Αντιμέτωπη με δύο σοβαρές προκλήσεις είναι η χώρα μας στην προσπάθειά της να αναπτύξει την αγορά υδρογονανθράκων και να εκμεταλλευτεί πιθανά κοιτάσματα, προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια που θα βοηθήσουν στις έρευνες.
Η πρώτη αφορά στο ευρύτερο κλίμα έντασης που καλλιεργείται με ευθύνη της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Οι πληροφορίες μάλιστα ότι οι Τούρκοι έχουν απευθυνθεί στη Ρουμανία προκειμένου να χτίσουν πλατφόρμα που θα πραγματοποιήσει δικές τους γεωτρήσεις σε περιοχές και εντός της ΑΟΖ της Κύπρου είναι ενδεικτικές των προθέσεων των γειτόνων. Διπλωματικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η στόχευση της Τουρκίας είναι διπλή και δεν περιορίζεται απλά στην Κύπρο: αφενός μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να σταματήσουν τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12, πλέον επιχειρούν να εκφοβίσουν τους πετρελαϊκούς εταίρους της Κύπρου, ενόψει και των νέων γεωτρήσεων. Αφετέρου, εγγράφουν διεκδικήσεις που εμπίπτουν και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αφού οι χάρτες που έχουν διαρρεύσει ουσιαστικά έχουν χαραχτεί με την αυθαίρετη υπόθεση ότι νησιά όπως το Καστελόριζο και η Κάσος δεν έχουν καθόλου ΑΟΖ, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε ο καθηγητής γεωπολιτικής της ενέργειας στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας Θεόδωρος Τσακίρης, μιλώντας στο συνέδριο Capital & Vision.
Πάντως κάποιες πληροφορίες που ήθελαν δύο από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες του Αζερμπαϊτζάν να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης για εξαγορά από την Άγκυρα, δεν επιβεβαιώνονται αφού οι συγκεκριμένες εξέδρες –που σημειωτέον δεν χρησιμοποιούνται για “ultradeepwater” βάθη– είναι ενεργές και καθηλωμένες στο μέσο της Κασπίας.
Εκτός όμως από τον αστάθμητο παράγοντα της ολοένα εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, ο ελληνικός γύρος παραχωρήσεων είναι αντιμέτωπος και με το πρόβλημα των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Αν και όπως τόνισε προ ημερών ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, οι επενδύσεις των πετρελαϊκών έχουν χρονικό ορίζοντα 30ετίας και επομένως δεν επηρεάζονται από την πρόσκαιρη υποχώρηση των τιμών, ήδη τα πρώτα αρνητικά σημάδια έχουν εμφανιστεί στους ισολογισμούς των μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου. Έτσι σχεδόν όλες οι εταιρείες ανακοίνωσαν είτε σημαντική υποχώρηση της κερδοφορίας ή ζημιές στο τρίμηνο. Σε ένα περιβάλλον που η κερδοφορία υποχωρεί, το πρώτο θύμα είναι οι «ακριβές» επενδύσεις όπως οι θαλάσσιες γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη, επισήμανε στο Capital & Vision ο επικεφαλής της εταιρείας Energean Μαθιός Ρήγας.
Πάντως γεγονός είναι ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι προβλέψεις για πτώση των τιμών είναι βραχυπρόθεσμες και αφορούν το πολύ στην επόμενη διετία, την ίδια στιγμή που η μεσομακροπρόθεσμη τάση δείχνει ανοδική πορεία.
Και μπορεί η τουρκική προκλητικότητα να δημιουργεί ανησυχίες, η Ελλάδα όμως έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα καθώς ως ευρωπαϊκή και δυτική χώρα, προσφέρει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, ιδιαίτερα εάν σκεφτεί κανείς ότι πολλές πετρελαϊκές έχουν συνηθίσει να λειτουργούν σε περιοχές όπως η Αφρική υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Πάντως παρά τις δύο αυτές «απειλές» η ελληνική πλευρά παραμένει αισιόδοξη και σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, υπάρχει ακόμη ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τις ελληνικές έρευνες. Και είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα, παρά τα όποια προβλήματα εμφανίζει συγκριτικό πλεονέκτημα ως επενδυτικός προορισμός αφού είναι μια δυτική χώρα μέλος της ΕΕ με σταθερό περιβάλλον, συγκρινόμενη με πολύ πιο αντίξοα πολιτικά και οικονομικά περιβάλλοντα, όπως στην Αφρική που λειτουργούν σήμερα πετρελαϊκές εταιρείες.
ΠΗΓΗ.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου