Φαίνεται ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας», το οποίο επιγραμματικά αφορά στο… χτίσιμο της αποκαλούμενης «μικρής ΔΕΗ», έχει προκαλέσει επιχειρηματικό αναβρασμό εντός και εκτός Ελλάδος.
Εντός γιατί οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι το ν/σ οδηγεί σε ξεπούλημα της ΔΕΗ, χωρίς αυτό –δηλαδή η αποκρατικοποίησή της- να αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και εκτός συνόρων γιατί κάποιοι διαβλέπουν επενδυτική ευκαιρία στην πώληση της δημόσιας επιχείρησης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Σε σημερινό του ρεπορτάζ το οικονομικό πόρταλ Energypress.gr κάνει λόγο για κρούσεις που έχει δεχτεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από 5 πρεσβείες οι οποίες φέρονται να ζήτησαν να λάβουν τη μετάφραση του κειμένου του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» για λογαριασμό των εταιρειών ηλεκτρισμού των αντίστοιχων κρατών. Σύμφωνα πάντα με το Energypress.gr, οι πρεσβείες-αποστολείς των αιτημάτων προέρχονται από χώρες οι οικονομίες των οποίων συγκαταλέγονται στις πλέον ισχυρές του πλανήτη. Ειδικότερα, τα κράτη που φέρονται να ενδιαφέρθηκαν πρώτα μέσω των πρεσβειών τους για τα τεκταινόμενα στη «μικρή ΔΕΗ» είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδιαφέρον να λάβουν μεταφρασμένο το κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου εξέφρασαν οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Σε μία πρώτη ανάγνωση εταιρείες προερχόμενες από τις παραπάνω χώρες οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο παιχνίδι της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ είναι οι ιταλικές Enel και Edison, οι γαλλικές EdF και GdF Suez, οι γερμανικές RWE και Eon. Φυσικά, η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος απέχει παρασάγγας από το να μετουσιωθούν σε πράξη όλα τα παραπάνω, ωστόσο οι οιωνοί δείχνουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει παρά τα δημοσιονομικά προβλήματά της να αποτελεί πιθανό επενδυτικό προορισμό ακόμη και για μεγάλου μεγέθους επενδύσεις, εκτιμώμενης
Το ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ»
Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση για το θέμα περατώθηκε την περασμένη Παρασκευή (14/3) και συνοπτικά το σχέδιο νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» προβλέπει τα εξής:
# Στο άρθρο 1 προβλέπεται η δημιουργία της νέας καθετοποιημένης εταιρίας, προσδιορίζοντας το παραγωγικό μείγμα που θα εισαχθεί σε αυτή.
# Στα άρθρα 2 και 3 προσδιορίζεται η διαδικασία εισφοράς των περιουσιακών στοιχείων που θα αποτελέσουν την περιουσία της νέας εταιρίας και καθορίζεται το περιεχόμενο της σύμβασης απόσχισης της νέας εταιρείας.
# Στο άρθρο 4 προβλέπεται η διαδικασία με την οποία θα γίνει ο υπολογισμός της λογιστικής αξίας (δηλ. το μετοχικό κεφάλαιο) για την ίδρυση της νέας εταιρίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 2166/1993 (εκτίμηση από ειδική επιτροπή).
# Στα άρθρα 5, 6 και 7, προβλέπονται οι διαδικασίες και το περιεχόμενο της ενημέρωσης των μετόχων της ΔΕΗ και της νέας εταιρίας σε σχέση με την απόσχιση, η ανάγκη Έγκρισης της απόσχισης από τις Γενικές Συνελεύσεις και οι διατυπώσεις δημοσιότητας για την ολοκλήρωση της απόσχισης.
# Στο άρθρο 8 προβλέπεται ότι το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που είχε η ΔΕΗ σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία εισφέρονται στη νέα εταιρία και περιέρχονται αυτόματα σε αυτή. Περαιτέρω, στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι η νέα εταιρία υπεισέρχεται αυτόματα στη θέση της ΔΕΗ όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις με τους εργαζόμενους που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρία. Ο προσδιορισμός τού εργατικού δυναμικού και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας μεταφοράς γίνονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ.
# Στο άρθρο 9 προσδιορίζεται η μεταβίβαση στη νέα εταιρία μείγματος συμβάσεων προμήθειας με καταναλωτές κατ΄ αναλογία κι αντιστοιχία με τη ΔΕΗ (δηλ. αντίστοιχο μείγμα συμβάσεων σε ανάλογο ποσοστό από το σύνολο των πελατών της ΔΕΗ). Οι συμβάσεις αυτές της νέας εταιρίας υπόκεινται στο ίδιο ακριβώς νομικό, θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο με αυτές της ΔΕΗ.
# Στο άρθρο 10 προβλέπεται η ταχεία επίλυση διαφορών που σχετίζονται με τη διαδικασία τής απόσχισης προκειμένου να υπάρξει ασφαλές επενδυτικό κλίμα για τη νέα εταιρία.
# Στο άρθρο 11 ρυθμίζονται θέματα ευθύνης της ΔΕΗ για έννομες σχέσεις οι οποίες περνούν στη νέα εταιρία (συμβατικές υποχρεώσεις).
# Στο άρθρο 12 περιέχονται ειδικές ρυθμίσεις αναφορικώς με το διοικητικό και λειτουργικό κόστος της διαδικασίας απόσχισης.
ΠΗΓΗ:iapopsi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου