Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Πετρέλαιο: Ποιες «αρκούδες» ποντάρουν στα $40


Η βουτιά των τιμών του πετρελαίου προσφέρει σε ορισμένους κερδοσκόπους ένα «λαχείο» με χαμηλό κόστος και χαμηλό ρίσκο, που θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα κέρδη. Τι δείχνουν τα put options του μαύρου χρυσού για την πορεία των τιμών.
Πετρέλαιο: Ποιες «αρκούδες» ποντάρουν στα $40
Η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου έχει κάνει ορισμένους επενδυτές τόσο απαισιόδοξους για τις τιμές («αρκούδες»-bears όπως χαρακτηρίζονται στην χρηματιστηριακή ετυμολογία σε αντιπαράθεση με τους αισιόδοξους «ταύρους»-bulls), ώστε να αγοράζουν συμβόλαια που θα τους πληρώσουν αν οι τιμές πέσουν κάτω από τα $40 ανά βαρέλι. Αυτές οι τιμές χαρακτήρισαν την αγορά κατά την διάρκεια της πιο μαύρης περιόδου της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τα ακραία αυτά σενάρια εκφράζονται στα put options του αργού πετρελαίου, δηλαδή τα συμβόλαια που δίνουν στους κατόχους το δικαίωμα πώλησης πετρελαίου πάνω από προκαθορισμένη τιμή σε προκαθορισμένη χρονική στιγμή.

Ο αριθμός των προαιρετικών δικαιωμάτων (options) πώλησης αμερικανικού αργού στα $40 το βαρέλι ως τον Δεκέμβριο 2018 αντιστοιχούν σε 880.000 βαρέλια, καθώς υπερ-τετραπλασιάστηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με χρηματιστηριακά στοιχεία του CME Group. Τα options στην τιμή των $35 ανέρχονται στα 669.000 από μηδέν στο πρόσφατο παρελθόν.

Η κινητικότητα στα παράγωγα παρατηρείται καθώς η τιμή του West Texas Intermediate διολίσθησε ως τα $67,38, στον απόηχο της απόφασης του Opec να μην μειώσει την παραγωγή του. Η τιμή έχει διολισθήσει 37% από τον Ιούνιο.

«Είναι τζόγος, ένα στοίχημα πάνω στο χειρότερο σενάριο... Αν το πετύχεις, θα σε πούνε ιδιοφυία... Αν όχι, δεν θα καταστραφείς κιόλας», σχολιαζει ο αναλυτης Raymond Carbone της Paramount Options.

Τελευταία φορά που τα συμβόλαια του αμερικανικού WTI έπεσαν κάτω από τα $40 ανα βαρέλι, ήταν τον Φεβρουάριο 2009.

Η εμφάνιση των «αρκούδων» δεν σημαίνει ότι η αγορά θα διολισθήσει απαραίτητα σε αυτά τα επίπεδα. Οι τοποθετήσεις αυτές είναι «λαχείο» με χαμηλό κόστος και χαμηλό ρίσκο, που θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα κέρδη.

Σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία της αγοράς εμπορευμάτων να συνταιριάξει την αυξανόμενη προσφορά με την υποτονική ζήτηση, δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω πτώση τιμών, μέχρι να μειωθεί η παραγωγή.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αγορά πετρελαίου στα $35-$40 ανά βαρέλι, είναι ένας πολύ ζεστός χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο ή μια μακρά περίοδος με εργασίες συντήρησης στον κόμβο του Κόλπου του Μεξικό, που θα προκαλούσαν πρόσκαιρη πρόσθετη μείωση της ζήτησης, σχολιάζει ο Jan Stuart της Credit Suisse.

«Δεν είναι πλέον απίθανο να υλοποιηθεί ένα σενάριο πρόσκαιρης βουτιάς σε τόσο χαμηλή τιμή,» σχολίασε. Η Credit Suisse εκτιμά ότι το WTI θα διαμορφώνεται στα $75 του χρόνου τέτοια εποχή.

Παράγοντες τονίζουν ότι πολύ δύσκολα θα αγόραζε ένας πετρελαιοπαραγωγός τέτοια put options, καθώς θα σήμαινε να πληρώσει premium για να κλειδώσει με ζημία. Θεωρούν ότι πολύ πιθανότερο να πρόκειται για κινήσεις κερδοσκόπων όπως hedge funds.

Πάντως όποιος αγόρασε τα options έχει ήδη εξασφαλίσει κάποιο κέρδος: Οι τιμές για τα συμβόλαια options τόσο στα $35 όσο και στα $40, έχουν διπλασιαστεί από τα τέλη Νοεμβρίου.


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου