Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Αυτές είναι οι εταιρείες που χάνουν δισεκατομμύρια από την ακύρωση του South Stream

Αυτές είναι οι εταιρείες που χάνουν δισεκατομμύρια από την ακύρωση του South Stream
Άμεσες απώλειες και ζημίες δισεκατομμυρίων θα επιφέρει σε διάφορες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες η ακύρωση της κατασκευής του αγωγού South Stream την οποία ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, η συνολική “χασούρα” για τις ευρωπαϊκές εταιρείες υπολογίζεται σε περίπου 2,82 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η South Stream Transport.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η θυγατρική της ιταλικής ενεργειακής ENI, η Saipem, η οποία είχε συμβόλαιο με τη Ρωσία για μέρος της κατασκευής του αγωγού θα υποστεί απώλειες 2 δισ. ευρώ από την εξέλιξη αυτή.

Άλλες εταιρίες που έχουν πολλά να χάσουν είναι η γερμανική Εuropipe, η οποία είχε αναλάβει την προμήθεια του περίπου 50% των αγωγών της πρώτης γραμμής (500 εκατ. ευρώ) αλλά και οι ιαπωνικές Marubeni-Itochu και Sumitomo οι οποίες θα προμήθευαν το 40% των αγωγών της δεύτερης γραμμής και οι οποίες θα υποστούν ζημίες 320 εκατ. ευρώ.

Η αυστριακή εταιρεία φυσικού αερίου OMV, η οποία επένδυσε σημαντικά στην κατασκευή του South Stream επίσης θα υποστεί μεγάλο πλήγμα.

Σε επίπεδο χωρών, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ουγγαρία έσπευσαν να αντιδράσουν λέγοντας ότι θα χάσουν σημαντικά οφέλη από την ακύρωση του project και θα χρειαστεί να εξετάσουν τώρα εναλλακτικές προτάσεις.

Για τη Βουλγαρία, ο South Stream  σημαίνει απώλεια 3 δισ. ευρώ σε επενδύσεις και χάσιμο 2.900 θέσεων εργασίας.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου