Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Petroplex: Το πετρέλαιο του Τέξας που "νικά" Ρώσους και Άραβες - Με μόλις 1 δολ/μετοχή

Petroplex: Το πετρέλαιο του Τέξας που "νικά" Ρώσους και Άραβες - Με μόλις 1 δολ/μετοχή
Γύρω στις 6:00 το πρωί της 28ης Μαΐου του 1923, μεγάλη ποσότητα πετρελαίου ξεπρόβαλε από την κορυφή της γεώτρησης στο Δυτικό Τέξας. Το κοίτασμα ήταν το Santa Rita No. 1 και για τα επόμενα 50 χρόνια το πετρέλαιο που έβγαζε ταξίδευε σε όλο τον κόσμο.

1923 oil derrick
Από αυτή η περιοχή στο Δυτικό Τέξας είχαν αντληθεί πάνω από 35 δισεκατομμύρια βαρέλια και για το λόγο αυτό μετονομάστηκε σε Petroplex.

Την καλύτερη χρονιά της μάλιστα έβγαζε πάνω από 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σημαίνοντας  το τέλος της αμερικανικής κυριαρχίας πετρελαίου. Τότε ήταν που μπήκε στον ΟΠΕΚ και για τα επόμενα 40 χρόνια, ο οργανισμός κατάφερε να επιβάλλει ασφυκτική πίεση στην ενεργειακή πολιτική παγκοσμίως, αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του Energy & Capital.

ogt-petroplex-image2
Τώρα, χάρη στην αμερικανική επανάσταση που ακούει στο όνομα "fracking", η Petroplex μπορεί να ανακτήσει τα ηνία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Με τη χρήση της τεχνολογίας οι ειδικοί μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση και να εξάγουν πετρέλαιο από την πραγματική  πηγή που τροφοδοτούσε το Santa Rita και πριν από 90 χρόνια.

Κάτι τέτοιο θα έστελνε τις ΗΠΑ πάνω από τους Ρώσους αλλά και πάνω από τη Σαουδική Αραβία μέχρι το 2017, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αυτό που κάνει την Petroplex τόσο διαφορετική είναι το γεγονός ότι ο σχηματισμός της περιοχής περιέχει μοναδικούς σχηματισμούς σχιστόλιθου.

Σκεφτείτε το σαν μια πολυεπίπεδη τούρτα γενεθλίων - με πολλά στρώματα.

ogt-petroplex-image5
Οπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Pioneer:

«Πιστεύουμε ότι η Petroplex θα φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια βαρέλια σε απόθεμα [και] θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει τη μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο."

Η Devon Energy - εταιρεία αξίας 26 δισ. δολαρίων και μία από τους μεγαλύτερους παίκτες στην Petroplex - έχει μελετήσει το σχηματισμό. Εκτιμά ότι υπάρχει ένα μπλοκ 9.800 τετραγωνικών μιλίων μέσα στην Petroplex που περιέχει 3,6 εκατομμύρια βαρέλια ανακτήσιμου πετρελαίου ανά τετραγωνικό μίλι!

Αυτό είναι σχεδόν 36 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μόνο σε αυτή την κατηγορία.

Έτσι, μπορεί να αντιληφθεί κανείς γιατί η IEA δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεπεράσουν τη Ρωσία σε παραγωγή πετρελαίου το επόμενο έτος, καθώς η παραγωγή από την Petroplex θα μπορούσε σύντομα να διπλασιαστεί ίσως ακόμα και να τριπλασιαστεί.

Το καλύτερο όμως μέρος της ιστορίας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής τώρα αξίζει μόλις 1 δολάριο. Αν η ιστορία επαναληφθεί αυτό το 1 δολάριο μπορεί να φθάσει μέχρι και  10 φορές υψηλότερα της τρέχουσας τιμής του σε λίγους μήνες.



ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου