ΞΑΦΝΙΑΣΕ Η ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
Τι δεν είπε ο Λάτσης
Λέξη για το γιγάντωμα
Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
ΣΧΕΔΟΝ ένα χρόνο μετά την ακύρωση της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank, ο όμιλος Λάτση «έσπασε» τη σιωπή του απαντώντας εφ' όλης της ύλης για την πολύκροτη υπόθεση, καταλογίζοντας μάλιστα και ευθύνες.
Για πολλούς οικονομικούς αλλά και πολιτικούς παράγοντες ήταν το... γεγονός της χρονιάς, καθώς αποτέλεσε την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Latsis Group στη διάρκεια της 17ετούς παρουσίας του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν την ένταση και την έκταση της απάντησης δυσανάλογη του τετελεσμένου (δηλαδή της μη συμφωνίας Εθνικής-Eurobank), ξαφνιάστηκαν δε με την επιθετική διαφημιστική προώθηση της θέσης του ομίλου (μέσω ολοσέλιδων καταχωρίσεων).
Δεδομένου ότι ο Σπ. Λάτσης είναι από τους ισχυρούς διεθνείς παίκτες, ευφυής και γνώστης των αγορών, με πολυσχιδή δραστηριότητα και παρουσία στις τέσσερις... γωνιές του πλανήτη, η «ηχηρή απάντησή» του φάνηκε σαν να επιχειρεί να προκαταλάβει κάτι μεγαλύτερο.
Παράγοντες γνώστες του παρασκηνίου ισχυρίζονταν πως αποτέλεσε έμμεση απάντηση προς την Τράπεζα της Ελλάδος, σαν η πλευρά του επιχειρηματία να γνωρίζει ή να θέλει να προλάβει κάτι.
Σε μία «πονηρή» εποχή, όπου η πρόσφατη περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ήταν -κατά γενική εκτίμηση- η κορυφή του παγόβουνου, οι τραπεζίτες δικαιολογημένα «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα».
Βελτιωμένη προσφορά
Σύμπτωση, το ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε την ημέρα που το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε νέα βελτιωμένη προσφορά από τη Lamda Developement (συμφερόντων του επιχειρηματία), φουντώνει το παρασκήνιο για το ενδεχόμενο πώλησης του ποσοστού στα Ελληνικά Πετρέλαια και μόλις δύο μέρες μετά την ευθεία ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Το γεγονός και μόνο πως το Latsis Group «λύνει τη σιωπή» του έπειτα από 17 χρόνια, φόρτισε το κλίμα στην επιχειρηματική και χρηματοοικονομική πιάτσα.
Η «Ε» από τις 23 Απριλίου 2013 σημείωνε για την περίπτωση της «παλιάς Eurobank»: Κρατικοποιείται για να πουληθεί -στην αγκαλιά του ΤΧΣ-επιχειρώντας μία σύντομη αναδρομή στο πώς εμφανίστηκε στην εγχώρια τραπεζική ο Σπ. Λάτσης, πώς γιγαντώθηκε μέσω αλλεπάλληλων εξαγορών (Interbank/ Δ.Κοντομηνάς - Credit Lyonnais, Τράπεζα Αθηνών, Τράπεζα Κρήτης, εξαγορά του μεριδίου Εφραίμογλου από την Εργασίας του Καψάσκη, την επιθετική τακτική σε Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ουκρανία κ.λπ.) μέχρι τη «βελούδινη αποχώρησή» του μεταβιβάζοντας την πλειοψηφική συμμετοχή του σε εννέα μέλη της οικογένειάς του.
Στην κατά τα άλλα μακροσκελέστατη ανακοίνωση του Ομίλου, δεν αναφέρεται λέξη για το χρηματιστηριακό «γιγάντωμα» του ομίλου από τη μικρή Ευρωεπενδυτική (1990) στον γίγαντα των 15 δισ. ευρώ αποτίμηση.
Ούτε για τις έμμεσες συνέργειες, που πέτυχε στη διάρκεια της επιχειρηματικής γιγάντωσης του Ομίλου (λ.χ. είσοδος ΠΕΤΡΟΛΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απορρόφησή της από τα Ελληνικά Πετρέλαια και σταδιακή ενίσχυση της θέσης του επιχερηματία σε πλειοψηφική, ξεπερνώντας ακόμη και το Δημόσιο).
Πρακτικά, η πλευρά του επιχειρηματία επένδυσε ίδια κεφάλαια στην τράπεζά του τελευταία φορά το 2007, συνολικά δε περί τα 2,5 δισ. ευρώ την τελευταία 20ετία. Κέρδισε όμως ενδεικτικά μόνο από μερίσματα πάνω από μισό δισ. την τετραετία 2005-2008, ενώ πολλαπλάσια ήταν τα οφέλη από την απόδοση της επένδυσης μέχρι την αρχή της κρίσης.
Ορθά η πλευρά Λάτση θυμίζει πως με το PSI+ η Eurobank ζημιώθηκε 6 δισ. ευρώ (η πλευρά του περί τα 2,5 δισ. ευρώ), ωστόσο επρόκειτο για επιλογή ιδιωτικού χρηματοοικονομικού φορέα την ίδια ώρα που η κυβέρνηση «κούρευε» με το έτσι θέλω από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών, πανεπιστημίων, νοσοκομείων μέχρι τις καταθέσεις των ταλαίπωρων μικροομολογιούχων, τους οποίους ακόμη και τώρα η κυβέρνηση «δουλεύει» ανερυθρίαστα.
Ορθά η πλευρά Λάτση επικαλείται τη συγκυρία, ωστόσο είναι η ίδια που έμεινε με τις μετοχές της ΕτΕ, των ΕΛΠΕ, τη Μαρίνα Φλοίσβου και τα Mall (που μάλιστα έχει χαρακτηρισθεί παράνομο από την Ολομέλεια του ΣτΕ - κτίσθηκε με τον επίμαχο νόμο Βενιζέλου), ενώ αποκόμισε οφέλη από τις συναλλαγές με το Δημόσιο.
Επίμαχη ακύρωση
Οσον αφορά στην επίμαχη ακύρωση της συμφωνίας με την Εθνική, η διεθνής πρακτική θέλει όταν ακυρώνεται μια συμφωνία να γίνεται ακύρωση σε όλες τις παραμέτρους και όχι επιλεκτικά. Κατά το... κοινώς λεγόμενο, κάνοντας ανταλλαγή good money for crap για να μην ξεχνιόμαστε.
Κοντολογίς, έπρεπε να επιστραφούν οι μετοχές της Εθνικής από την πλευρά Λάτση (προφανώς το γνωρίζει πολύ καλά) και εν πάση περιπτώσει αρμόδιοι για αυτές τις κινήσεις είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της.
ΠΗΓΗ:enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου