Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Επτά σημάδια ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν κι άλλο

Iraqi workers stand near a pipeline as it ejects oil at Al Tuba oil field in Basra
Υπάρχουν λίγα εμπόδια στην υπερπροσφορά πετρελαίου από τους πετρελαιοπαραγωγούς.

των Ντάριλ Τζόουνς, Μπεν Ράιαν

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν εκτεταμένες απώλειες την Τρίτη, κατόπιν ανησυχιών σχετικά με την παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου. Το αργό στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει 60% από τα 107 δολάρια τον Ιούνιο του 2014 σε λίγο κάτω από 44 δολάρια το βαρέλι. Το ερώτημα τώρα είναι, τί γίνεται στη συνέχεια;

Θεωρούμε ότι η επόμενη μεταβολή μπορεί να είναι σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές. Ιδού 7 λόγοι...
:

1. Υπάρχει πολύ πετρέλαιο.

Η εβδομαδιαία παραγωγή ενέργειας των ΗΠΑ είναι σχεδόν σε υψηλά 32 ετών στα 9,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης. Και όταν η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση, αυτό οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές.

2. Δεν υπάρχει καμία διακοπή από τους παραγωγούς πετρελαίου.

Η υπερπροσφορά κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί. Δεν είναι μόνο η παραγωγή των ΗΠΑ σε ένα υψηλά δεκαετιών, αλλά αυξάνεται επίσης με διψήφια ποσοστά από το προηγούμενο έτος. Την εβδομάδα που έληξε στις 6 Μαρτίου η παραγωγή ήταν 9,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έναντι 8,1 κατά τη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας πριν από ένα χρόνο. Αυτό είναι αύξηση 14,5% από το προηγούμενο έτος. Ο ρυθμός αυτός κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί και το 2016, καθώς η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ θα υπερβεί τα 9,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την ΥΕΠ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υψηλότερη παραγωγή των ΗΠΑ από το 1970, τη μεγαλύτερη εδώ και 45 χρόνια.

3. Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί (στην καλύτερη περίπτωση).

Καθώς η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ αυξάνεται, δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για να απορροφήσει την υπερπροσφορά. Η κατανάλωση πετρελαίου συνδέεται στενά με την οικονομική ανάπτυξη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η οικονομική ανάπτυξη είναι διστακτική – σημειώνει επιβράδυνση στην Κίνα, είναι αρνητική στην Ιαπωνία, σταθερή στην Ευρώπη, και είναι πιθανό να επιβραδυνθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος.

Επιπλέον, οι προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου δείχνουν ότι θα υπάρξει ένα χαμηλό 12 ετών το 2017 – περισσότερα από 600.000 βαρέλια λιγότερα από τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ πριν από ένα χρόνο για τη ζήτηση το 2017. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει επίσης υποβαθμίσει τις προοπτικές του πετρελαίου σταθερά κατά το τελευταίο έτος – συγκεκριμένα, τέσσερις φορές. Βλέπει τώρα πλεόνασμα περίπου 400.000 βαρελιών το 2015.

4. Η Σαουδική Αραβία μπορεί να αντέξει τις χαμηλότερες τιμές.

Στη θεωρία, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο χρειάζεται τιμή πετρελαίου στα 90 δολάρια το βαρέλι για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της, αλλά έχει πάνω από 726 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της σε περιόδους παρατεταμένων χαμηλών τιμών.

5. Οι πετρελαιοπηγές είναι πιο ανθεκτικές από ό, τι νομίζετε.

Μια έρευνα σε 2.222 πετρελαιοπηγές παγκοσμίως διαπίστωσε ότι μόνο το 1,6% θα έχει αρνητικές ταμειακές ροές στα 40 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Wood Mackenzie.

6. Οι χώρες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παράγουν.

Στις μεγάλες χώρες που παράγουν και εξαρτώνται από το πετρέλαιο όπως η Ρωσία, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να παράγει σε χαμηλότερες τιμές. Περίπου το 42% των ρωσικών κρατικών δαπανών χρηματοδοτούνται από τις εξαγωγές πετρελαίου. Με άλλα λόγια, η μείωση της παραγωγής σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές έχουν καταρρεύσει θα ήταν οικονομική αυτοκτονία για την ρωσική κυβέρνηση.

7. Είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί χώρος για να αποθηκευτεί όλα αυτό το πετρέλαιο.

Αναμένεται ότι η Cushing και άλλα αποθετήρια στις ΗΠΑ θα είναι εντελώς πλήρη μέχρι το Μάιο / Ιούνιο του 2015. Συνολικά, τα αποθέματα στις ΗΠΑ βρίσκονται σε υψηλά 80 ετών στα 448,9 εκατομμύρια βαρέλια, αυξημένα κατά περισσότερο από 23% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο. Μια παρόμοια τάση καταγράφεται και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα εμπορικά αποθέματα στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ανήλθαν στα 2.741 εκατομμύρια βαρέλια στα τέλη του 2014, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί και αντιστοιχεί σε περίπου 58 ημέρες κατανάλωσης. Η ΥΕΠ προβλέπει ότι τα αποθέματα αυτά θα αυξηθούν το 2015. Επιπλέον, η πλεονασματική παραγωγική ικανότητα αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ, η οποία επικεντρώνεται στη Σαουδική Αραβία, αναμένεται να αυξηθεί σε ετήσιο μέσο όρο στα 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2015 και στα 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2016, από κατά μέσο όρο περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2014, σύμφωνα με την ΥΕΠ.


ΠΗΓΗ:fortunegreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου