Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Οι Ιταλοί δείχνουν το δρόμο για φθηνότερο φυσικό αέριο. Εμείς τι παριστάνουμε;

Οι Ιταλοί δείχνουν το δρόμο για φθηνότερο φυσικό αέριο. Εμείς τι παριστάνουμε;
Για Τρίτη φορά από το 2012, η ιταλική ΕΝΙ, ένας  από τους πιστότερους συνεργάτες της  Gazprom, πέτυχε  αναθεώρηση της σύμβασης  προμήθειας ρωσικού  φυσικού αερίου. Όπως ανακοίνωσε η ιταλική ενεργειακή  εταιρεία, η νέα συμφωνία με τον προμηθευτή της  προβλέπει ότι η  τιμή του αερίου που αγοράζει, θα είναι συνδεμένη με αυτήν που διαμορφώνεται  στην ελεύθερη αγορά. Θα πάψει  δηλαδή να  συνδεμένη με τις τιμές του αργού και των  προϊόντων πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα όσα με τα όσα μεταδίδουν τα  διεθνή ΜΜΕ,  η  ΕΝΙ ζήτησε  από τη Gazprom την αλλαγή της φόρμουλας τιμολόγησης, επικαλούμενη  τις αλλαγές που επήλθαν στην εσωτερική αγορά της Ιταλίας.  Έτσι,  παρά το ότι   το 2012  συμφώνησε   με τη  Gazprom μείωση της τιμής, όπως και πάρα πολλές άλλες εταιρείες άλλωστε, τον Ιούνιο του 2013   οι επικεφαλής των δύο εταιρειών  Αlexei  Miller  και  Paolo Scaroni συμφώνησαν   περαιτέρω μείωση των τιμών φυσικού αερίου, το  2014 η φόρμουλα  άλλαξε και πάλι, γιατί η ιταλική εταιρεία το απαίτησε με επιχειρήματα.  

Η αλλαγή των συνθηκών στην εσωτερική αγορά που επικαλέστηκε η  ΕΝΙ, όπως μαθαίνει το Reporter.gr αποτελεί  πραγματικό  και  χειροπιαστό γεγονός. Ξεκίνησε από την απόφαση της ιταλικής  Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας,  να εγκρίνει ως εύλογες τιμές με τις οποίες θα χρεώνονται οι καταναλωτές φυσικού αερίου από τους  προμηθευτές τους, αυτές που θα προκύπτουν από τα σημεία  ελεύθερης διαμόρφωσής τους,  δηλαδή τους κόμβους (hubs) όπου γίνονται  συναλλαγές σε φυσικές και   προθεσμιακές  παραδόσεις. 

Η απόφαση της  ιταλικής  Ρυθμιστικής Αρχής,  που ελήφθη  πριν λίγα χρόνια, είχε άμεσες επιπτώσεις  στα οικονομικά αποτελέσματα  των μεγάλων προμηθευτών  φυσικού αερίου της ιταλικής αγοράς,  οι οποίοι  άρχισαν να καταγράφουν ζημιές  από τη δραστηριότητά τους   στη διανομή φυσικού αερίου.  Για τον απλούστατο λόγο ότι οι τιμές  που προέκυπταν  από τον τρόπο κοστολόγησης του ρωσικού αερίου, ήταν  αρκετά υψηλότερες  από τις τιμές στην αγορά spot.

Σύμφωνα με την ανάλυση   του εξειδικευμένου οίκου Βernstein Research,  η τιμολόγηση του φυσικού αερίου με βάση τις τιμές πετρελαίου   κατέληγε σε χρώση  για την Ιταλία ύψους  10,95 δολαρίων   στο εκατομμύριο BTU (British Thermal Units). Ενώ  η τιμολόγηση με βάση τις τιμές  που διαμορφώνονται στην ελεύθερη αγορά  9,87 δολάρια. Η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης και διαφορά που προέκυψε,  σύμφωνα με την  ίδια ανάλυση  προσφέρει στην ΕΝΙ  αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 506 εκατομμύρια ευρώ, ενώ  θα επιτρέψουν  στην ΕΝΙ και στις άλλες  εταιρείες   που προμηθεύουν αέριο σε τελικούς καταναλωτές, να  εγγράψουν κέρδη από τη δραστηριότητα   αυτή.

Στην Ελλάδα, παρά τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης για μείωση της τιμής του ρώσικου αερίου,  η πραγματικότητα είναι ότι συνεχίζουν   οι καταναλωτές να επιβαρύνονται με  χρεώσεις υψηλότερες  από  των άλλων Ευρωπαίων  καταναλωτών.  Οι προμηθευτές   τιμολογούν τους πλάτες τους με το κόστος   αγοράς από τη ΔΕΠΑ συν ένα εύλογο κέρδος. Έτσι η όποια υπερτίμηση του ρωσικού αερίου, λόγω της   φόρμουλας  υπολογισμού της τιμής του,  η οποία στηρίζεται  στα υγρά καύσιμα, μεταφέρεται ατόφια  στον καταναλωτή.  Η επικείμενη αναδιάρθρωση της  αγοράς λιανικής  στο φυσικό αέριο,  ενδεχομένως αποτελεί ευκαιρία και για τη ΡΑΕ να  ακολουθήσει τοπ παράδειγμα  της ιταλικής.

ΠΗΓΗ:reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου