Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ δεν θα δούν εντός του ΄14 το χρώμα του… Αζέρικου χρήματος


Εξαιρετικά αμφίβολο είναι, πλέον, το να ολοκληρωθεί εντός του 2014 η πώληση του ΔΕΣΦΑ στην Αζέρικη SOCAR και συνεπώς να εισπράξουν το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ το τίμημα της πώλησης. Η καθυστέρηση στην είσπραξη των χρημάτων ανατρέπει, ως εκ τούτου, τους προϋπολογισμούς και του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ.
Η αιτία της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν δεν έχει ακόμα εγκρίνει το deal, δεν έχει δηλαδή απαντήσει αν το πλαίσιο που έχει φτιαχτεί από τη χώρα μας για τη λειτουργία του ΔΕΣΦΑ ως ανεξάρτητου διαχειριστή υπό τον έλεγχο της Socar,είναι συμβατό ή όχι με τους κανόνες περί ανταγωνισμού της Ε.Ε. Και τούτο παρότι έχουν περάσει 18 μήνες από την κατακύρωση του διαγωνισμού υπέρ της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρίσιμη απάντηση της DG Comp που είτε θα δώσει το πράσινο φως, είτε θα ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις, θα φτάσει προς το τέλος του χρόνου. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω καθυστερήσεις λόγω της μεταβατικής φάσης στην οποία βρέθηκε η Κομισιόν με την αλλαγή των Επιτρόπων.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις στις 17 Οκτωβρίου η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν δημοσιοποίησε τη θετική της «γνώμη» για τη λειτουργία του ΔΕΣΦΑ υπό τον έλεγχο της Socar. Για να γίνει αυτό το ΥΠΕΚΑ πέρασε από τη Βουλή τροπολογία με την οποία δίνει το δικαίωμα στη ΡΑΕ να μπλοκάρει αποφάσεις της πλειοψηφίας των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, εφόσον διαπίστωνε παραβίαση της κοινοτικής ή της εθνικής νομοθεσίας εκ μέρους της Socar, σε θέματα επενδύσεων και ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας ή της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου