Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ναυάγιο στη συνάντηση ΓΣΕΕ – εργοδοτών στη Γενεύη

Ναυάγιο στη συνάντηση  ΓΣΕΕ – εργοδοτών στη Γενεύη
Σε ναυάγιο αναμένεται να καταλήξει η συνάντηση ΓΣΕΕ-εργοδοτών, υπό την αιγίδα του  ILO σήμερα στη Γενεύη με στόχο τη συμφωνία 7 σημείων για τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που απαιτεί η Τρόικα.

Τα στελέχη της ΓΣΕΕ αποσαφήνισαν ότι «δεν υπάρχει περιθώριο τροποποίησης του υπάρχοντος πλαισίου».

Ο Υπουργός Εργασίας  κ. Γ. Βρούτσης είχε επισημάνει την ανάγκη συμφωνίας για τη  βελτίωση του «κουρασμένου» συνδικαλιστικού νόμου που ισχύει εδώ και τριάντα χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία  η οποία θα αποτελούσε καλό χαρτί για την κυβέρνηση στη συνάντηση της Πέμπτης με την Τρόικα .

Ωστόσο το υπουργείο αποκόμισε θετικό μήνυμα  από τον Guy Ryder, γενικό διευθυντή του  ILO ότι ο διεθνής οργανισμός στηρίζει της ελληνικές θέσεις όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις ..

«Είναι προφανές  -είχε τονίσει νωρίτερα στην εισήγησή του ο κ. Βρούτσης- ότι δεν θέλουμε και, ακόμη περισσότερο, δεν δικαιούμαστε ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου – και, γενικότερα, ως κυβέρνηση - να παρέμβουμε ή να επηρεάσουμε το διεκδικητικό περιεχόμενο του συνδικαλιστικού κινήματος. Μας ενδιαφέρει, ωστόσο, όπως και όλη την ελληνική κοινωνία, η εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της συνδικαλιστικής έκφρασης των εργαζομένων, η αντιπροσωπευτική συμμετοχή της εργασίας και της παραγωγής στο πλαίσιο της κοινωνικής διαπραγμάτευσης».

Στο πλαίσιο της συζήτησης θα παρουσιαστούν δύο συγκριτικές μελέτες που εκπονήθηκαν με πρωτοβουλία του Υπουργείου . Η πρώτη μελέτη του ILO αφορά στις ομαδικές απολύσεις (collective dismissals) και στη δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας (productive jobs) και η δεύτερη – την οποία εκπόνησε ο καθηγητής κ. Παπαδημητρίου – αφορά στη χαρτογράφηση του πλαισίου άσκησης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Σύμφωνα με την μελέτη του κ. Κ.Παπαδημητρίου ,μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο  και τη Βουλγαρία η απεργία  θεωρείται νόμιμη  όταν αποφασίζεται από τη  γενική συνέλευση των εργαζομένων . Στελέχη της ΓΣΕΕ υποστηρίζουν ότι το πλαίσιο είναι απόλυτα δημοκρατικό και θυμίζουν το περίφημο άρθρο 4 του νόμου Αρσένη περί κοινωνικοποιήσεων (1984) που απαιτούσε πλειοψηφία γενικής συνέλευσης για την κήρυξη απεργίας στις ΔΕΚΟ. Για την ιστορία, το άρθρο ακυρώθηκε στην πράξη.

Επίσης το lock out ( κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη ως αντίδραση στην απεργία) ισχύει στη Γερμανία αλλά δεν  προβλέπεται στην Ιταλία και την Πορτογαλία .

«Ο νόμος ήδη θέτει αυστηρούς περιορισμούς με αποτέλεσμα πολλές απεργίες να κηρύσσονται παράνομες- επισημαίνει ο καθηγητής Γιάννης Κουζής, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.- Αν θέσουν και άλλους περιορισμούς ,θα περισταλεί ολοκληρωτικά το δικαίωμα της απεργίας. Όλα γίνονται εκ του πονηρού. Πολλές ευρωπαικές χώρες δεν έχουν καν νομοθετικό πλαίσιο για την  κήρυξη απεργίας . Το πλαίσιο το αποφασίζουν τα συνδικάτα.  Ας μην ξεχνάμε ότι το 98% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και μικρομεσαίες χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Πως θα κηρύξουν απεργία;»



ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου