Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Η αναστολή εργασιών του South Stream ¨ανάβει φωτιές¨ στο Αιγαίο και την Κύπρο;

20140601-221457.jpg
Δημοσιεύθηκε από economikos
Οι συζητήσεις μεταξύ Ε.Ε και Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού South Stream αναστέλλονται λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswire.
Μάλλον οι Ευρωπαίοι το είδαν από άλλη πλευρά…
Πως μπορεί η Ρωσία να ποντίζει διαδρομές υποθαλάσσιων σωλήνων του South Stream στην Μαύρη Θάλασσα και στην επιφάνεια αυτής να περιπλέουν πλοία των Συμμάχων σε κοινές ασκήσεις με τις χώρες του ΝΑΤΟ που βρέχονται από αυτήν;

¨ Η σχετική ανακοίνωση προήλθε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα
ενέργειας, Guenther Oettinger.

«Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις όταν οι Ρώσοι εταίροι μας επανέλθουν στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο Επίτροπος.

Οι διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει το Ρωσικό φυσικό αέριο στην Ε.Ε. παραπαίουν καθώς η Ουκρανική κρίση επισκιάζει τα πάντα, σύμφωνα με την συνέντευξη που παραχώρησε στη FAS.

Ο κ. Oettinger πρόσθεσε ότι η Ρωσία πρέπει να επιδείξει προθυμία να συνεργαστεί επάνω στην βάση των ενεργειακών νόμων που διέπουν την Ε.Ε. και αυτό είναι ένα επιπλέον προαπαιτούμενο για να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τον αγωγό. Πηγή:www.capital.gr Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014 – 18:44¨
Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει η Βουλγαρία που ο συγκεκριμένος αγωγός είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της;
Την στιγμή μάλιστα που πριν λίγο καιρό διαδραματίσθηκε ολόκληρο παρασκήνιο πάνω στο θέμα αυτό.
¨ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τη Βουλγαρία για περίεργη συμπεριφορά αναφορικά με τον αγωγό South Stream¨ αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος για ευρωπαϊκά θέματα Εuractiv, κάνοντας λόγο για απόπειρα της Βουλγαρίας να περάσει νομοθεσία που παρακάμπτει το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ.
Κατά τη Euractiv τα προβλήματα του South Stream διογκώνονται κυρίως από τους ενδοιασμούς που έχουν εκφραστεί από την ΕΝΙ, την ιταλική εταιρεία πετρελαίου, η οποία είναι βασικός μέτοχος στο εγχείρημα South Stream.
Παράλληλα ο Ρώσος μεγιστάνας Τιμτσένκο, που φέρεται νικητής του διαγωνισμού για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού, περιλαμβάνεται στη αμερικανική λίστα κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. 31 Μαρτίου 2014
Το «πράσινο φως» στην υλοποίηση του σχεδίου του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream εντός της βουλγαρικής επικράτειας, «άναψε» το κοινοβούλιο, ψηφίζοντας τροπολογία του Ενεργειακού Νόμου, η οποία καθιερώνει ειδικό καθεστώς του έργου. 04 Απριλίου 2014
Μια ενδεχόμενη αναστολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση του σχεδίου αγωγού αερίου “South Stream”, για τη διανομή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, δεν θα επηρεάσει την υλοποίησή του, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ. 18 Απριλίου 2014 ¨
Η Βουλγαρία λοιπόν από της ¨αυριανής¨ μπαίνει στα βαθειά νερά του γεωπολιτικού ενεργειακού παιχνιδιού και είναι ήδη χαμένη.
Και ποιος φαίνεται να αναβαθμίζεται;
Η Ελλάδα και η Κύπρος που για τους Ευρωπαίους πλέον φαντάζουν σαν το αποκλειστικό ¨πρατήριο καυσίμων ¨τους.
Και μόνο το ταξίδι του Joe Biden στην Κύπρο στις 21 Μαϊου (πρώτη επίσκεψη Αμερικανού αντιπροέδρου στο νησί από το 1962) επισημαίνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής σε πακέτο με την διευθέτηση πολιτικών εκκρεμοτήτων, όπως το Κυπριακό και την εξομάλυνση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων.

Ο Τούρκος όμως δεν εξομαλύνεται με τίποτα.
Μάλλον τώρα στην νέα χειμερινή περίοδο της κρύας Ευρώπης, με τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες λόγω Ουκρανίας ,θέλει να προκαταλάβει θέσεις πάνω στο μοίρασμα των ενεργειακών κοιτασμάτων της Μεσογειακής Λεκάνης, απαλλοτριώνοντας αυτά που θέλει.
Και όταν μάλιστα γνωρίζει ότι το τσουνάμι της Φουκουσίμα έκλεισε εσπευσμένα 8 Γερμανικά πυρηνικά εργοστάσια κι έβαλε και τα υπόλοιπα σε τροχιά πρόωρης απόσυρσης .
Όμως πάνω σε αυτή την εμπλοκή με τον South Stream πρέπει να ήταν ενημερωμένος εδώ και καιρό ο Τούρκος για αυτό και το τελευταίο διάστημα ¨φρύαξε¨ στις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου και Θαλάσσιου χώρου μας και άρχισε τις ¨υπερβολές¨ να θέλει να κάνει έρευνες λίγο έξω από το Άγιο Όρος.
Φαίνεται ότι η Βουλγαρία θα είναι ¨μοιραία¨ πάλι σε εμάς όπως ήταν και στην περίπτωση Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη .
Όσο μπαίνουμε στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα ανεβαίνει το θερμόμετρο των εξελίξεων από Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Κύπρο.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου