Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Καρχαρίες – μετεωρολόγοι

Καρχαρίες – μετεωρολόγοι
Περίπου 50 … καρχαρίες και άλλα κήτη επιστράτευσαν πετρελαϊκές εταιρίες-κολοσσοί, μεταξύ των οποίων Exxon Mobil, BP και Chevron, για να διαφυλάξουν τις εγκαταστάσεις τους στον Κόλπο του Μεξικού που συχνά-πυκνά κινδυνεύουν από τυφώνες. 

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, θαλάσσια κήτη στην συντριπτική τους πλειοψηφία καρχαρίες, αλλά και ξιφίες και φάλαινες όρκες, ανέλαβαν, παρά τη θέλησή τους, καθήκοντα φύλακα των πετρελαϊκών δεξαμενών. 

Τα θαλάσσια θηλαστικά κουβαλούν στο σώμα τους βιολογικούς αισθητήρες που καταγράφουν τη θερμοκρασία του νερού. Τα δεδομένα μεταβιβάζονται ηλεκτρονικά σε επιστήμονες πανεπιστημίου του Μαϊάμι. 

Εκεί, ειδικοί μετεωρολόγοι αναλύουν τα στοιχεία, βάσει των οποίων μπορούν να προβλέψουν για το αν τις επόμενες ώρες, θα πλήξουν τον Κόλπο του Μεξικού ακραία καιρικά φαινόμενα όπως κυκλώνες και τυφώνες. 

Στην περιοχή φιλοξενούνται εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, όπως οι BP, Exxon Mobil, Chevron, Anadarko Petroleum, Apache και Transocean. 

Η συγκεκριμένη περιοχή πλήττεται επανειλημμένα από σφοδρά καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα οι εταιρίες να υποχρεώνονται σε αναστολή της παραγωγής, δημιουργώντας προβλήματα στην τροφοδοσία της αμερικανικής αγοράς με καύσιμα. 

Εκτός από τους ενεργειακούς κολοσσούς, η μέθοδος των βιολογικών μικροτσίπ βοηθά και στην ασφαλέστερη πρόγνωση του καιρού, προειδοποιώντας εκατομμύρια κατοίκους του Μαϊάμι να πάρουν εγκαίρως μέτρα αυτοπροστασίας. 

Ανδρέας Μορφόπουλος 

ΠΗΓΗ:sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου