Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Πώς απαντά το ΤΑΙΠΕΔ για τα περί αποτίμησης στο 1,2 δισ. ευρώ του Ελληνικού και των διασυνδέσεων του τεχνικού συμβούλου

Πώς απαντά το ΤΑΙΠΕΔ για τα περί αποτίμησης στο 1,2 δισ. ευρώ του Ελληνικού και των διασυνδέσεων του τεχνικού συμβούλου
«Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ακολουθεί αυστηρά την προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία αφενός βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αφετέρου περιλαμβάνει σειρά ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμών σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και αρχές διαφάνειας. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΑΙΠΕΔ διαφυλάσσει το κύρος και την αξιοπιστία του διαγωνισμού, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.»

Αυτή είναι η επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σε δημοσίευμα της Real News για αποτίμηση του Ελληνικού στο 1,239 δισ. ευρώ, το Μάρτιο του 2013, το οποίο όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ήταν και μία από τις αφορμές για αλλαγές στη διοίκηση της Ελληνικό Α.Ε., επικεφαλής της οποίας ήταν μέχρι τότε ο διακεκριμένος καθηγητής κ. Σπ. Πολλάλης. Όπως επισημαίνεται στο εν λόγω έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από τον κ. Πολλάλη «η κατώτατη εύλογη αξία των δικαιωμάτων της Ελληνικό Α.Ε. επί του ακινήτου ανέρχεται σε 1,239 δισ. ευρώ».

Πώς απαντά το ΤΑΙΠΕΔ

Η επιχειρηματολογία του ΤΑΙΠΕΔ τώρα αναφορικά με το νούμερο των 1,239 δισ. ευρώ του περυσινού Μαρτίου, στηρίζεται στο γεγονός ότι η σημερινή αποτίμηση της Ελληνικό Α.Ε., έχει γίνει με βάση τα δεδομένα και τους όρους ανάπτυξης της έκτασης, όπως περιλαμβάνονται στην τελική σύμβαση πώλησης των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., η οποία ολοκληρώθηκε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ τον Ιανουάριο του 2014, περίπου έναν χρόνο μετά από την ημερομηνία της αναφερόμενης στο δημοσίευμα ως "αποτίμησης του Ελληνικού". «Είναι λοιπόν προφανές ότι το εν λόγω ποσό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», αναφέρουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ. «Μία έγκυρη αποτίμηση της αξίας της έκτασης του Ελληνικού μπορεί να γίνει μόνο βάσει πραγματικών δεδομένων».

Παρά τις εξηγήσεις από το Ταμείο, μείζον ερώτημα παραμένει το ποια είναι η μεθοδολογία και ουσιαστικά το ‘’κλειδί’’ τόσο για την αποτίμηση του Μαρτίου του 2013 όσο και για τη νέα αποτίμηση με βάση τους νέους όρους της σύμβασης του Ιανουαρίου του 2014, η οποία περιλαμβάνει τα ‘’πραγματικά δεδομένα’’ που επικαλείται το Ταμείο. Αυτός είναι και ο λόγος προφανώς για τον οποίο το τίμημα της μίας και μόνης οικονομικής προσφοράς της περασμένης Τετάρτης από τις Lamda Development- Fosun- Al Maabar…ανεβοκατεβαίνει όλες αυτές τις ημέρες, με βάση φυσικά πάντα τις διαρροές, από τα 430- 440 εκατ. ευρώ (για το τίμημα με βάση τις παρούσες αξίες χωρίς το επιπλέον τίμημα υπεραξίας), στα 600 εκατ. ευρώ (όπου συμπεριλαμβάνεται και ένα τίμημα υπεραξίας) φθάνοντας ακόμη και τα …2 δισ. ευρώ (όπου συμπεριλαμβάνονται και τα επιπλέον έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για συμπληρωματικές υποδομές για τις οποίες δεσμεύεται η Lamda αλλά και ένα τίμημα υπεραξίας).

Αντίστοιχα, δεν έγινε γνωστό ούτε και το νούμερο που έβγαλε ο ανεξάρτητος αποτιμητής για το ακίνητο και δόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ως εύλογο για την εν λόγω συναλλαγή, αν και οι διαρροές από το Ταμείο αναφέρουν ότι το ποσό που θέλει το Δημόσιο για το Ελληνικό κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ, προσεγγίζοντας ακόμη και τα 800 εκατ. ευρώ (σ.σ. χωρίς βέβαια και σε αυτή την περίπτωση να διευκρινίζονται οι επιμέρους όροι). Εξ’ ού και από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ, φαίνεται να ζητείται τώρα βελτίωση της προσφοράς προς τα πάνω σε επίπεδα πάνω από 100 εκατ. ευρώ φθάνοντας, κατά τις πληροφορίες πάντα, ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ, μία διαφορά, η οποία μένει να φανεί αν θα καλυφθεί έως την επόμενη Τετάρτη, οπότε ανοίγει και η βελτιωμένη οικονομική προσφορά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το ‘’παζάρι’’ μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι σκληρό, έστω κι αν οι διαρροές από πλευράς του Δημοσίου αναφέρουν ότι το …χάσμα δεν είναι αγεφύρωτο, δεδομένου του ενδιαφέροντος που υπάρχει και από τις δύο πλευρές προκειμένου να προχωρήσει η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση στον τομέα των ακινήτων.

Η διοίκηση του Ταμείου αντικρούει και τα «περίεργων διασυνδέσεων» (για τις οποίες κάνει λόγο η Real News) του συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ της Happold με το γραφείο του αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ ο οποίος υπογράφει το master plan της μίας και μοναδικής προσφοράς που έχουν καταθέσει οι Lamda Development- Fosun και Αl Maabar. « Το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε την Happold Consulting ως έναν εκ των τεχνικών συμβούλων του με αξιοκρατικά κριτήρια μέσω ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού, μεγάλο διάστημα πριν την κατάθεση προσφορών», αναφέρουν πληροφορίες από το Ταμείο. «Η εταιρεία αυτή είναι μια από τις κορυφαίες διεθνώς εταιρείες τεχνικών συμβούλων και είναι αναμενόμενο να έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με όλα τα καταξιωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου. Εξάλλου, σύμφωνα με ρητή δήλωσή της, η εταιρεία είναι απολύτως ανεξάρτητη και δεν έχει καμία μετοχική ή επιχειρηματική σχέση με το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο, που αναφέρεται στην τεχνική πρόταση του υποψήφιου επενδυτή».

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου