Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Στα $2,75/mmbtu το κόστος έλευσης αερίου από την «Αφροδίτη» στην Κύπρο


Στα $2,75 ανά εκατ. BTU (MMBTU - εξαιρουμένου του κόστους εξόρυξης) μπορεί να ανέλθει το κόστος έλευσης φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Κύπρο, μέσω μεταφοράς του με πλοίο σε συμπιεσμένη μορφή (CNG), δήλωσε ο Ντέιβιντ Στένιγκ, Πρόεδρος και Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της SeaNG Corporation.

Σύμφωνα με την...
«Καθημερινή» της Κύπρου, για τη μεταφορά συμπιεσμένου αερίου με πλοίο από την «Αφροδίτη» στην Κύπρο, που αντιστοιχεί σε απόσταση 200 χιλιομέτρων, ανέρχεται σε $2,75/MMBT, υπό την προϋπόθεση ότι θα μεταφερθεί 1 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως (bcm) με τη χρήση τριών πλοίων με 36 νέου τύπου δεξαμενές (coselles).

Σημειώνεται ότι στο 1 bcm ετησίως υπολογίζονται από την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου οι ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 20-25 χρόνια. Εξάλλου, το κόστος μεταφοράς φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο (διαδρομή 250 χλμ) με υπολογιζόμενη μεταφορά φυσικού αερίου 4,5 bcm ετησίως μειώνεται σημαντικά υποχωρώντας στο $1,55 ανά MMTBTU, αφού περιλαμβάνει μεγαλύτερα πλοία με 96 δεξαμενές.

Το κόστος μεταφοράς αερίου στην Ελλάδα (διαδρομή 1.200 χλμ)  με υπολογιζόμενη μεταφορά 2 bcm ετησίως ανέρχεται στα $3,95/MMBTU, ενώ το αντίστοιχο κόστος μεταφοράς 3 bcm ετησίως στην Τουρκία (διαδρομή 600 χλμ) υπολογίστηκε στα $3,95 ανά MMBTU με τη χρήση 5 πλοίων με 48 δεξαμενές.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της χρήσης της τεχνολογίας του συμπιεσμένου αερίου, ο κ. Στένινγκ αναγνώρισε ότι οι αγωγοί έχουν μικρότερο λειτουργικό κόστος, αλλά δεν έχουν την ευελιξία ενός πλοίου το οποίο αν χρειαστεί μπορεί να μεταφερθεί σε άλλες αγορές. Είπε παράλληλα, η μεταφορά με πλοίο δεν θα αντιμετωπίσει ζητήματα όπως θέματα δικαιοδοσίας και περιβάλλοντος.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου