Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Δύο σενάρια για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στα πετρέλαια λίγο πριν το deadline


Δύο είναι τα κυρίαρχα σενάρια που διαμορφώνονται στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σχετικά με το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων, με τις ξένες εταιρείες να ζητούν ενημέρωση για τις κυβερνητικές προθέσεις και την προθεσμία υποβολής προσφορών να εκπνέει σε ενάμισι μόλις μήνα, στα μέσα Μαίου.

Το πρώτο σενάριο κινείται στη γραμμή να ....
αλλάξουν εντελώς οι όροι της προκήρυξης προς την κατεύθυνση του νέου μοντέλου που επιθυμεί η κυβέρνηση ("Συμβάσεις Διανομής Παραγωγής"), δηλαδή η κυριότητα του κοιτάσματος να ανήκει στο κράτος, κάτι που ωστόσο θα σήμαινε αυτόματα και ακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού. Αυτό συμβαίνει πάντοτε σε προκηρύξεις που έχουν εκδοθεί με άλλους όρους, και οι οποίοι στην πορεία αλλάζουν. Μια τέτοια κατάληξη θα ήταν η χειρότερη δυνατή για την κυβέρνηση.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι διατηρείται το ίδιο θεσμικό πλαίσιο, και απλώς δίνονται τέσσερις μήνες παράταση, δηλαδή η καταληκτική προθεσμία υποβολής προσφορών θα εκπνεύσει στα μέσα Σεπτεμβρίου, αντί για τα μέσα Μαίου. Η επιχειρηματολογία πίσω από μια τέτοια λύση σχετίζεται αποκλειστικά με τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, και τη διαφαινόμενη στάση του ΟΠΕΚ να μη μειώσει την παραγωγή του.

Αφενός με πετρέλαιο στα 50 δολάρια είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες για να εμφανισθούν μεγάλοι και σοβαροί παίκτες σε ένα διαγωνισμό που αφορά οικόπεδα σε ανεξευρένητες θάλασσες και με τόσο μεγάλα βάθη σαν τις ελληνικές. Αφετέρου η αβεβαιότητα γύρω από τις τιμές δεν αναμένεται να μειωθεί, τουλάχιστον μέχρι και τον Ιούνιο οπότε και ο ΟΠΕΚ πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την από εδώ και πέρα πολιτική του σχετικά με τη παραγωγή πετρελαίου. Τα μυνήματα δεν είναι θετικά για τις πετρελαικές. “Εντός του ΟΠΕΚ δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διατηρήσουμε το πλαφόν στην παραγωγή ως έχει διότι δεν θέλουμε να χάσουμε το μερίδιό μας στην αγορά”, είπε προ ημερών ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Ali Al-Omair.

Εκείνο που απ’ ότι φαίνεται δεν “παίζει” καθόλου είναι το πλάνο της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή να προχωρήσει ο διαγωνισμός ως έχει, και χωρίς παράταση, με deadline το Μάιο. Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί εντελώς.

Ζυγίζουν τις επιπτώσεις

Το ερώτημα επομένως που απασχολεί την αγορά, ελληνική και ξένη, είναι ποιό από τα δύο σενάρια θα επιλέξει τελικά η ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, το οποίο για την ώρα ζυγίζει τις επιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση, ακύρωση του διαγωνισμού συνεπάγεται επιστροφή στο κεφάλαιο των υδρογοναθράκων κάμποσα χρόνια πίσω, με την έννοια ότι τα πάντα θα χρειαστεί να ξεκινήσουν από το μηδέν, και ότι η όποια εμπιστοσύνη έχει απομείνει στους επενδυτές θα χαθεί εντελώς. Στη δεύτερη περίπτωση θα δοθεί η δυνατότητα στη κυβέρνηση να αξιολογήσει τις συνθήκες της αγοράς (απόφαση ΟΠΕΚ, κ.ο.κ.) αλλά και να “τεστάρει” το ενδιαφέρον των επενδυτών, αφού όπως συνέβη τόσο στην Κύπρο όσο και αλλού, θεωρείται μαθηματικά βέβαιο πως δεν θα υποβληθούν προσφορές και για τα 20 ελληνικά "μπλοκς" παρά μόνο για κάποια από αυτά. Επομένως, με βάση και την εμπειρία αυτού του διαγωνισμού, η κυβέρνηση θα έχει όλο το χρόνο να προετοιμάσει τον επόμενο γύρο παραχωρήσεων για τα εναπομείναντα οικόπεδα με το θεσμικό πλαίσιο που αυτή επιθυμεί. Εξάλλου τυχόν αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου δεν είναι εφικτή αν δεν περάσουν τουλάχιστον... 6 με 8 μήνες.

Υπενθυμίζουμε ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να τροποποιήσει άμεσα τον νόμο 4001/2011 για τις έρευνες υδρογονανθράκων πριν επαναπροκηρύξει τους διαγωνισμούς. Η τροποποίηση θα εστιαζόταν στο είδος των συμβάσεων με τους αναδόχους, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τασσόταν υπέρ της σύναψης "Συμβάσεων Διανομής της Παραγωγής” στις οποίες η κυριότητα των υδρογονανθράκων ανήκει στο κράτος και ο μισθωτής λειτουργεί σαν εργολάβος κάτω από τις εντολές του Δημοσίου. Με το συγκεκριμένο μοντέλο που ευαγγελιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Δημόσιο συμμετέχει στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα και επιπλέον έχει συμμετοχή στη διανομή της παραγωγής.

Οσο για το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, προβλέπει “Συμβάσεις Μίσθωσης” στις οποίες ο ανάδοχος (μισθωτής) είναι ο κύριος του κοιτάσματος. Στις συμβάσεις που έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο πλαίσιο των διαγωνισμών περιγράφονται οι υποχρεώσεις κατά τη φάση έρευνας και εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, προκαθορίζονται σταθεροί φορολογικοί συντελεστές και προβλέπεται η πληρωμή δικαιωμάτων στο Δημόσιο είτε με τη μορφή royalties, είτε με τη μορφή μετρητών, είτε με τη μορφή πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος για να λάβει την τελική του απόφαση το ΥΠΑΠΕΝ μετρά αντίστροφα. Πίεση προς την κατεύθυνση αυτή ασκούν και οι εταιρείες που ζητούν να μάθουν τι ακριβώς σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους, κάτι που σημαίνει ότι η όποια πολιτική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου