Λευκωσία: Πρόταση για «σεισμογραφικές» και άλλων τεχνολογιών έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη στεριά, στις ελεύθερες περιοχές, βρίσκεται ενώπιον της Κυβέρνησης και εξετάζεται από το Υπουργείο Ενέργειας.
Πρόκειται για υπερσύγχρονη νέα τεχνολογία με την οποία οι έρευνες και η αποτύπωση του υπεδάφους, σε βάθος μέχρι και 6.000 μέτρα περίπου, γίνεται με εναέρια μέσα, μικρά αεροπλάνα, που διαθέτουν εξοπλισμό με ειδικά συστήματα και αισθητήρες.
Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», υποβλήθηκε από την αμερικανική εταιρεία NEOS GeoSolutions, που το τελευταίο δίμηνο πραγματοποιεί παρόμοιες έρευνες σε περιοχές του Λιβάνου, που κρίθηκαν ασφαλείς υπό τις πολιτικές περιστάσεις για τέτοιες πτήσεις.
Η πρόταση προβλέπει ότι θα γίνουν από αέρος αποτυπώσεις του υπεδάφους για ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου, με τέσσερις διαφορετικές μεθόδους και συστήματα υπερσύγχρονων αισθητήρων, δηλαδή μαγνητική, ηλεκτρομαγνητική, ραδιομετρική και μαγνητοτελλουρική.
Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την πρόταση, θα σταλούν στη συνέχεια για επεξεργασία και ανάλυση στις ΗΠΑ. Κατά τρόπον ανάλογο με τον οποίο έγιναν οι σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, οι χάρτες με τα δεδομένα του υπεδάφους σε σχέση με κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα διατίθενται προς πώληση σε ενδιαφερόμενους, με τα έσοδα να μοιράζονται μεταξύ Κράτους και εταιρείας, σε ποσοστό που θα συμφωνηθεί. Κατόπιν, αν υπάρχει ενδιαφέρον η Δημοκρατία θα πρέπει να προχωρήσει σε διαδικασία αδειοδότησης για έρευνες στη στεριά, ανάλογη με αυτήν που έγινε στην ΑΟΖ.
Παρόμοιες έρευνες που οδήγησαν στην ανακάλυψη κοιτασμάτων έχουν γίνει από τη NEOS GeoSolutions σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως σε Κολοράντο, Καλιφόρνια, Βόρεια Ντακότα και Τέξας στις ΗΠΑ, στην Αργεντινή, τώρα στον Λίβανο και αλλού.
Οι ειδικοί της εταιρείας βλέπουν σημαντικές πιθανότητες ανακάλυψης τέτοιων κοιτασμάτων, με βάση και τα γεωλογικά δεδομένα από τις σεισμογραφικές έρευνες σε όλη την περιοχή και τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν ώς τώρα στη θάλασσα και τη γεωλογική δομή του υπεδάφους.
Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο από δεκαετίες έγιναν διάφορες προσπάθειες για γεωτρήσεις χωρίς αποτέλεσμα, κυρίως λόγω τεχνικών και οικονομικών περιορισμών. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση εντοπισμού ακόμα και μικρότερων κοιτασμάτων, η δυνατότητα εκμετάλλευσής τους είναι πιο εύκολη, τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά.
Το Υπ. Ενέργειας δεν απέρριψε την πρόταση, αντίθετα την έχει θέσει στο μικροσκόπιο, αφού πρέπει να μελετηθούν διαδικαστικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές πτυχές.
Πλήρης επιβεβαίωση από Λακκοτρύπη
Σχολιάζοντας δημοσίευμα του «Φ», ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι υπάρχει ενώπιον του Υπουργείου μια πρόταση την οποία παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο για διεξαγωγή γεωλογικών επισκοπήσεων στην ξηρά δια αέρος.
«Κάτι που μας ενδιαφέρει τόσο όσον αφορά τη γεωλογία της Κύπρου, αλλά ενδεχομένως να μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε καλύτερα το ενεργειακό δυναμικό της χώρας και στην ξηρά. Είναι μια πρόταση την οποία επεξεργαζόμαστε, δεν θα πω περισσότερα γιατί είναι ακόμα υπό μελέτη και αν υπάρχει οτιδήποτε θα πάμε πίσω στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις τελικές αποφάσεις», ανέφερε.
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι όπως υπάρχουν σήμερα στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου γεωλογικά δεδομένα, αναμένεται ότι με αυτές τις επισκοπήσεις θα δοθούν πληρέστερα γεωλογικά δεδομένα και για την ξηρά και ενδεχομένως και για την ακτή στο σημείο που συνδέεται η θάλασσα της Κύπρου με τη στεριά.
ΠΗΓΗ:philenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου