Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την Πέμπτη 13.03.2014 πραγματοποιήθηκε Γενικό Συμβούλιο στο χώρο του αμφιθεάτρου των ΒΕΑ για την επικύρωση της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ του Προέδρου και του Γραμματέα του ΠΣΕΕΠ με τον εργοδότη για την νέα ΕΣΣΕ των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

Όσοι παρακολούθησαν αυτή την συνεδρίαση είμαστε σίγουροι ότι ένιωσαν την ίδια έκπληξη και οργή με εμάς, ακούγοντας δια στόματος του Προέδρου, την εισήγησή του για την συμφωνία, που την χαρακτήρισε ως "ιστορική για τους εργαζομένους".  Ιδιαιτέρως εξοργιστικοί και προκλητικοί ήταν και οι ομιλητές της πλειοψηφίας, που εντελώς τυχαία προέρχονταν κυρίως από την Θεσσαλονίκη, που για να στηρίξουν την δήθεν "ιστορική" συμφωνία, υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να ασκείται καμία κριτική από τους εργαζόμενους, διότι "έξω ο κόσμος πεινάει" και "πως να μην αποδεχθούμε αυτή την συμφωνία όταν ο βασικός μισθός είναι 400 ευρώ"  !!!!

Τραγική φιγούρα όμως σε όλα αυτά ήταν ο Γραμματέας του ΠΣΕΕΠ που σαν εκπρόσωπος της εταιρείας προσπαθούσε να μας δικαιολογήσει για τα χρήματα που δίνονται στις μη κυβερνητικές Οργανώσεις και ότι αυτός ακόμα και με αυτή τη σύμβαση θα συνεχίσει να αγοράζει παπούτσια από την λαϊκή. Τι θέλει να πει άραγε ο ποιητής ;

Καταλαβαίνετε λοιπόν την έκπληξή μας, όταν ακριβώς οι ίδιοι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο στις 8.2.2014 με τις ομόφωνες αποφάσεις για τις πολυήμερες απεργίες για να μην χαθεί τίποτα από την ΕΣΣΕ,  χρησιμοποιούσαν ρητορική ανένδοτου πολέμου,  εισαγγαλέων, επαχθών προτάσεων,  μνημονίων στα ΕΛΠΕ και υποσχέσεων για παραμονή στις πύλες ακόμα και ένα χρόνο μέχρι την τελική νίκη.

Οι απαντήσεις δόθηκαν. Οι μάσκες έπεσαν.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Γενικό Συμβούλιο ήταν 41 υπέρ και 23 κατά της Συμφωνίας και στο σημείο αυτό θα θέλαμε να συγχαρούμε τους τρείς συναδέλφους της ΕΛΚΕ που αντιστάθηκαν στον παραλογισμό της πλειοψηφίας και καταψήφισαν την Συμφωνία.


Συναδέλφισσες,συνάδελφοι,

Πέρασαν  2,5 μήνες  από το ξεκίνημα του αγώνα των εργαζομένων για την υπογραφή νέας ΕΣΣΕ και έφτασε η ώρα να κάνουμε "ταμείο".  Όλοι είχαμε συμφωνήσει ότι δεν πρέπει να χαθεί τίποτα, αρκετά έχουμε δώσει όλα αυτά τα χρόνια και δεν έπρεπε να ακολουθήσουμε "λανθασμένες" στρατηγικές άλλων Σωματείων όπως της ΠΕΠΕΚΟ. Τα λάβαρα της επανάστασης στήθηκαν, οι επαναστατικές κορώνες ακούστηκαν και πάρθηκαν ομόφωνες αποφάσεις για πολυήμερες απεργίες. Οι εργαζόμενοι στάθηκαν δυναμικά δίπλα στο Συνδικάτο, ακολουθώντας κάθε απόφασή του για να την υλοποιήσουν. Στην 4ωρη στάση αλλά και στις δυο 48ωρες οι εργαζόμενοι έδωσαν το παρόν, την ώρα που η πλειοψηφία του Συνδικάτου αποφάσισε να κάνει τα πρώτα βήματα πίσω, σε δήθεν ένδειξη καλής θέλησης. Οι αποφάσεις στο Δ.Σ. αν και  ήταν ομόφωνες και ξεκάθαρες για διαπαραταξιακή διαπραγματευτική ομάδα για πρώτη φορά όπως και για την 10ήμερή μας απεργία, η πλειοψηφία επέλεξε να κάνει πράξη αυτό που γνωρίζει καλά, δηλαδή να πάει να φέρει μια πρόταση που δεν έχει καμία σχέση με αυτή που αποφασίσαμε ομόφωνα στο Δ.Σ.  Γιατί άραγε πήγαν μόνοι τους ;  Τι μυστικές συμφωνίες δεν θέλανε να μάθει το σύνολο της διαπραγματευτικής ομάδας ;


Εδώ τίθενται ζητήματα διαφάνειας και πολλά ερωτηματικά :

-          Γιατί ενώ είχαμε χρόνο, δεν προχωρήσαμε στις αποφασισμένες κινητοποιήσεις, αφού όπως κι οι ίδιοι λένε ότι η εταιρεία λόγω S/D των ΒΕΕ ήταν σε δύσκολη θέση ;

-          Ποιο είναι το όφελος στην συμφωνία που πέτυχαν και συνέχεια επικαλούνταν ;

-          Γιατί χρησιμοποιούν το ψεύτικο τρίκ με το "κουτάκι" της μισθοδοσίας όταν οι απώλειες για τους εργαζομένους είναι αποδεδειγμένα τουλάχιστον δυο μισθοί ;

-          Την "ιστορική συμφωνία" αφού την επικυρώσαν στο Γενικό Συμβούλιο όπως σαφέστατα ορίζει το Καταστατικό μας, γιατί ψάχνουν για συνενόχους;

-          Γιατί επιλέξαν τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για την κάλπη φοβίζοντας τους συναδέλφους με την μετενέργεια, όταν λίγο πρίν διαβεβαιώναν τους πάντες ότι δεν την φοβόντουσαν ;


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η συμφωνία του Προεδρείου έχει δύο χαρακτηριστικά  για τα οποία την καταψηφίσαμε :

Το πρώτο και το πιο επικίνδυνο είναι το  EBITDA.

Οι μεταβαλλόμενες αποδοχές λόγω EBITDA αποτελούσαν διαχρονικό σχέδιο των Διοικήσεων των ΕΛΠΕ την τελευταία δεκαετία. Τα ΕΛΠΕ είναι εταιρεία  εντάσεως κεφαλαίου και όχι εντάσεως εργασίας. Επομένως οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες (π.χ μείωση ανάπτυξης χωρών, πληθώρα προϊόντων στην αγορά, πόλεμοι, αποκλεισμοί κ.τλ.) και οι επιλογές της Διοίκησης είναι αυτές που διαμορφώνουν τα EBITDA και ότι και να κάνουν οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να τα επηρεάσουν. Ενδεικτικά το 2013 υπήρχαν διυλιστήρια που δούλεψαν στο 100%, αλλά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Δεν μπορεί ο μισθός των εργαζομένων και η σύμβασή τους να είναι έρμαιο αποφάσεων άλλων. Βάζοντας τέτοιους όρους πάντα θα χάνεις ή στην καλύτερη περίπτωση θα μένεις στάσιμος. Δεν υπάρχει περίπτωση κέρδους ποτέ.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ο διαχωρισμός και  η δημιουργία περισσοτέρων ταχυτήτων ανάμεσα στους συναδέλφους με μειώσεις προς όλους.  

Όλες οι παρατάξεις δεσμευτήκαμε ότι σε αυτή την Σύμβαση θα άρουμε τις αδικίες απέναντι στους νέους συναδέλφους και θα προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε τις ταχύτητες. Με την συμφωνία αυτή όμως έχουμε τον νέο χαμηλόμισθο συνάδελφο να χάνει από τα κουπόνια μόνο ενάμιση μισθό (τα κουπόνια αποτελούν Απόφαση Δικαστηρίου – Μισθός), τον συνάδελφο που κάνει χρήση του βοήθηματος των Βρεφονηπιακών να χάνει πολλαπλάσια ανάλογα με τα παιδιά του και τον παλαιό συνάδελφο που έχει θεμελιώσει έναν ικανοποιητικό μισθό να χάνει ανάλογα από την GROUPAMA. Αυτή είναι η απάντηση στο τρίκ με το αμετάβλητο "κουτάκι". Επομένως όχι απλώς δεν εξαλείψαμε την αδικία αλλά δημιουργήσαμε συνθήκες αδικίας για όλους.

Ενδεικτικά παραδείγματα του τι θα υποστούμε όλοι οι συνάδελφοι από αυτή την συμφωνία :

Νέος συνάδελφος με μισθό 720 € χάνοντας τις δωροεπιταγές και την GROUPAMA χάνει περίπου 2 μισθούς .  
Συνάδελφος που παίρνει σήμερα 1050 € και χάνει 1663 € από το επίδομα  βρεφονηπιακού για ένα παιδί, τις δωροεπιταγές και την GROUPAMA χάνει τουλάχιστον  τρεις μισθούς .
Συνάδελφος που έχει μεγάλα  παιδιά αλλά και μεγαλύτερο μισθό π.χ. 2000 € από την GROUPAMA χάνει περίπου 3500 € και  μαζί με τις  δωροεπιταγές χάνει τουλάχιστον  δυο μισθούς .
Ο καθένας μπορεί πραγματικά  να δει τι απώλειες έχει. Και βέβαια δεν υπολογίζουμε το 2,5% του χρονοεπιδόματος που κρατά καθηλωμένους όλους τους μισθούς για αλλά 3 χρόνια.


Οφείλουμε να μιλήσουμε και για τα ψευτοδιλήμματα και για τυχόν "αδιέξοδα" απειλητικών παραιτήσεων που στόχο έχουν να επικυρωθεί η δήθεν "ιστορική συμφωνία" όσο το δυνατό από μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.  

Λέμε λοιπόν ότι οι εργαζόμενοι δεν απειλούνται και δεν εκβιάζονται.


Άλλωστε ο Πρόεδρος ΠΡΟΕΔΡΕΥΕΙ του Οργάνου και ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ το Όργανο και οφείλει να εκτελέσει την εντολή του.  Εμείς οι εργαζόμενοι ένα έχουμε να κάνουμε, να τους δώσουμε τη σωστή εντολή για την επαναδιαπραγμάτευση και να πούμε πως το Σωματείο είχε παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει μέλλον πάνω από πρόσωπα και καταστάσεις…


ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,  ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ Η ΕΝΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Η θετική ψήφος στις 26-27/3 θα επικυρώσει :

α) Το πρακτικό συμφωνίας για περικοπές.

β) Την αλλαγή των όρων συμβολαίου της GROUPAMA πάντα προς όφελος της εταιρείας και ποτέ προς τους εργαζόμενους !!!

γ) Την είσοδο των μεταβλητών EBITDA που θα καθορίζει πια το ύψος των αμοιβών μας.


Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ σε αυτή τη Συμφωνία.


Είναι δική μας Ευθύνη πια με τη ψήφο μας να γραφτούμε στα ιστορικά χρονικά του χώρου μας, με μελανά ή χρυσά γράμματα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου