Των Francois Godement-Chi Kong Chyong
Δεδομένης της ανάγκης του προέδρου Putin και της Κίνας για αμοιβαία υποστήριξη (εξαιτίας των πρόσφατων μη δημοφιλών κινήσεών τους σε Ουκρανία και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας), υπερβάλλουν αναφορικά με το πόσο καλές είναι οι σχέσεις τους, όσο ποτέ άλλοτε. Φαίνεται μια κίνηση τρέλας για την Κίνα να προκαταβάλει 20-25 δισ. δολάρια για το ρωσικό αέριο, αλλά ως αντάλλαγμα παίρνει μακροπρόθεσμα χαμηλότερη τιμή από αυτή που προσφέρεται στην Ευρώπη. Πόσο ασφαλείς είναι αυτές οι συμβάσεις; Είναι άλλωστε αδύνατο να προβλεφθούν οι μελλοντικές τιμές. Η Γαλλία στο παρελθόν βρέθηκε «παγιδευμένη» σε συμβόλαια με την Αλγερία και τη Ρωσία που «κλείδωσαν» τις τιμές, κοστίζοντας πολλά στη Γαλλία όταν οι τιμές υποχώρησαν.
Αλλά η στρατηγική σημασία της κίνησης είναι πιο υπερβολική από ό,τι η ουσία της. Στο τέλος, οι καταναλωτές αερίου, συμπεριλαμβανομένων και των Ευρωπαίων, θα μπορούσαν να βγουν νικητές από αυτή την κατάσταση: μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ του αερίου που μεταφέρεται με αγωγούς και του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία. Από τη στιγμή που το ρωσικό αέριο θα ρέει στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού (το 2018 ή το 2020), το LNG από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ ουσιαστικά θα πλημμυρίσει την αγορά. Το αέριο που δεν χρησιμοποιεί η Κίνα θα εκτραπεί απλώς προς την Ευρώπη. Ο αυξημένος ανταγωνισμός στην Ασία σημαίνει ότι η Ευρώπη είναι πιο ελκυστικού στους προμηθευτές LNG (μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ). Από μια οικονομική και γεωπολιτική σκοπιά, η Ευρώπη θα πρέπει να ενθαρρύνει τους Ρώσους να προχωρήσουν σε περισσότερες ενεργειακές συναλλαγές με την Κίνα και-ποιος ξέρει- μια ημέρα μπορεί να δούμε μια ενωμένη Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια.
Υπάρχει ωστόσο ένα βραχυπρόθεσμο γεωπολιτικό μειονέκτημα. Ακόμη και αν οι αγορές αερίου από την Κίνα δεν πλήττουν άμεσα την ευρωπαϊκή ενεργειακή κατανάλωση, και πάλι σημαίνει ότι ο Putin έχει βρει πώς να αντικαταστήσει τα δισεκατομμύρια που θα επιδιώξουν να του στερήσουν οι δυτικές κυρώσεις. Και ξανά βλέπουμε την Κίνα να καθιστά τις κακοσχεδιασμένες (ή με μισή καρδιά) οικονομικές κυρώσεις αναποτελεσματικές. Όπως συμβαίνει συχνά, αυτό που έχει σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις αντίστροφων συμμαχιών είναι η κοινή ικανότητα να πούμε «όχι», όχι η ικανότητα να δημιουργηθεί μια θετική στρατηγική.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:
ΠΗΓΗ.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου