Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Reuters: Τον αγωγό φυσικού αερίου με την Ελλάδα προτιμούν τώρα οι Ισραηλινοί

Reuters: Τον αγωγό φυσικού αερίου με  την Ελλάδα προτιμούν τώρα οι Ισραηλινοί
Ένας αγωγός μέσω Ελλάδας ή Κύπρου είναι ο σωστός τρόπος για τις εξαγωγές του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ,  Avigdor Lieberman, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα, αρχικά το Ισραήλ προσανατολιζόταν στην εξαγωγή του μεγαλύτερου μέρους των κοιτασμάτων του με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά μετά την αποχώρηση της αυστραλιανής Woodside Petroleum, από το deal με την ισραηλινή Delek και την αμερικανική Noble Energy, οι προοπτικές εξαγωγών LNG περιορίστηκαν δραστικά.

Πλήγμα δέχθηκε και το σενάριο της εξαγωγής του φυσικού αερίου μέσω αγωγού προς την Τουρκία, λόγω των εξελίξεων στη Γάζα.

“Αυτό που μοιάζει πιθανό να προχωρήσει είναι ένας αγωγός προς τους γείτονές μας στην ΕΕ, όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα, και από την Ελλάδα σε όλη τη Ν. Ευρώπη, στην Ιταλία, ενδεχομένως και σε άλλες χώρες”, είπε ο υπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λιθουανία.

Όπως εκτίμησε, το κόστος του αγωγού αυτού είναι 20-30 δισ. δολάρια.

“Είναι ένα τεράστιο project και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Αλλά η πρώτη εντύπωση είναι πως ο σωστός τρόπος να εξάγουμε αυτό το αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας”, τόνισε.

Πάντως, όπως γράφει το Reuters, οι εξαγωγές LNG από το Ισραήλ δεν έχουν βγει εντελώς από το τραπέζι. Υπάρχουν επίσης συζητήσεις για μεταφορά του ισραηλινού αερίου στην Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται και θα εξάγωγεται ως LNG, μέσω της υφιστάμενης υποδομής.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου