Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Τα αφορολόγητα καύσιμα «καίνε» την Ελλάδα


Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλείται η Ελλάδα σε περίπτωση που μέσα στους επόμενους δύο μήνες η χώρα μας δεν προχωρήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας για τα πρατήρια καυσίμων αφορολόγητων ειδών στα χερσαία σύνορα.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Ε. που έχει ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου «ζητείται από την Ελλάδα επισήμως να τροποποιήσει τη νομοθεσία, η οποία επιτρέπει στα πρατήρια υγρών καυσίμων στα χερσαία σύνορά της με τους Κήπους (Τουρκία), την Κακκαβιά (Αλβανία) και τους Ευζώνους (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) να πωλούν καύσιμα χωρίς ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι, όταν ένα όχημα εφοδιάζεται με καύσιμα, το καύσιμο θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει πωληθεί για κατανάλωση και δεν μπορεί να παραμείνει υπό καθεστώς αναστολής φόρων. Ως εκ τούτου, στην πώληση του εν λόγω καυσίμου θα πρέπει να χρεώνονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Το αίτημα λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Εάν η Ελλάδα δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για συμμόρφωσή της, εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να την παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ε.Ε.».
Η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος αναφέρει πως η εξέλιξη αυτή αποτελεί αποτέλεσμα καταγγελίας και δικαίωση των προσπαθειών της, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια διαμαρτύρεται στις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές, επισημαίνοντας ότι η πώληση αφορολόγητου πετρελαίου στα σύνορα της χώρας πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό, στερεί από το ελληνικό δημόσιο σημαντικά έσοδα και «χτυπάει» την ελληνική μεταφορά.
«Η πώληση αφορολογήτου πετρελαίου στα χερσαία σύνορα της χώρας, μόνο για τα φορτηγά τρίτων χωρών και όχι για τα ελληνικά, έχει θεσπιστεί από το 2010, χωρίς ποτέ κανένας αρμόδιος να δώσει μία αιτιολογημένη γνώμη για τη σκοπιμότητα λήψης της απόφασης αυτής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Καταλήγοντας τονίζει πως δεν θα πάψει να αγωνίζεται και να αναζητεί το δίκιο των αιτημάτων της, προκειμένου να πάψουν να υφίστανται όλες οι πρακτικές που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό και πριμοδοτούν την παράνομη μεταφορά.
(της Μαρίας Μόσχου, Ημερησία, 7/10/2014)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου