Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΙΑ: Αυξημένη κατά 38% η κατανάλωση υγρών καυσίμων ως το 2040


Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου και υγρών καυσίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 38% ως το έτος 2040, όπως προβλέπει η αμερικανική υπηρεσία ενεργειακών πληροφοριών (EIA) στην ετήσια έκθεσή της με τίτλο International Energy Outlook 2014.
Βασικές αιτίες για την μακροπρόθεσμη αυτή αύξηση αποτελεί η ζήτηση στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Οι δύο αυτές περιοχές θα ευθύνονται για το 85% της ανόδου της ζήτησης στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, γεγονός που μαρτυρά τις σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν εκεί σε ότι αφορά την ενέργεια.
Η υπηρεσία υποστηρίζει ότι οι αγορές πετρελαίου και υγρών καυσίμων έχουν εισέλθει πλέον σε μια περίοδο δυναμικών αλλαγών, τόσο στο κομμάτι της προσφοράς, όσο και στη ζήτηση. Οι αλλαγές αυτές την ανάγκασαν να επανεξετάσει τις προοπτικές στον συγκεκριμένο τομέα και να υιοθετήσει μια νέα στάση και προβλέψεις.
Μεταξύ άλλων, η ΕΙΑ θεωρεί ότι η κατανάλωση υγρών καυσίμων θα αυξηθεί από 87 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2010 σε 119 εκατ. βαρέλια το 2040. Για το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου (72%) θα ευθύνονται οι ασιατικές χώρες και ιδίως η Κίνα και η Ινδία, ενώ το 13% θα επωμισθεί η Μέση Ανατολή.
Στο σκέλος της παραγωγής, ο OPEC θα παραμείνει μεγαλύτερος προμηθευτής υγρών καυσίμων από το 2010 ως το 2040 και θα προμηθεύσει τα 14 εκατ. βαρέλια από τα 33 εκατ. βαρέλια της αύξησης που θα παρατηρηθεί μέχρι τότε. Οι παραγωγοί πετρελαίου εκτός του OPEC θα αυξήσουν την δικιά τους παραγωγή κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με βάση την έκθεση.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου