Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Στο Χρηματιστήριο το 30% της ΔΕΠΑ


Γκάζι... για την είσοδο του 30% της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών πατά η κυβέρνηση προσδοκώντας έσοδα τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ κι επιλέγοντας αυτή τη μέθοδο της αποκρατικοποίησης να λάβει χώρα το φθινόπωρο.
Η πολύφερνη νύφη... που μέχρι πρότινος είχε έλθει πολύ κοντά στον κολοσσό της Gazprom αποτιμάται γύρω στο 1,2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας» η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προχωρούν σε συνεργασία με τις Αρχές της κεφαλαιαγοράς το σχέδιο της εισόδου ποσοστού του Δημοσίου στο Χρηματιστήριο. Αλλωστε, όλες οι προκαταρκτικές διαδικασίες είναι έτοιμες λόγω του πρόσφατου διεθνούς διαγωνισμού που προηγήθηκε για την πώληση της εταιρείας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εισαγωγή μέσω προσφοράς νέων χρεογράφων με δημόσια εγγραφή, συναντά την αποδοχή της κυβέρνησης (την ιδέα προκρίνουν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου) και επομένως και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και της ΔΕΠΑ. Θετικά βλέπουν την εισαγωγή οι εγχώριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας, το σημαντικότερο όμως είναι ότι με «καλό» μάτι βλέπει το σχέδιο και ο Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Ετιγκερ.
Μέχρι το καλοκαίρι, επίσης ο κ. Παπαγεωργίου και ο κ. Ετινγκερ αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», τις συζητήσεις και για το άνοιγμα της αγοράς λιανικής του φυσικού αερίου. Ως γνωστόν, η Κομισιόν έχει ανοίξει θέμα ως προς την ανάγκη διαχωρισμού των δικτύων διανομής από την εμπορία. Με απλά λόγια, ζητά από την κυβέρνηση οι τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου να ξεχωρίσουν τα δίκτυα από την εμπορία προκειμένου στην τελευταία να μπουν κι άλλοι «παίκτες».
Μερίδια
Να υπενθυμίσουμε ότι ο τρόπος δομής της σχετικής αγοράς περιλαμβάνει τις Εταιρείες Παροχής Αερίου, στις οποίες μέτοχοι είναι η ΔΕΠΑ με 51% και οι δύο ξένες επιχειρήσεις, η Shell Gas και η ιταλική Eni. Για την ακρίβεια, οι ΕΠΑ είναι τρεις. Η μία στην Αττική με ποσοστά συμμετοχής της ΔΕΠΑ στο 51% και της Shell Gas στο 49% και οι άλλες δύο στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία με τη ΔΕΠΑ να έχει 51% και την Eni 49%. Η ΔΕΠΑ είχε κάνει διαγωνισμό για την παραχώρηση του 49% των ΕΠΑ με μακροχρόνια σύμβαση. Οι σχετικοί διαγωνισμοί μάλιστα είχαν λάβει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πάντως, πηγές αναφέρουν ότι αυτές οι αλλαγές στη λιανική δεν επηρεάζουν την είσοδο ποσοστού στο χρηματιστήριο καθώς μπορούν να επιλυθούν και με μία απλή λογιστική παρακολούθηση.
Η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ θα αναλάβει να τρέξει τη διαδικασία και σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ θα προσλάβουν έναν διεθνή επενδυτικό οίκο, ως σύμβουλο για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Το ενδιαφέρον των επενδυτών θα κρίνει και το ποσοστό της ΔΕΠΑ που θα εισαχθεί σε πρώτη φάση. Σημειώνεται ότι το δημόσιο κατέχει το 65% των μετοχών και το 35% ανήκει στα «Ελληνικά Πετρέλαια», που σύμφωνα με άλλες πηγές βλέπουν εξίσου θετικά την προοπτική αυτή.
Προσεγγίσεις για τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο -εφόσον προωθηθεί η εισαγωγή της-, θα γίνουν και στις Shell Gas και Eni. Μάλιστα, θα μπορούσε να τεθεί και ως προαπαιτούμενο, αναφέρουν πληροφορίες, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αποζημιωθούν και για το άνοιγμα της λιανικής.
Η πώληση των μετοχών θα είναι εγγυημένη από τους αναδόχους-διεθνείς συμβούλους που θα προσληφθούν από το ελληνικό δημόσιο για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι μία τέτοια κίνηση θα προσελκύσει τόσο τους εγχώριους Ελληνες επιχειρηματίες,όσο και ξένους κολοσσούς από τον χώρο της ενέργειας.
(Χρ. Κολώνας - Ε. Κομίνη, Έθνος, 15/3/2014)


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου