Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Αναζητείται φόρμουλα εξόδου της Shell από την ελληνική αγορά φυσικού αερίου

Η Shell αποτελεί τον στρατηγικό επενδυτή της ΕΠΑ Αττικής, ελέγχοντας το 49% και από την πρώτη στιγμή που η τρόικα έθεσε θέμα κατάργησης του αποκλειστικού δικαιώματος που διατηρούν κατ’ εξαίρεση οι τρεις ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης) στην Ελλάδα, πρόβαλε προς το ελληνικό Δημόσιο απαιτήσεις για αποζημίωση.
Την εξαγορά του ποσοστού που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ και την ΕΝΙ, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να προσπεράσει τη σκληρή στάση της πολυεθνικής στις διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου. Η Shell αποτελεί τον στρατηγικό επενδυτή της ΕΠΑ Αττικής, ελέγχοντας το 49% της εταιρείας και το μάνατζμεντ και από την πρώτη στιγμή που η τρόικα έθεσε θέμα κατάργησης του αποκλειστικού δικαιώματος που διατηρούν κατ’ εξαίρεση από την κοινοτική νομοθεσία οι τρεις ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης) στην Ελλάδα, πρόβαλε προς το ελληνικό Δημόσιο απαιτήσεις για αποζημίωση. Το ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου που χειρίζεται το θέμα, ξεκαθάρισε ότι το Δημόσιο δεν είναι σε θέση να πληρώσει αποζημιώσεις και εδώ και ένα χρόνο περίπου ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους ξένους εταίρους στις τρεις ΕΠΑ (Shell στην Αττική, ΕΝΙ σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη) προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος για να προχωρήσουν οι αλλαγές στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.

Σε αντίθεση με την ΕΝΙ που από την αρχή των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε διαλλακτική, κάνοντας σαφή τη στρατηγική της θέση για παραμονή και επέκταση στην ελληνική αγορά, η Shell την οποία πάντα προβλημάτιζε το χαρτοφυλάκιο της ΕΠΑ στην Ελλάδα και στο παρελθόν είχε αναζητήσει αγοραστή χωρίς αποτέλεσμα, διατήρησε σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σκληρή στάση, στην οποία και αποδίδεται η μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Μέχρι και την τελευταία στιγμή η Shell, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες έθετε θέμα ρητής αναφοράς στο νομοσχέδιο μελλοντικών οικονομικών υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου ως αποζημίωσης για την κατάργηση του μονοπωλιακού δικαιώματος στην προμήθεια φυσικού αερίου στη γεωγραφική περιφέρεια της ΕΠΑ Αττικής.

Η εμμονή αυτή, υποχρέωσε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να αναζητήσει σενάρια προσπέλασης του προβλήματος, εξετάζοντας ακόμη και τη δυνατότητα συναινετικής εξόδου της Shell από την ελληνική αγορά. Οι συζητήσεις σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την από κοινού εξαγορά του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ και την ENI. H ιταλική εταιρεία που αποτελεί τον στρατηγικό εταίρο στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, φέρεται να έχει δει με ενδιαφέρον μια τέτοια προοπτική. Η αποδοχή της από τη Shell θα κριθεί όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες από το τίμημα, καθώς η εν λόγω πρόταση αποτελεί μια ευκαιρία απεμπλοκής από το χαρτοφυλάκιο της ΕΠΑ Αττικής.

Το αδιέξοδο, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει· κύκλοι του ΥΠΕΚΑ ωστόσο τόνιζαν χθες ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή σύντομα. Η κατάθεση του νομοσχεδίου μέχρι την Παρασκευή αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Ως αντάλλαγμα για την κατάργηση του μονοπωλίου στην προμήθεια, το νομοσχέδιο προβλέπει 20ετή παράταση στις άδειες των Εταιρειών Διανομής που θα συστήσουν οι τρεις ΕΠΑ και η ΔΕΠΑ και επέκταση των γεωγραφικών ορίων τους.

Προθεσμία για ΑΔΜΗΕ

Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου του 2015 θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τις τελευταίες δεσμεύσεις για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Η τρόικα έχει θέσει επίσης ως όρο την έγκριση του προτιμητέου επενδυτή από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ έως στις 13 Φεβρουαρίου 2015 και από τη γενική συνέλευση στις 6 Μαρτίου 2015. Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών συναρτάται, πάντως, από την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη λιανική αγορά φυσικού αερίου. Αυτό γιατί συμπεριλαμβάνει ρύθμιση που απαλλάσσει τον ΑΔΜΗΕ από τον κίνδυνο επισφαλειών στην αγορά ηλεκτρισμού, κατ’ απαίτηση των υποψηφίων επενδυτών.

Οι ανησυχίες των επενδυτών συνδέονται κυρίως με ένα ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ τον μήνα που αντιστοιχεί στο τέλος ΑΠΕ και το οποίο σε μηνιαία βάση αποστέλλει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ για να μεταβιβαστούν στον ΛΑΓΗΕ και από εκεί στους παραγωγούς ΑΠΕ.

Η ρύθμιση θα απαλλάξει τον ΑΔΜΗΕ από τη διαμεσολάβηση μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΓΗΕ, μειώνοντας το σχετικό ρίσκο που δημιουργεί για την εταιρεία η μη καταβολή του από τη ΔΕΗ.


ΠΗΓΗ:.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου