Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Γιατί η μετοχή των ΕΛΠΕ επέστρεψε στις τιμές του 2012


Μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε από την αγορά το γεγονός ότι μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα χαμηλό έτους, επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχε βρεθεί το 2012, όταν δηλαδή είχε κορυφωθεί το κλίμα αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία. Βεβαίως για τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής, δεν μπορεί να «κατηγορηθεί» πλέον το κλίμα στην ελληνική οικονομία. Το αντίθετο μάλιστα. Η διεθνής αγορά αποτιμά πλέον ως μηδαμινό το ελληνικό ρίσκο, δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία σε πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και τα Ελ.Πε., να αντλήσουν κεφάλαια με πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση τον υφιστάμενο δανεισμό.
Αλλά και σε επίπεδο καθαρά επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν υπάρχει κάποια δραματική αλλαγή που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την πτώση, σημειώνουν κύκλοι της αγοράς. Τα όποια θέματα για την ενσωμάτωση της Ελευσίνας καταγράφηκαν το 2013, αποτελούν παρελθόν και φέτος η συνεισφορά της μονάδας θα είναι πλήρης. Η κρίση στην αγορά διύλισης της Μεσογείου, που οδήγησε τα περιθώρια σε ιστορικά χαμηλά, φαίνεται να αμβλύνεται: ήδη η κρίση στις σχέσεις ΕΕ Ρωσίας, επηρέασε αρνητικά την τιμή του ρωσικού αργού το οποίο την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε χαμηλό 14 μηνών. Η Λιβύη αύξησε την παραγωγή της κατά 35 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, ενώ και πιθανή χαλάρωση των μέτρων κατά του Ιράν θα βελτιώσει περαιτέρω την εικόνα. Αλλά και η εγχώρια αγορά δείχνει σημάδια σταθεροποίησης ως προς τους όγκους ενώ σε ορισμένα προϊόντα καταγράφεται και αύξηση.
Ακόμη και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του deal για το ΔΕΣΦΑ, που είχε προεξοφληθεί από την αγορά καθώς τα Ελ.Πε. θα εισπράξουν 212 εκατ. ευρώ, αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι με το νέο ευρωομόλογο ο όμιλος εξοικονομεί πάνω από 13 εκατ. δολάρια ετησίως από τα χρηματοοικονομικά (η διοίκηση είχε ούτως ή άλλως δηλώσει ότι τα χρήματα θα πήγαιναν για μείωση του δανεισμού).
Πως εξηγείται λοιπόν η πτώση της τιμής της μετοχής, με δεδομένο ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποια πραγματική αλλαγή δεδομένων σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας; Πηγές της αγοράς αποδίδουν την εξέλιξη στην έξοδο της μετοχής από το MSCI Global Standard Index. «Επενδυτές και χαρτοφυλάκια που είχαν χτίσεις θέσεις στη μετοχή στο δείκτη, έπρεπε να αποκομίσουν τα κέρδη τους» σημειώνουν χαρακτηριστικά χρηματιστηριακοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως το πραγματικό free float της μετοχής είναι σχετικά περιορισμένο καθώς Δημόσιο και Paneuropean ελέγχουν πάνω από 76%.
Στο πλαίσιο αυτό πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι προοπτικές για τη μετοχή είναι θετικές, γεγονός που ευνοεί μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις, έστω και εάν ακόμη και σήμερα υπάρχει το ερωτηματικό που αφορά στην πώληση του ποσοστού του δημοσίου. Ωστόσο η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να αποκαταστήσει την τάξη σε επίπεδο περιθωρίων για τον όμιλο (η εγχώρια αγορά αποτελεί κύρια πηγή για τα Ελ.Πε.) ενώ και άλλες μεσομακροπρόθεσμες εξελίξεις όπως το άνοιγμα της αγοράς έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων πιθανόν να δημιουργήσουν απρόσμενα θετικούς καταλύτες. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν και οι αναβαθμίσεις συστάσεων ή τιμών στόχων που έγιναν πρόσφατα από Bank of America και UBS.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου