Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ - ΕΝΩΤΙΚΗΣ Σ.Κ.



 
Συναδέλφισσες, -οι

Μετά από 5 συναντήσεις διαπραγμάτευσης χωρίς αποτέλεσμα και τις μαζικές και καθοριστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην 4ωρη στάση, τις δύο 48ωρες απεργίες που ακολούθησαν και απόφαση για την 10ήμερη, η εταιρεία αναγκάστηκε να μπει σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με το Σωματείο μας και να φτάσουμε τελικά στην συμφωνία για τριετή ΕΣΣΕ που όλοι γνωρίζετε.
Με την συμφωνία αυτή κατοχυρώνονται σε βάθος τριετίας, το σύνολο των μισθολογικών ρυθμίσεων, πριμ παραγωγής, τριετίες, 15ετίες, πολυετίες, επιδόματα, δώρα, αποζημίωση αποχώρησης και κυρίως ισότιμη αντιμετώπιση για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς διαχωρισμούς και διασπάσεις σε τεχνικούς ή διοικητικούς,  ημερήσιους ή βάρδια κλπ.
Αυτό το αποτέλεσμα δεν ήρθε εύκολα και κυρίως δεν επιτεύχθηκε χωρίς κόστος. Στη συμφωνία αυτή προβλέπονται μειώσεις σε βοηθήματα παιδιών, γάμου, αποζημιώσεις μετακινήσεων, δρομολογίων λεωφορείων, βρεφονηπιακών, αλλά και προσωρινή αναστολή σε χρονοεπίδομα, εκδρομή, Groupama,  δωροεπιταγές, το 90% των οποίων επανενεργοποιείται τον δεύτερο ή τον τρίτο χρόνο της ΕΣΣΕ.
Εκτιμώντας την συμφωνία αυτή στο σύνολό της, στην σημερινή δραματική συγκυρία της γενικής διάλυσης  των Συμβάσεων, των εργασιακών δικαιωμάτων και γενικότερα της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, πιστεύουμε πως η προτεινόμενη ΕΣΣΕ αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία του Σωματείου και όλων των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Επιτυχία γιατί με την συσπείρωσή τους και την αποφασιστική και αγωνιστική τους στάση, επέβαλαν αυτή την εξέλιξη, και κέρδισαν για ακόμη μία φορά τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια που δικαιούνται. Και όλα αυτά όταν όλοι ξέρουμε πως απέναντί μας δεν είχαμε μόνο την εργοδοσία και τα σχέδιά της. Απέναντί μας είχαμε τα Μνημόνια και τους αντεργατικούς νόμους που επιβάλουν την ισοπέδωση των δικαιωμάτων και την διάλυση της ζωής μας.
Συναδέλφισσες, -οι
Για όσα φοβερά και τρομερά γράφονται και ακούγονται, για «προδοσίες», «στημένα παιχνίδια», και παράκαμψη διαδικασιών!!!  έχουμε  να πούμε τα εξής:
·         Οι Συμβάσεις δεν υπογράφονται σε «γυάλα», σε κενό αέρος. Κάθε Σύμβαση αντικατοπτρίζει τον συσχετισμό δύναμης, το περιβάλλον και τις συνθήκες μέσα στις οποίες εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις.
·         Οι απεργίες που αποφασίζουν οι εργαζόμενοι δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε εύκολα παιχνίδια. Είναι το πιο σοβαρό αλλά και ύστατο όπλο πίεσης των εργαζομένων προς τους εργοδότες, για να αντιμετωπίζουν τις σε βάρος τους μεθοδεύσεις και επιθέσεις και να κατοχυρώνουν δικαιώματα. Έτσι, την στιγμή που υπό την πίεση των κινητοποιήσεών μας, η Εταιρεία προσήλθε σε ουσιαστική διαβούλευση, ήταν αυτονόητη η 24ωρη αναβολή της προκήρυξης της 10ήμερης απεργίας μας, για να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει κάποια συμφωνία. Όσοι νομίζουν ότι σήμερα, οι καιροί επιτρέπουν παιχνίδια και τυχοδιωκτισμούς στις πλάτες των εργαζομένων, είναι τουλάχιστον ανεύθυνοι και εν τέλει επικίνδυνοι για τα συμφέροντα, τη δουλειά και την ζωή των εργαζομένων.
·         Τέλος, για το θέμα των ψηφοφοριών και το κατά πόσο είναι «εκβιασμός» η έγκριση της νέας ΕΣΣΕ από την Γενική Συνέλευση με την συμμετοχή όλων των μελών του Σωματείου, τί να πει κανείς !!!
Αποτελεί προσβολή για τους εργαζόμενους να τους θεωρούν «ανώριμα παιδάκια», που ... εκβιάζονται όταν καλούνται μέσα από Γενική Συνέλευση να εγκρίνουν ή όχι, μια τόσο σημαντική συμφωνία για την δουλειά και τη ζωή τους.
Εκτός αυτού, αν τα μισά από όσα υποκριτικά καταγγέλλουν σε βάρος του Προεδρείου του Σωματείου ήταν αλήθεια, θα έπρεπε να μάζευαν ήδη υπογραφές για συνέλευση με θέμα την μομφή και καθαίρεση του προεδρείου!! Αλλά δυστυχώς, αυτό που φαίνεται πλέον, είναι πως για μια ακόμη φορά, η μειοψηφία του Δ.Σ. (ΣΚΕΕΠ, Αγων. Μέτωπο, ΔΑΚΕ), για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους, επενδύουν στην αποτυχία και την ήττα του Σωματείου και της προσπάθειας για υπογραφή νέας ΕΣΣΕ και τώρα που δεν τους βγαίνει ο σχεδιασμός, προσπαθούν πάλι να τρελάνουν τον κόσμο με υπερβολές και ψέματα.
Σαν Ενιαία – Ενωτική Σ.Κ. πιστεύουμε πως η συμφωνία που καλούμαστε να εγκρίνουμε στις 26 και 27 Μαρτίου 2014, είναι μια πολύ σημαντική και κρίσιμη συμφωνία για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, και αυτό θα φανεί όπως και με την προηγούμενη ΕΣΣΕ, στην διάρκεια της τριετίας που θα ισχύσει.
Σας καλούμε να την υπερψηφίσετε και να την υπερασπιστείτε, γιατί θα δεχθεί επιθέσεις και μετά την υπογραφή της, από εχθρούς αλλά και «φίλους».
Και να είστε σίγουροι πως και αυτή η ΕΣΣΕ, θα αναδειχθεί σε πολύτιμο όπλο υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, που σε συνδυασμό με την συμφωνία για τον Εσωτερικό μας Κανονισμό, θα εξασφαλίζει την ζωή και την αξιοπρέπεια όλων των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, σε καιρούς που τίποτε δεν μένει όρθιο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου