Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Λάτσης: για χάρη του Ελληνικού σκέφτεται να αποχωρήσει από τα ΕΛΠΕ


Ημέρα κρίσης η ερχόμενη Τετάρτη για την αποδοχή (ή μη) της οικονομικής προσφοράς της Lamda Development για το Ελληνικό. Κατά πάσα βεβαιότητα στην προγραμματιζόμενη συνεδρίαση του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασισθεί το εύλογον του τιμήματος, με το οικονομικό επιτελείο να προσβλέπει σε μία πιο γενναιόδωρη προσφορά της εταιρείας συμφερόντων Λάτση προκειμένου να αμβλυνθούν ενδεχόμενες πολιτικές αντιδράσεις.
Το τίμημα που φέρεται να προσφέρει η Lamda Development δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 450-500 εκατ. ευρώ, ποσό που δυσχεραίνει τη θέση της κυβέρνησης (και του ΥΠΟΙΚ) καθώς επ' ουδενί ικανοποιεί την πλευρά του Δημοσίου.

Εάν μάλιστα συνεκτιμηθούν ορισμένα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας, το καταβλητέο ποσό μπορεί στη διαδρομή να περιοριστεί σε δραματικά χαμηλότερα επίπεδα. Για αυτό το ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτή μεν την προσφορά, με την αίρεση όμως της υποβολής βελτιωμένου τιμήματος. Παράγοντες της αγοράς αναφέρονται σε εύλογο τίμημα 600 εκατ. ευρώ, αν και αποτελεί κοινό μυστικό πως η κυβέρνηση θα διευκολυνόταν εάν η προσφορά ανέβαινε στο 700 εκατ. ευρώ.

Το πιθανότατο είναι πως η συμφωνία δεν θα χαλάσει, αλλά η Lamda Development πρέπει να ανεβάσει σημαντικά το τίμημα, ενώ κλειδί παραμένουν ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των κεφαλαίων.

Συνεπώς, εύλογο το ερώτημα πώς θα εξευρεθούν τα χρήματα (προφανώς η εισηγμένη δεν διαθέτει τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια, ενώ ο επιχειρηματίας δεν το συνηθίζει να βάζει βαθιά το... χέρι στην τσέπη), με κύκλους της αγοράς να σχετίζουν την υπόθεση ακόμη και με το ενδεχόμενο αποχώρησης της Paneuropean Oil & Industrial Holdings από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ως γνωστόν, η ΡΟ & ΙΗ (συμφερόντων Λάτση) ελέγχει το 40,98% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, που με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία αποτιμάται στα περίπου 930 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ0 ανέρχεται στο 35,47%, ενώ το υπόλοιπο free float σε θεσμικούς, διαχειριστές και λοιπούς επενδυτές.

Υπό προϋποθέσεις η συμφωνία Lamda Developemnt-ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό ενδέχεται να προοιωνίζεται εξελίξεις και στη μετοχική σύνθεση των Ελληνικών Πετρελαίων.

ΠΗΓΗ:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου