Εν αναμονή της τρίτης κατά σειρά μελέτης για το έργο της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα που παρήγγειλε αυτή τη φορά το ΤΑΙΠΕΔ -στο παρελθόν μελέτες για το έργο έχουν πραγματοποιήσει η Ενεργειακή Αιγαίου, η Edison και η ΔΕΠΑ, η οποία μάλιστα χρησιμοποίησε και την ίδια εταιρεία τη φινλανδική Pöyry- ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις 23 Νοεμβρίου 2014.
Η ημερομηνία αυτή είναι κομβική καθώς τότε λήγουν τα δικαιώματα που διαθέτει η νυν διαχειρίστρια εταιρεία Energean και η παραχώρηση επιστρέφει στο δημόσιο δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ.
Και σε αντίθεση με τους άλλους διαγωνισμούς που διαχειρίζεται το Ταμείο, η όποια καθυστέρηση πιθανόν προκύψει, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα αφού το ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης της εγκατάστασης υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Στον αρχικό σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, ώστε να μη χρειαστεί το Δημόσιο να καλύψει τα έξοδα αυτά. Ωστόσο ενόψει του διαγωνισμού ανέθεσε εκ νέου στην Pöyry τη μελέτη η οποία έχει αντικείμενο να διαπιστώσει υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί το έργο να γίνει πιο ελκυστικό για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ο ίδιος σχεδιασμός προέβλεπε ότι η μελέτη θα παραδιδόταν τον Ιανουάριο ή το αργότερο το Φεβρουάριο ενώ ο διαγωνισμός προβλέπεται να προκηρυχθεί μέσα στο α' τρίμηνο του έτους.
Για την αποθήκη της νότιας Καβάλας, θυμίζουμε ότι ήδη απασχολούνται ως σύμβουλοι η HSBC (χρηματοοικονομικός σύμβουλος), η SAW Consulting (τεχνικός σύμβουλος) καθώς και δύο ακόμη δικηγορικά γραφεία (ως νομικοί σύμβουλοι).
Το ενδιαφέρον για το έργο πάντως -το οποίο έχει κινήσει και το ενδιαφέρον της Ε.Ε. αφού έχει ενταχθεί στα Projects of Common Interest (PCI) και έχει εξασφαλισμένα κονδύλια 3 εκατ. ευρώ για μελέτες μέσω του προγράμματος ΤΕΝ-Ε- είναι ότι αποτελεί μια υποδομή που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική αγορά να ανοίξει την αγορά αερίου και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται διεθνώς στη spot αγορά του LNG. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την επανάσταση του shale gas στις ΗΠΑ, οι τιμές έχουν πιεστεί προς τα κάτω με σημαντικά οφέλη για τους αγοραστές. Ωστόσο στην Ελλάδα καθώς δεν υπάρχουν μια υποδομή αποθήκευσης, το όποιο όφελος προκύπτει είναι πρόσκαιρο και περιορίζεται σε μεμονωμένα φορτία ετησίως.
Τεχνικά, η Νότια Καβάλα έχει σήμερα δυναμικότητα αποθήκευσης 1 δισ. κ.μ., και είναι η μοναδική φυσική υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου πανελλαδικά. Η αποθήκη «κουμπώνει» καλά με τον αγωγό TAP και με την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ιταλία, καθώς βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της διαδρομής του αγωγού. Το πεδίο της Νότιας Καβάλας έχει παράξει τα τελευταία 30 χρόνια κοντά στα 1 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το project μπορεί να τροφοδοτήσει το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με 7-9 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, ποσότητα που μεταφράζεται στο 40% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο για περίοδο 90 ημερών.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου