Tις εκκρεμότητες στις σχέσεις Ελλάδας –Αζερμπαϊτζάν στον ενεργειακό τομέα, συζήτησαν υψηλόβαθμα στελέχη της αζέρικης Socar με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day.gr, υψηλόβαθμα στελέχη της Socar βρίσκονται στην Αθήνα για σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του προέδρου της χώρας τους Ιλχάμ Αλίγιεφ στην Αθήνα στα μέσα του προσεχούς Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των συνομιλιών προτεραιότητα έχει η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη κρατική εταιρεία πετρελαίου, η ολοκλήρωση της οποίας εκκρεμεί από πέρυσι, όπως επίσης και η πρόοδος στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, στην εταιρεία του οποίου συμμετέχει η Socar με ποσοστό 20%. Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ εκτιμήθηκε ότι οι όποιες δυσκολίες και προβλήματα που έχουν ανακύψει με την έγκριση της μεταβίβασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπερπηδηθούν.
Σε ό,τι αφορά στον ΤΑΡ, μπορεί μέχρι στιγμής να βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, ωστόσο ο σχεδιασμός της όδευσης του έργου, όπως και η εγκατάσταση συγκροτήματος συμπιεστών, αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες σε περιοχές όπως η Καβάλα και οι Σέρρες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει δυναμικό χαρακτήρα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το χρονικό όριο του τέλους του πρώτου εξαμήνου για την έγκριση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο είχε τεθεί αρχικά, δεν μπορεί να επιτευχθεί, γεγονός για το οποίο που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr δυσανασχετεί η πλευρά των αγοραστών.
Τόσο ο Έλληνας υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, όσο και ο γερμανός επίτροπος για την ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, στην κοινή τους συνέντευξη την περασμένη Παρασκευή παραδέχτηκαν ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ελλάδα βρίσκονται ακόμη στη φάση ανταλλαγής επιστολών για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ο Επίτροπος ενέργειας εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σημειώνεται τέλος ότι η Socar έχει επιλεγεί για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ τον περασμένο Ιούνιο, η συμφωνία υπεγράφη με την Ελληνική Κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο και από τότε ο φάκελος της μεταβίβασης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξετάζει το σύννομο της μεταβίβασης, σε σχέση με τις κοινοτικές οδηγίες και τη διασφάλιση ότι η Socar με τη συμμετοχή της στο ΔΕΣΦΑ (ελληνικό σύστημα μεταφοράς) και στον αγωγό TAP, δεν θα παραβιάζει τους κανόνες που έχει θέσει η ΕΕ και οι οποίοι ισχύουν και για τη ρωσική Gazprom, σε βάρος της οποίας πραγματοποιεί έρευνα.
ΠΗΓΗ:euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου