Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Με bypass προχωράει η αξιολόγηση των προσφορών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Δ. Ελλάδα


Με υπογραφή Λαφαζάνη φαίνεται ότι θα ξεπεραστούν (χωρίς να λυθούν) οι ενδοϋπηρεσιακές διενέξεις και θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών που έχουν υποβληθεί για την έρευνα υδρογονανθράκων στις τρείς χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ θέλει να προχωρήσει τη διαδικασία αξιολόγησης και δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να περιμένει να λυθεί πρώτα το ζήτημα που έχει προκύψει με τις αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες των διευθύνσεων του υπουργείου και της ΕΔΕΥ, ζήτημα που έχει δημιουργήσει εσωτερικές προστριβές. Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν....
ότι τις επόμενες ημέρες ο κ. Λαφαζάνης θα υπογράψει την απόφαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία θα περιλαμβάνει, τόσο αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη, όσο και «εξωυπηρεσιακά».

Δουλειά της Επιτροπής θα είναι η αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβληθεί, ως γνωστόν, από τους ελληνικούς ομίλους ΕΛΠΕ και Energean Oil και η υποβολή του σχετικού πορίσματος στην πολιτική ηγεσία.

Οι αιτήσεις των «μνηστήρων» θα κριθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2289/1995 και «υπό το πρίσμα της συνεχούς, εμπεριστατωμένης, αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας για τον εντοπισμό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Ελληνική Επικράτεια και την εκμετάλλευση αυτών των πόρων, λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη τα Περιβαλλοντικά θέματα» όπως υποστηρίζει το Υπουργείο.

Οι δύο όμιλοι, εάν οι αιτήσεις τους πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια, θα κληθούν να διαπραγματευθούν ανταγωνιστικά για την περιοχή της Άρτας – Πρέβεζας, την οποία διεκδικούν και οι δύο. Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν βάσει των ανταγωνιστικών στοιχείων και η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου. Για την Αιτωλοακαρνανία έχει καταθέσει το ενδιαφέρον της μόνον η Energean, και για την Βορειοδυτική Πελοπόννησο μόνον τα ΕΛΠΕ. Για τις περιοχές αυτές οι προσφορές  θα αξιολογηθούν αυτόνομα και η αξιολόγηση θα έχει επίσης τελειώσει εντός τριμήνου.

Το υπουργείο θα συνάψει χωριστές συμβάσεις για κάθε περιοχή προς παραχώρηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον διεθνή διαγωνισμό.

Το κουβάρι των αρμοδιοτήτων

Το πρόβλημα με τις αρμοδιότητες δημιουργήθηκε μετά την υιοθέτηση τον περασμένο Νοέμβριο του νέου οργανογράμματος του υπουργείου. Τότε, η «παλιά» Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας "έσπασε" στα δύο και, πιο συγκεκριμένα, στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, με τη Διεύθυνση Υδρογονανθράκων και στη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών με τη Διεύθυνση Πολιτικής και Ερευνών. Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς αν διαβάσει τις αρμοδιότητες των διαφόρων τμημάτων που συγκροτούν τις δύο διευθύνσεις, υπάρχουν πολλές επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, γεγονός που οδήγησε σε σύγχυση και ενδοϋπηρεσιακές προστριβές. 

Από το νέο αυτό οργανόγραμμα, πάντως, προκύπτει σαφές συμπέρασμα ότι η ΕΔΕΥ, (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) δηλαδή ο φορέας που υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε κατά κύριο λόγο την αρμοδιότητα του τομέα των υδρογονανθράκων, δεν έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο, όπως αναμενόταν, αλλά ... υπάγεται σε ένα τμήμα με αρμοδιότητα τους υδρογονάνθρακες σε μια Διεύθυνση του υπουργείου, τη στιγμή που υπάρχει και άλλη Διεύθυνση του υπουργείου με αρμοδιότητες στους υδρογονάνθρακες, χωρίς αυτή να έχει σχέση με την ΕΔΕΥ... 

Είναι τέλος χαρακτηριστικό ότι με το νέο οργανόγραμμα υπάρχουν στελέχη του ΥΠΕΚΑ με καίρια παρουσία στον τομέα Υδρογονανθράκων που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα και είναι κυριολεκτικά στον αέρα! Πρόκειται για στελέχη που έχουν επιφορτιστεί μέχρι σήμερα σημαντικό κομμάτι του τεράστιου όγκου δουλειάς που συνεπάγονται οι διαγωνισμοί...

Από την άλλη είναι γεγονός που πρέπει να επισημανθεί ότι η ΕΔΕΥ έχει μείνει σχεδόν ένα… κουφάρι, αφού δεν έχει στελεχωθεί για να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υπόθεση των υδρογανανθράκων για την οποία σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου