Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα εργαλεία στην καταπολέμηση της ανεργίας


Την καθιέρωση ειδικού ερωτηματολογίου, με το οποίο θα αποτυπώνονται οι ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες εργαζομένων, προβλέπει, μεταξύ των άλλων, απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο, ταυτόχρονα με την υποβολή των καταστάσεων προσωπικού που γίνεται κάθε χρόνο. Η συμπλήρωση του «Εντύπου Έρευνας Ανίχνευσης Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Ειδικότητες και Δεξιότητες», θα είναι κατ' αρχή προαιρετική.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια ανίχνευσης των αναγκών του ιδιωτικού τομέα που θα συνδράμει σημαντικά στην ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στη στόχευση της κατάρτισης και στην ανάπτυξη του θεσμού της μαθητείας. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η δημιουργία στο μέλλον, ενός μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι, με την εφαρμογή του μέτρου, θα δημιουργηθεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό των δράσεων και των προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι δράσεις αυτές θα είναι στο εξής στοχευμένες και θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς αλλά και των ίδιων των ανέργων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, πρόκειται για «μια μεταρρυθμιστική τομή στο πεδίο των πολιτικών απασχόλησης στο των δομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Η αλλαγή αυτή, μέσω της αποτελεσματικότερης σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας, θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της διαρθρωτικής διάστασης της ανεργίας στην Ελλάδα».

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και με βασικό άξονα το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" δημιουργούμε εντός του 2014 μόνιμο μηχανισμό διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας» τονίζει ο κ. Βρούτσης και προσθέτει: «Τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης δεν θα σχεδιάζονται πλέον "στα τυφλά", όπως στο παρελθόν, αλλά στη βάση των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων και των ανέργων. Πρόκειται για ένα μοναδικό και καινοτόμο εργαλείο στην προσπάθειά μας για την καταπολέμηση της ανεργίας και ειδικά αυτής των νέων».

Με την ίδια υπουργική απόφαση εισάγεται η πλήρης παρακολούθηση και ο έλεγχος της υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων μαθητείας, πρακτικής άσκησης, κατάρτισης και κοινωφελούς εργασίας, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Εργασίας θα έχει πραγματική εικόνα για τον αντίκτυπο των προγραμμάτων στην εργασιακή πορεία των ωφελουμένων και δεν θα βασίζεται μόνο στο ρυθμό της απορροφητικότητας, ο οποίος αποτελούσε έως τώρα τον μοναδικό δείκτη για την αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και κατάρτισης.

Ορίζεται, τέλος, ότι η ηλεκτρονική υποβολή των ετήσιων καταστάσεων προσωπικού των επιχειρήσεων, δηλαδή το έντυπο Ε4, θα γίνεται το χρονικό διάστημα από 1 έως 21 Οκτωβρίου κάθε έτους. Η χρονική περίοδος που παρέχεται για την υποβολή, είναι μικρότερη από εκείνη που ίσχυε έως σήμερα, όμως οι επιχειρήσεις δεν θα χρειάζεται πλέον να καταγράψουν εξαρχής το σύνολο του προσωπικού τους που είναι ήδη καταγεγραμμένο στο σύστημα «Εργάνη», αλλά μόνο τις μεταβολές που έχουν μεσολαβήσει.

Η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται για κάθε έτος με απόφαση του υπουργού κατόπιν εκτίμησης των περιστάσεων, ενώ δεν απαιτείται η ηλεκτρονική κατάθεση συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού όταν η επιχείρηση ή εκμετάλλευση αλλάζει νόμιμο εκπρόσωπο.

Η καταγραφή των μεταβολών αυτών, παρέχει στο σύστημα τη δυνατότητα να καταγράφει σε ημερήσια βάση όχι μόνο τον ακριβή αριθμό του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων στη χώρα αλλά και την εξέλιξή τους.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου