Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η μετοχοποίηση το επικρατέστερο σενάριο για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ


Η διάθεση μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου προκρίνεται ως επικρατέστερο σενάριο για την πλήρη αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις αρχές Μαρτίου, με βασικότερη παράμετρο τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου. Αντιθέτως, η ΔΕΠΑ, από πρώτη ενεργειακή εταιρεία στη «λίστα» των αποκρατικοποιήσεων περνάει στην τελευταία. Με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, η ΔΕΠΑ, βγήκε εκτός λίστας αποκρατικοποιήσεων τουλάχιστον για ένα 8μηνο. Την προετοιμασία του δεύτερου διαγωνισμού για την αποκρατικοποίησή της ανέτρεψε η παρέμβαση της Ε.Ε. για κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, λόγω της συμμετοχής της σε ποσοστό 51% στις υφιστάμενες ΕΠΑ και τις επιπτώσεις των αλλαγών που επίκεινται στην αξία του χαρτοφυλακίου της.
Η Ε.Ε. έχει ζητήσει από την ελληνικό πλευρά ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανικό αγορά φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ αποφασίστηκε να επανεξεταστεί μετά την υποβολή του εν λόγω σχεδίου που Θα ξεκαθαρίζει το τοπίο στην αγορά φυσικού αερίου και σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, θα επανέλθει και το σενάριο της μετοχοποίησης. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο και το ΤΑΙΠΕΔ έκριναν ότι θα πρέπει να αποσυνδέσουν την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ από την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί λόγω της συμμετοχής της πρώτης εταιρείας σε ποσοστό 35% στη δεύτερη και τη συμμετοχή του ομίλου Λάτση σε ποσοστό άνω του 42% στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ. Ο όμιλος Λάτση εισήλθε το 2003 μέσω της Paneuropean στα ΕΛΠΕ και βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε τότε με το ελληνικό Δημόσιο, διατηρεί προτιμησιακό δικαίωμα σε περίπτωση διάθεσης επιπλέον ποσοστού του Δημοσίου, ενώ ελέγχει και το μάνατζμεντ. Οι όροι αυτοί καθιστούν ουσιαστικά την όλη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ τυπική, αφού χωρίς τη συναίνεση του ομίλου Λάτση δεν μπορεί να υπάρξει πώληση.
Η Gazprom δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον της για τα ΕΛΠΕ μέσω του πετρελαϊκού της βραχίονα Gazpromneft, ενώ ρωσικό ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ έχει εκφραστεί και από την κρατικό εταιρεία Rosneft. Είναι γνωστό εξάλλου το ενδιαφέρον της ρωσικής Lukoil για τα ΕΛΠΕ που εκφράστηκε από κοινού με τον όμιλο Λάτση το 2003, λίγο πριν από τη συμφωνία συγχώνευσης της Πετρόλα με τα ΕΛΠΕ.
Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί στο πρόσφατο παρελθόν και από το Εμιράτο του Κατάρ. Το σενάριο της μετοχοποίησης φέρεται να διευκολύνει το σχέδιο αποκρατικοποίησης του ομίλου των ΕΛΠΕ σε σχέση πάντα με τον κομβικό ρόλο του ομίλου Λάτση.
Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στον τομέα των υδρογονανθράκων πάντως προσδίδουν σημαντική αξία στο χαρτοφυλάκιο των ΕΛΠΕ, καθώς αναβαθμίζεται ο ρόλος του όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα ΕΛΠΕ είναι μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία με τρεις μονάδες διύλισης σε μια αγορά που η γεωστρατηγική της σημασία δείχνει να αυξάνεται. Έχει κηρυχθεί πλειοδότης (ΕΛΠΕ Edison Petroceltic) στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του κοιτάσματος στον Πατραϊκό Κόλπο και έχει δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον του για τις νέες παραχωρήσεις του ελληνικού Δημοσίου σε Ιόνιο και Κρήτη. Δεν είναι λίγες εξάλλου οι πετρελαϊκές εταιρείες από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία που έχουν προσελκύσει τα ΕΛΠΕ για στρατηγική συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων.
(Χ. Λιάγγου, Καθημερινή, 4/2/2014)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου