Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Το ενεργειακό πρόβλημα, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, απασχόλησε Αναστασιάδη-Νταλ


Το ενεργειακό πρόβλημα, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ήταν τα θέματα που μονοπώλησαν τη συζήτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Τζόζεφ Νταλ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

«Έχουμε απαραίτητα ανάγκη ενός ολοκληρωτικού φακέλου αναφορικά με το ενεργειακό. Δεν είναι μόνο η Κύπρος, η Κύπρος είναι ένα θέμα, αλλά έχουμε και το πρόβλημα του ρωσικού αερίου και το ενεργειακό πρόβλημα που έχει ξεσπάσει τώρα μετά την κρίση στην Ουκρανία, άρα, θα πρέπει να το δούμε σφαιρικά» δήλωσε ο κ. Νταλ. «Έχουμε όλοι συναίσθηση του προβλήματος και θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα, σε σύσκεψη που θα έχουμε» πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Νταλ ανέφερε ότι συζήτησαν με τον κ. Αναστασιάδη τις προσπάθειές του «για να ξανακτίσει τη χώρα του». Συμπλήρωσε, δε, ότι το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως σε επίπεδο επιτοκίου. Όπως είπε, «είμαστε σε πορεία επεξεργασίας λύσεων, ώστε να μπορούν να δανειοδοτούν οι τράπεζες».

Έπειτα από συνομιλίες με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος του ΕΛΚ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος, με την κυβέρνηση που έχει και την πολιτική του ΔΗΣΥ, θα τα καταφέρει, όπως και οι άλλες χώρες, και θα βγει από το μνημόνιο. Επίσης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ΕΛΚ θα εκλέξει τον υποψήφιό του, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά, κυρίως, ότι θα επικρατήσουν οι αξίες και οι πολιτικές αρχές που μπορούν να δώσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στο τελευταίο συνέδριο του ΕΛΚ στο Δουβλίνο και στο ψήφισμα που περιλήφθηκε στο μανιφέστο του κόμματος, «με την πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση όσον αφορά το Κυπριακό». Το ψήφισμα ζητά από την Τουρκία την αποχώρηση των στρατευμάτων της, την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο και για επανένωση της Κύπρου, με απόλυτο σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου