Από τα μέσα Ιουλίου η τιμή πετρελαίου Brent έχει υποχωρήσει πάνω από 28%, από 115 δολάρια στα 82 δολάρια και οι χώρες παραγωγής εμφανίζονται όλο και πιο ανήσυχες, πιστεύοντας ότι η τιμή του “μαύρου χρυσού” δεν πρόκειται να ανακάμψει σύντομα. Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν αρκετούς χρηματοοικονομικούς ομίλους να προχωρήσουν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για το πετρέλαιο και ταυτόχρονα “έσπρωξαν” τη Σ. Αραβία να αποφασίσει μείωση της τιμής πετρελαίου στις ΗΠΑ. Αντίθετα αύξησε τις τιμές για τους πελάτες της σε Ασία και Ευρώπη.
Η Σ. Αραβία δεν πέτυχε στο ελάχιστο τον στόχο της, εάν τουλάχιστον αυτός ήταν – όπως υποστήριξαν κάποιοι αναλυτές – να σταματήσει την κατρακύλα των πετρελαϊκών τιμών. Πιθανώς οι Σαουδάραβες να συνειδητοποιούν σιγά-σιγά και σίγουρα αρκετά οδυνηρά, ότι δεν διαθέτουν πια τη δύναμη του παρελθόντος, όταν είχαν τη δυνατότητα να “ανεβοκατεβάζουν” τις πετρελαϊκές αγορές, ακόμη και με δηλώσεις τους.
“Η αγορά αντέδρασε απόλυτα αρνητικά στην κίνηση της Σ. Αραβίας. Υπέθεσε ότι θα υπάρξει πόλεμος τιμών ενέργειας στις ΗΠΑ”, εκτιμά ο Anthony Lerner, κορυφαίο στέλεχος και ειδικός επί των ενεργειακών αγορών στην R.J. O' Brien & Associates.
Οι απόψεις των αναλυτών για τις προθέσεις της Σ. Αραβίας είναι διχασμένες. Από τη μία πλευρά υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι άμεσος στόχος δεν είναι άλλος από το να υπάρξει πλήγμα στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες και κυρίως σε αυτές που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα (fracking). Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου μέσω fracking έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στην αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία. Η αισιοδοξία είναι τόσο υψηλή, ώστε κορυφαίοι παράγοντες του κλάδου σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα οι ΗΠΑ μπορούν να καταστούν ακόμη και εξαγωγός πετρελαίου. Ποιος θα είναι αυτός που θα "πληρώσει το μάρμαρο" εάν συμβεί κάτι τέτοιο; Μα φυσικά η Σ. Αραβία, η χώρα που αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κερδισμένο από την αδηφάγο ανάγκη των ΗΠΑ για ενέργεια.
Υπάρχει, όμως, και η πλευρά που υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν αποτελούν -τουλάχιστον ακόμη- απειλή για τη Σ. Αραβία, με το Ριάντ απλά να στοχεύει στην προσέλκυση περισσότερων πελατών μεταξύ των αμερικανικών διυλιστηρίων. Οι Σαουδάραβες "πλημμυρίζουν" με δικό τους φθηνότερο πετρέλαιο την αμερικανική αγορά, λέγοντας ουσιαστικά στα αμερικανικά διυλιστήρια "εάν επιλέξετε το δικό μας πετρέλαιο, πληρώνετε φθηνότερα και ταυτόχρονα αυξάνετε κατά πολύ τα δικά σας περιθώρια κέρδους".
Την ίδια στιγμή κορυφαίοι αμερικανικοί ενεργειακοί όμιλοι έχουν φροντίσουν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό lobby, Producers for American Crude Oil Exports (PACE). Το PACE ασκεί όλο και περισσότερες πιέσεις στα κατάλληλα κέντρα, προκειμένου να υπάρξει άρση της απαγόρευσης εξαγωγών αμερικανικού πετρελαίου. Μία απαγόρευση που ισχύει εδώ και 40 χρόνια, αλλά κατά το PACE έφτασε η στιγμή να καταργηθεί.
“Τα κάνουν όλα προκειμένου να μην χάσουν το μερίδιο τους στην αμερικανική αγορά. Πρόκειται σαφώς για μία περίπλοκη στρατηγική εκ μέρους της Σ. Αραβίας”, εκτιμά ένας ακόμη αναλυτής. Άλλωστε οι εισαγωγές σαουδαραβικού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώνονται. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Energy Information Administration, φέτος τον Αύγουστο το σαουδαραβικό πετρέλαιο αντιστοίχησε στο 4,6% της συνολικής κατανάλωσης μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Αύγουστο του 2013 ήταν 7%.
Σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι αναλυτές είναι ότι η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνει, τουλάχιστον έως ότου η τιμή του παραμείνει υψηλότερα από τα 70 δολάρια.
Ο δισταγμός του OPEC
Ένα ακόμη επιχείρημα που ενισχύει όσους υποστηρίζουν ότι οι τιμές του “μαύρου χρυσού” δεν θα ανακάμψουν σύντομα είναι ότι ο OPEC σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής του, κατά τη συνεδρίαση του στα τέλη Νοεμβρίου. Άλλωστε με εξαίρεση Σ. Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του καρτέλ δεν έχουν την απαραίτητη οικονομική δύναμη να στηρίξουν μία τέτοια κίνησης και να διακινδυνεύσουν περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου