Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Σε δύο χρόνια τέλος οι μονάδες μαζούτ στα νησιά


Μέχρι και την ύστατη ώρα, υπήρξαν προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες καθυστερήσεις στον εξαιρετικής σημασίας για το ενεργειακό σύστημα αλλά και την οικονομία της χώρας και των νησιών έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο διαγωνισμός για το έργο έχει επαναληφθεί πολλάκις ενώ οι εξαγγελίες που έχουν γίνει στο παρελθόν για την ηλεκτρική σύνδεση των νησιών είναι αμέτρητες.

Ωστόσο σήμερα, μετά από έντονες διεργασίες και διαβουλεύσεις που συντελέστηκαν στο περιθώριο του διαγωνισμού, ώστε τελικά αυτός να κατακυρωθεί και να μην μπει εκ νέου σε έναν αβέβαιο κυκεώνα ενστάσεων και δικαστικών αμφισβητήσεων που το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν νέα καθυστέρηση, υπογράφονται οι συμβάσεις. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκτός άλλου απροόπτου, μέσα σε διάστημα δύο ετών, δηλαδή στα τέλη του 2016 - αρχές 2017 θα λειτουργήσει η καλωδιακή διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ. 

Το έργο θεωρείται εξαιρετικής σημασίας καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε δραστική μείωση του κόστους για την ηλεκτροδότηση των νησιών, ελαφρύνοντας συνακόλουθα και τους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών που επιβαρύνονται μέσω των αποκαλούμενων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για το κόστος αυτό.

Ωστόσο ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η διασύνδεση για τις τοπικές οικονομίες των Κυκλάδων, οι οποίες σήμερα στηρίζονται για την κάλυψη των αναγκών τους σε τοπικές μονάδες μαζούτ, με υψηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος αλλά και προβλήματα επάρκειας και ευστάθειας. 

Θυμίζουμε ότι το έργο το οποίο έχει σπάσει σε τέσσερα υποέργα έχει ανατεθεί στις εταιρείες Ελληνικά Καλώδια, Prysmian, ABB και Alstom.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου