Στη στρατηγική της έντασης επενδύει όλο και περισσότερο η Τουρκία, περνώντας από τις προκλήσεις του Barbaros και τη σύμπλευσή του με τουρκικά πολεμικά στην πλατφόρμα γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ εδώ και σχεδόν έναν μήνα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα επιχειρεί – για πολλοστή φορά ιστορικά – να εκτονώσει την κρίση στο εσωτερικό της και τα ανατολικά σύνορά της, με το κουρδικό να βρίσκεται σε πρωτοφανή έξαρση και το ρόλο του Ισλαμικού Κράτους που λειτουργεί προς όφελος της Τουρκίας να έχει αποκαλυφθεί σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο, βρίσκοντας βαλβίδα αποσυμπίεσης στην επιθετικότητα στο Αιγαίο.
Η κρίση στην Κύπρο περνά πλέον σε άλλο επίπεδο προχωρώντας σε ραγδαία κλιμάκωση με την Άγκυρα επιδεικτικά να απορρίπτει τόσο τα επιχειρήματα της Κύπρου για κυριαρχικά δικαιώματα ως ανεξάρτητο κράτος στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και τη διεθνή κοινότητα που έχει προχωρήσει σε ουκ ολίγες δηλώσεις στήριξης των κυπριακών θέσεων.
Την ίδια ώρα άπαντες αναμένουν τις πιέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, καθώς όπως διέρρευσε μετά τη συνομιλία Μπάιντεν – Αναστασιάδη, ο πρώτος δεσμεύθηκε για πιέσεις προς την Άγκυρα να σταματήσει τις παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Άγκυρα την ίδια ώρα ετοιμάζεται να στήσει εξέδρα γεωτρήσεων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, ευρισκόμενη σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Ρουμανία για την κατασκευή της, μετά το διαφαινόμενο «όχι» από το Αζερμπαιτζάν λόγω οικονομικών συμφωνιών με την Ελλάδα που θα διασαλευθούν αυτομάτως σε περίπτωση που αναλάμβανε το έργο ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά της η Αθήνα, έχοντας στη φαρέτρα της την πρόσφατη δημιουργία του άξονα με Κάιρο και Λευκωσία και με τη στήριξη του Τελ Αβίβ προχωρά άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες διπλωματικές κινήσεις.
Ενδεικτικό πάντως της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει η Άγκυρα, είναι και το τετ α τετ που είχαν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον απερχόμενο υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο οποίο ο πρώτος επανέλαβε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εγείρει αξιώσεις στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Θέλοντας έτσι η ελληνική κυβέρνηση να προλάβει και να μην βρεθεί προ τετελεσμένων από την Τουρκία, έχει αναβαθμίσει τη στρατιωτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας στείλει ήδη μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο, ενώ όπως σημειώνεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η παρουσία αυτή μπορεί να ισχυροποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Έτσι η Αθήνα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι τυχόν περαιτέρω επιθετικές κινήσεις της δεν θα γίνουν αποδεκτές.
Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για μία κρίση που μπορεί εύκολα να αποκλιμακωθεί, ενώ τονίζουν ότι οι όποιες κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και μελετημένες σε πλήρη αρμονία με τις διπλωματικές - συμμαχικές πρωτοβουλίες, ώστε να αποφευχθούν τυχόν περιπέτειες με επεισόδια τύπου Ιμίων.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου