Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ιταλία: "Για εμάς ο South Stream αποτελεί προτεραιότητα" - Γερμανία & Κύπρος: "Οχι άλλες κυρώσεις στη Ρωσία"


Mετά την Βουλγαρία ανακοινώνει και η Ιταλία ότι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου South Stream είναι έργο πρώτης προτεραιότητας για την χώρα και την ιταλική οικονομία. Άλλη μια δυτική χώρα αποφασίζει να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα και όχι τα γεοπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Έτσι δημιουργείται ένα εμφανές ρήγμα στο δυτικό στρατόπεδο που απλώς ακολουθάει άβουλο τις εντολές της Ουάσιγκτον. Με την κίνησή της αυτή η Ιταλία αναγνωρίζει de facto την ρωσική ανάκτηση της Κριμαίας, αφού ο Soyth Stream θα ακολουθήσει μια νέα φθηνότερη χάραξη που θα διέρχεται της ΑΟΖ της Χερσονήσου, που αποτελεί πλέον ρωσική επικράτεια.

Ο Ιταλός αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Claudio de Vincenti επιβεβαίωσε σήμερα, την προτεραιότητα του έργου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ως πρώτης προτεραιότητας για την ιταλική οικονομία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την ενεργειακή ασφάλεια, τόνισε ότι η Ιταλία προσπαθεί να ενεργήσει ως μεσολαβητής, για να υποβοηθήσει στην επίλυση των διαφορών γύρω από το έργο και την ένταξη του στο Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ, με αντάλλαγμα σειρά παραχωρήσεων προς όφελος της Ρωσίας, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS και αναμεταδίδει η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία (BNR).

Η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ αποτελεί τον βασικό εταίρο του ρωσικού γίγαντα Gazprom, στο έργο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Ο αγωγός προβλέπεται να μεταφέρει προμήθειες φυσικού αερίου και στην Ιταλία.

Από την άλλη πλευρά σε συνάντηση για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Dragomir Stoynev, δήλωσε ότι η Βουλγαρία δε θα προβάλλει βέτο στις πρωτοβουλίες της ΕΕ στο θέμα των κυρώσεων προς τη Ρωσία, αλλά, ταυτόχρονα, θα πρέπει να μεριμνήσει και για τα εθνικά της συμφέροντα.

Μεταξύ αυτών, ο κ. Stoynev συμπεριέλαβε την κατασκευή των διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου με τις γειτονικές χώρες καθώς και τον αγωγό South Stream.

Ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της επέκτασης των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την κατάσταση στην Ουκρανία, συστήνουν από κοινού η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά από γεύμα εργασίας που είχαν στο Βερολίνο, τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο κ. Αναστασιάδης σημείωσαν ότι αν επεκταθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που δεν αποτελούν αυτοσκοπό, θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι επιπτώσεις. Και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.

Ο κ. Αναστασιάδης  εξέφρασε την ανησυχία του σημειώνοντας πως η κυπριακή οικονομία καταβάλει προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και τις απαιτήσεις του μνημονίου,αλλά ενδεχόμενες νέες κυρώσεις "πιθανότατα να επιφέρουν πλήγμα” στην πορεία της οικονομίας.

Ήταν ζήτημα χρόνου να καταλάβουν στην Ευρώπη ότι η μόνη που κερδίζει από την ουκρανική κρίση είναι η Ουάσιγκτον


Σε αυτές τις δύο χώρες αναμένεται να προστεθούν και άλλες. Η Ισπανία εξαρτάται πάρα πολύ από τον ρωσικό τουρισμό, όπως και η δική μας, αλλά εδώ ο πολιτικός παραλογισμός ξεφεύγει από τα όρια της κοινής λογικής.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου