Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Δημοσιεύτηκε στην ΕΕ η πρόσκληση για τις έρευνες πετρελαίου στη Δ. Ελλάδα


Και εγένετο ο πρώτος νέος μεγάλος πετρελαϊκός διαγωνισμός: δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα της ΕΕ η πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για την υποβολή προσφορών για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία Δυτική Ελλάδα.
Η επίσημη δημοσίευση στην εφημερίδα της ΕΕ, περιλαμβάνει τις τρεις περιοχές για τις οποίες η εταιρεία Enel κατέθεσε επίσημη πρόταση στις 14 Απριλίου του 2014.
Μέσω της δημοσίευσης η ελληνική κυβέρνηση προσκαλεί και άλλους τυχόν ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο.
Η προθεσμία υποβολής των προσφορών είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά από 3 μήνες της επίσημης ημερομηνίας δημοσίευσης (5 Νοεμβρίου) δηλαδή η Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου.
Κριτήρια
Οι αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια αξιολόγησης:
i) Η οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και, όπου προσήκει, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές ενδιαφέροντος.
ii) Η αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη του αιτούντος.
iii) Η αποδεδειγμένη εμπειρία του εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής (εκμετάλλευσης) υδρογονανθράκων, ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους.
iv) Η ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση του πλήρους δυναμικού της περιοχής για την οποία κατατίθεται η αίτηση.
v) Η κατανόηση από τον αιτούντα του γεωλογικού περιβάλλοντος της γεωγραφικής περιοχής και ο τρόπος με τον οποίο ο επιλεγείς αιτών προτείνει τη διεξαγωγή αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας υδρογονανθράκων.
vi) Η εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων υπό την παρουσία υδροθείου.
vii) Η ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις και προς επίτευξη της μέγιστης δυνατής περιβαλλοντικής επίδοσης, καθώς και η εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος και μεγάλης οικονομικής σημασίας.
viii) Έμφαση θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει τυχόν επιδείξει ο αιτών ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.
ix) Στοιχεία δημοπράτησης
— Πρόγραμμα ελάχιστων ερευνητικών εργασιών
— Οικονομική δέσμευση
— Μίσθωμα Ελληνικού Δημοσίου (Royalties)
— Ποσοστό αποσβέσεων (%)
— Αντάλλαγμα υπογραφής σύμβασης και αντάλλαγμα παραγωγής
— Εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη
— Ποσοστό αποδέσμευσης της περιοχής (%)
Ενδιαφέρον
Σημειώνεται ότι για τις τρεις περιοχές εκτός από την Enel, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον και έχει ανακοινωθεί ότι θα συμμετάσχει με προσφορά και η ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas. Όπως τόνισε πρόσφατα ο επικεφαλής της εταιρείας Μαθιός Ρήγας, στο συνέδριο Capital & Vision, η Energean έχει ήδη αναλάβει την εκμετάλλευση στην περιοχή των Ιωαννίνων, φυσική γεωλογική συνέχεια της οποίας είναι και οι τρεις χερσαίες περιοχές που περιλαμβάνονται στη νέα πρόσκληση. Οπότε η εταιρεία ενδιαφέρεται και θα συμμετάσχει στο νέο διαγωνισμό.
Μεγάλος γύρος παραχωρήσεων
Αυτή τη στιγμή πάντως παραμένει σε εκκρεμότητα η επίσημη δημοσίευση της προκήρυξης για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων που αφορά στα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Το κείμενο έχει επίσης σταλεί από την ελληνική κυβέρνηση (μαζί με την πρόσκληση με τη Δ. Ελλάδα) και βρίσκεται σε διαδικασία δημοσίευσης (μετάφραση σε όλες τις γλώσσες, λήψη πρωτοκόλλου κλπ).


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου