Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ξεκινά η κατασκευή νέας δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα

Ξεκινά η κατασκευή νέας δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα
Την έναρξη των εργασιών κατασκευής της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα ανακοίνωσε ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Με την προσθήκη της τρίτης δεξαμενής, ο αποθηκευτικός χώρος του σταθμού θα αυξηθεί από 130.000 στα 225.000 κυβικά μέτρα LNG (73%), δίνοντας έτσι σε περισσότερους συμμετέχοντες στην αγορά φυσικού αερίου τη δυνατότητα χρήσης του σταθμού για εισαγωγές. Παράλληλα, θα αυξηθεί ο χρόνος προσωρινής αποθήκευσης LNG πέραν των 18 ημερών που ισχύει σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους χρήστες με μικρότερες καταναλώσεις να δραστηριοποιηθούν στην αγορά.

Η κατασκευή της νέας δεξαμενής εντάσσεται στο έργο της δεύτερης αναβάθμισης του σταθμού της Ρεβυθούσας, συνολικού προϋπολογισμού 156,25 εκατ. ευρώ. Το έργο ε περιλαμβάνει επίσης την αύξηση κατά 40% του ρυθμού αεριοποίησης, την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων, που θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων πλοίων έως και 260.000 κυβικών μέτρων, και την αναβάθμιση του μετρητικού σταθμού στο Σημείο Εισόδου Αγία Τριάδα.

«Η Ρεβυθούσα αποτέλεσε την αφετηρία για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα μας. Η δεύτερη αναβάθμιση του σταθμού ΥΦΑ είναι έργο στρατηγικής σημασίας καθώς θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας και θα συμβάλλει στην αύξηση του ανταγωνισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Σε συνδυασμό με το έργο της εγκατάστασης Μόνιμης Αμφίδρομης Ροής στο Μετρητικό Σταθμό Συνόρων Σιδηροκάστρου στη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, θα καταστεί εφικτή η διαμετακόμιση ποσοτήτων φυσικού αερίου και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του έργου έχει εγκριθεί ποσοστό επιχορήγησης 35% του επιλέξιμου κόστους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Το υπόλοιπο ποσό (65%) του συνολικού προϋπολογισμού θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ και δανεισμό. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει εγκρίνει τη χορήγηση δανείου ύψους 80 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου