Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Παύλος Ξανθούλης: Μάχη της Κύπρου στην ΕΕ για την ΑΟΖ


Διπλωματική μάχη εκτυλίσσεται στις Βρυξέλλες για καταγραφή στην έκθεση προόδου της Κομισιόν της νέας τουρκικής πρόκλησης να εκδώσει οδηγία προς ναυτιλλομένους και να δεσμεύσει χώρο εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να προχωρήσει σε έρευνες.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το θέμα ηγέρθη στη χθεσινή συνεδρία των διευθυντών των γραφείων των Επιτρόπων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ιδιαίτερο γραφείο της Επιτρόπου Α. Βασιλείου ζήτησε όπως η έκθεση προόδου για την Τουρκία καταγράφει την πρωτοφανή-προκλητική ενέργεια της Άγκυρας, αλλά οι συνεργάτες του αρμόδιου Επιτρόπου Στέφαν Φούλε έδειξαν να μην ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη.

Το θέμα, πάντως, δεν έκλεισε και το γραφείο της Κύπριας Επιτρόπου αναμένεται να έχει διμερή διαβούλευση με το γραφείο του Στέφαν Φούλε, ενόψει της οριστικοποίησης της έκθεσης προόδου, αύριο, στο Κολέγιο Επιτρόπων. 

Την ίδια ώρα, το δεύτερο προσχέδιο το οποίο εξασφάλισε ο «Φ», ενσωματώνει σημαντικές βελτιωτικές αναφορές, οι οποίες πιστώνονται τόσο στο ιδιαίτερο γραφείο της Επιτρόπου Βασιλείου, όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η πλέον αξιοσημείωτη προσθήκη αναφέρει ότι «η Ε.Ε. υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων», κάτι που συμπληρώνει την επαναλαμβανόμενη και εφέτος επισήμανση των Βρυξελλών, για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών, να συνομολογούν διμερείς συμφωνίες, να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους.

Ωστόσο, ο Στέφαν Φούλε και η ομάδα του, απέρριψαν κάθε σκέψη για καταγραφή της γραπτής θέσης της Άγκυρας περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο δεύτερο προσχέδιο, προστέθηκε μια γενική αναφορά (μετά από παρεμβάσεις της κυπριακής πλευράς), διά της οποίας επισημαίνεται ότι «δηλώσεις οι οποίες δεν ευνοούν τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, πρέπει να αποφεύγονται».

Γίνεται κατανοητό ότι η εν λόγω αναφορά, αν και είναι θετική, δεν δίνει απάντηση, ούτε επικρίνει την Τουρκία για τον χαρακτηρισμό περί «εκλιπούσας», μέσω μάλιστα επισήμου εγγράφου που κατατέθηκε προς την Ε.Ε.

Ανάλογη στάση τήρησε ο Τσέχος Επίτροπος και στο ζήτημα της δημόσιας -διά του Αχμέτ Νταβούτογλου- άρνησης της Τουρκίας να καταβάλει την επιδικασθείσα αποζημίωση, ύψους 90 εκατ. ευρώ, στους συγγενείς αγνοουμένων και στους εγκλωβισμένους, στο πλαίσιο της 4ης Διακρατικής Προσφυγής.

Η μοναδική τροποποίηση που δέχθηκε ο κ. Φούλε να περιληφθεί στο δεύτερο προσχέδιο αναφέρει ότι «η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ».

Ακόμη πιο ανεκτική ήταν η ομάδα Φούλε στο ζήτημα της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παράνομων Μεταναστών με την Κύπρο.

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα ενημέρωσε διά επιστολής την Κομισιόν ότι δεν θα εφαρμόσει τη Συμφωνία στην περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Φούλε επέλεξε να «καταπιεί» την τουρκική πρόκληση, απορρίπτοντας τις κυπριακές θέσεις για καταγραφή του εν λόγω γεγονότος.

Το μόνο που αναφέρεται στην υπό διαμόρφωση έκθεση είναι ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής «με όλα τα κράτη-μέλη».
(Φιλελεύθερος, 7/10/2014)


ΠΗΓΗ:energypress.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου