Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Αναζητούνται πατριώτες επιχειρηματίες κι όχι νεο-νταβατζήδες


Όπως είναι γνωστό το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και οι επιχειρηματίες είναι πάντα με το γκουβέρνο, προκειμένου να κάνουν τις δουλειές τους.
Ούτε βεβαίως στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών θέλουν να χάσουν την πίτα που θα μεγαλώνει στην μεταμνημονιακή εποχή της χώρας. Καλώς ή κακώς η χώρα θα βγει από την κρίση με απώλειες αλλά και με πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη, δουλειές ή όπως τις λένε οι επιχειρηματίες των βορείων προαστίων που δεν έπαψαν ποτέ να τρώνε στα πανάκριβα εστιατόρια, «μπίζνες, μπίζνες, μπίζνες».
Η αλλαγή φρουράς στον ΣΕΒ και η αποχώρηση του «αριστερού» και «θορυβώδη» Δ. Δασκαλόπουλου, που ήταν πρόεδρος χωρίς να έχει βιομηχανία δική του, είναι ουσιαστική και συμβολική. Η επιλογή του Θ. Φέσσα, που προέρχεται από τον χώρο των τεχνολογιών είναι ενδεικτική για το που θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια η οικονομία και πώς οι επιχειρηματίες θα κινηθούν. Όμως, δεν είναι μόνον αυτός, αν ρίξει μια ματιά κανείς στο ΔΣ θα καταλάβει ότι η… κοσμογονική αλλαγή στον ΣΕΒ έχει περισσότερους συμβολισμούς απ’ ότι κάποιοι πιστεύουν.
Στο νέο ΔΣ του ΣΕΒ μπαίνουν ο Β. Μυτιληναίος, ο Πάνος Μαρινόπουλος της ΦΑΜΡ, ο Γ. Κώτσαλος της Interamerican και… ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης της Intracom Holdings, γιος του γνωστού και μη εξαιρετέου Σωκράτη Κόκκαλη.
Επίσης, στο ΔΣ μετέχουν μεταξύ άλλων ο κ. Δ. Παπαλεξόπουλος της Τιτάν ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος της Chipita,ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης της Zeus Capital Partners, ο κ. Γιάννης Γιώτης της ομώνυμης βιομηχανίας παιδικών τροφίμων, ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος των ΕΛΠΕ, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης του Ελλάκτορα, ο κ. Βασίλης Φουρλής του ομώνυμου ομίλου και η κ. Σοφία Εφραίμογλου της Vivondi.
Όπως βλέπει κανείς υπάρχουν απ’ όλους τους κλάδους εκπρόσωποι σε έναν Σύνδεσμο που πάντα έπαιζε ρόλο στα οικονομικά πράγματα της χώρας και με τη στάση του, θετική ή αρνητική αλλά τις γνωριμίες του και την παρέμβασή του στην πολιτική καθόριζε πολλές φορές τον τρόπο που γίνεται η μεγάλη μοιρασιά.
Μήπως όμως, προτού ξεκινήσουν να δουλεύουν, όλοι αυτοί οι φωστήρες των επιχειρήσεων που συγκροτούν το νέο ΔΣ. του ΣΕΒ, να θυμηθούμε κι εμείς να θυμηθούν κι αυτοί τι έκαναν οι αγαπητοί επιχειρηματίες στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων; Στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων; Βοήθησαν τη χώρα; Ή μήπως την κατέστρεψαν με τις επιλογές τους και την γενικότερη στάση τους;
Ο κόσμος δεν ξεχνά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών δεν έχασε αλλά κέρδισε στα δραματικά αυτά χρόνια. Μπορεί οι περισσότερες επιχειρήσεις τους να παραπαίουν ή να εμφανίζουν ζημιές όμως, οι ίδιοι φούσκωσαν τους λογαριασμούς τους ή έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Σε λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν ή στα νησιά Καϊμάν.
Την ώρα που έκαναν εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις ή μείωναν τους μισθούς ακόμη και πάνω από 50%, οι ίδιοι συνέχιζαν να καλοπερνάνε γιατί απλά ποτέ δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους. Στα χρόνια της χρηματιστηριακής τρέλας και των παιχνιδιών στο Χ.Α. όλοι αυτοί κέρδισαν δισεκατομμύρια. Δεν τα μοίρασαν με τους εργαζόμενούς και οι περισσότεροι δεν τα έβαλαν για να αναπτύξουν περισσότερο τις επιχειρήσεις τους. Στο εξωτερικό τα έβγαλαν και εξασφάλισαν και τα δισέγγονά τους.
Αφήστε που πολλοί από αυτούς είναι κρατικοδίαιτοι που έβγαλαν τρελά λεφτά με τις δουλειές που έκαναν με το δημόσιο.
Στα χρόνια της κρίσης, κι ενώ ο Δασκαλόπουλος φλέρταρε με τον Τσε Γκεβάρα και ζητούσε να σταματήσουν τα μνημόνια και οι περικοπές, ο ίδιος και άλλοι πολλοί επιχειρηματίες συζητούσαν κρυφά με την τρόικα. θα ξεχάσουμε τις καταγγελίες ότι κάποιοι επιχειρηματίες με «κουκούλες» κάρφωναν τα πάντα στην τρόικα ή ότι έδιναν μπιλιετάκια στον Τόμσεν με δικές τους απαιτήσεις και τις εμφάνιζαν ως απαιτήσεις της τρόικας;
Τα χρόνια όμως παρήλθαν και η κρίση σάρωσε τα πάντα. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουν τώρα οι επιχειρηματίες είναι να συνεχίσουν να συσσωρεύουν κέρδη και να οδηγούν στην φτωχοποίηση τους εργαζόμενους. Πρέπει να βάλουν πλάτη και με δικά τους λεφτά για την ανάσταση της οικονομίας. Έβγαλαν τεράστια κεφάλαια μόνο και μόνο γιατί το ελληνικό κράτος ήταν ο καλύτερος πελάτης και ταυτόχρονα ο καλύτερος εργοδότης τους.
Αν θέλουν λοιπόν στο νέο ΣΕΒ ή γενικά στην επιχειρηματική σκηνή που δημιουργείται στην μεταμνημονιακή εποχή, να βοηθήσουν την Ελλάδα οφείλουν να μην κάνουν τα λάθη του παρελθόντος. Και οφείλουν να αποδείξουν ότι είναι πατριώτες. Να κερδίσουν, δε λέει κανείς όχι, άλλωστε έτσι είναι το καπιταλιστικό σύστημα. Αλλά όχι να κάνουν πλιάτσικο στα ερείπια της χώρας. Να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση της χώρας...
Αναζητούνται πατριώτες επιχειρηματίες κι όχι νεο-νταβατζήδες.

ΠΗΓΗ:antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου