Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Με βουτιά 4,2% σε νέα χαμηλά πέντε ετών το αργό


Σε νέα χαμηλά πέντε ετών διολίσθησαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η παγκόσμια προσφορά θα συνεχίσει να ξεπερνά τη ζήτηση καθώς η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, κυρίως στις ΗΠΑ, παραμένει σταθερή και η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου έχασε 2,79 δολ. ή 4,2% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 63,05 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 16 Ιουλίου του 2009.

Στο μεταξύ, το αργό τύπου Brent Ιανουαρίου έχασε 2,88 δολ. ή 4,2% στα 66,19 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου, κλείνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τις 29 Σεπτεμβρίου του 2009.

Τις πιέσεις εντείνουν και οι απαισιόδοξες προβλέψεις της Morgan Stanley για την πορεία του πετρελαίου.

Η ενίσχυση του δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του και οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα για τις τιμές, εκτιμούν οι αναλυτές.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, σκαρφαλώνει σε υψηλά πολλών ετών στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τις νέες θέσεις εργασίας και αποδείχθηκαν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σε έκθεση της με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου η Morgan Stanley αναφέρει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν μέχρι τα 43 δολ. το βαρέλι το επόμενο έτος.

Η αμερικανική τράπεζα μείωσε παράλληλα το outlook για το 2015 στο Brent στα 70 δολ. το βαρέλι και κατά 14 δολ. στα 88 δολ. το βαρέλι για το 2016.

"Χωρίς μια παρέμβαση του ΟΠΕΚ, υπάρχει ο κίνδυνος οι αγορές να χάσουν την ισορροπία τους, με την υπερπροσφορά να κορυφώνεται πιθανότατα το δεύτερο τρίμηνο του 2015", αναφέρει ο Adam Longson, αναλυτής της Morgan Stanley.

Ο ΟΠΕΚ επέλεξε στην συνεδρίαση του Νοεμβρίου να κρατήσει αμετάβλητα τα επίπεδα της παραγωγής του απογοητεύοντας τους επενδυτές που περίμεναν ο Οργανισμός να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής του σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις πιέσεις στις τιμές.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου