Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Αποχώρησε η Total Από το Μετοχικό Κεφάλαιο του ΤΑΡ – Με 16% η Ισπανική Enagás


Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ, Trans Adriatic Pipeline AG, η εταιρεία Enagá s, που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου της Ισπανίας, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιό της με μερίδιο 16%, ενώ, παράλληλα, η Fluxys αύξησε τη δική της συμμετοχή από 16% σε 19%.
Οι δύο εταιρείες εξαγόρασαν μετοχές της γερμανικής E. ON, που ως τώρα κατείχε το 9% των μετοχών, και της γαλλικής Total, που κατείχε το 10%. Οι E. ON και Total αποχωρούν τελείως από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Έτσι, μετά τις αλλαγές αυτές, το μετοχικό κεφάλαιο της TAP AG διαμορφώνεται ως εξής: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagá s (16%) και Axpo (5%).
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TAP AG, Kjetil Tungland, δήλωσε επ’ ευκαιρία των εν λόγω αλλαγών: «Η κοινοπραξία του ΤΑΡ ήταν ανέκαθεν ανοικτή σε νέους στρατηγικούς εταίρους και είμαι πολύ ευχαριστημένος που καλωσορίζω την Enagá s στον TAP. Αυτό συνεχίζει το επιτυχημένο μοντέλο της κοινοπραξίας μας, το οποίο έχει φέρει κοντά παραγωγούς, “παίκτες” του κλάδου του midstream, καθώς και αγοραστές φυσικού αερίου ώστε να αναπτυχθεί το σημαντικό αυτό πρότζεκτ. Η Enagá s, ως μία μεγάλη εταιρεία φυσικού αερίου με μεγάλη εμπειρία σε επενδύσεις υποδομών στην Ευρώπη και την Νότιο Αμερική, θα συμβάλει στην ενίσχυση της στρατηγικής θέσης του ΤΑΡ ως ενός πραγματικά Ευρωπαϊκού πρότζεκτ που θα μεταφέρει αέριο από μία νέα πηγή στις ενεργειακές αγορές της ευρωπαϊκής ηπείρου».
Από την πλευρά του ο Andy Lane, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου για της TAP AG, δήλωσε: «καθώς ετοιμαζόμαστε για το επόμενο κρίσιμο στάδιο, ξεκινώντας την κατασκευή δρόμων και γεφυρών στην Αλβανία, στις αρχές του 2015, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις E.ON και Total για την ισχυρή δέσμευση και συμβολή τους στην ανάπτυξη του ΤΑΡ και να καλωσορίσω την Enagá s ως νέο μέτοχο του ΤΑΡ».


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου