοηθήσουν μια χώρα μέλος της ΕΕ, που έχει χάσει το 26% του ΑΕΠ της από το 2008, να επανέλθει στο δρόμο της ανάκαμψης» είπε η Μπάρροου.
Παρατηρώντας πως η παράταση της δανειακής σύμβασης ήταν ένας συμβιβασμός που επιτεύχθηκε μετά από εβδομάδες δύσκολών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, η Μπάρροου κάλεσε το ΔΝΤ να στηρίξει τόσο την παράταση της συμφωνίας όσο και μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία που θα αντιμετωπίζει τα σημαντικά εμπόδια για την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ:gsee.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου