Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Reuters: Total και E.ON αποχωρούν από τον ΤΑΡ

 Reuters: Total και E.ON αποχωρούν από τον ΤΑΡ
Η γαλλική Total και η γερμανική E.ON  σχεδιάζουν να αποσυρθούν από την κατασκευή του αγωγού TAP, ένα project που έχει ως στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.  Αυτό δήλωσαν στελέχη της αζέρικης εταιρείας SOCAR, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

"Η Total και η E.ON σχεδιάζουν να αποσυρθούν από τον ΤΑΡ", είπε χαρακτηριστικά ο Vagif Aliyev, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της SOCAR, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της διάσκεψης Caspian Oil & Gas στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, Total και  E.ON δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο επί του θέματος.

Ενα δεύτερο στέλεχος της SOCAR που δεν θέλησε να κατονομαστεί, επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες έχουν σημαντική συμμετοχή στη μετοχική βάση του ΤΑΡ, η μεν Total με 10%, η δε Ε.ΟΝ. με 9%.

Ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει αέριο από το αζέρικο οικόπεδο Shah Deniz II στην Κασπία Θάλασσα Caspian Sea, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε.

Ο αγωγός μήκους  870 χλμ θα συνδέεται με τον αγωγό ΤΑΝΑΡ (Trans Anatolian Pipeline) κοντά στα ελληνοτουρικά σύνορα και συγκεκριμένα στην περιοχή Κήποι, θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλνβανία και την Αδριατική για να καταλήξει στη Νότια Ιταλία.

Οι υπόλοιποι μέτοχοι του ΤΑΡ είναι η BP με 20%, η SOCAR με 20%, η Statoil επίσης με 20%, η  Fluxys με 16% και η Axpo με 5%.

Στον "αέρα" ο South Stream

Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Λομισιόν και Μόσχα για τον αγωγό South Stream φαίνεται ότι έχουν "παγώσει", καθώς η Κομισιόν φέρεται να θέλει να χρησιμοποιήσει την αδειοδότηση του έργου ως μέσο πίεσης προς τη Ρωσία, ώστε η Μόσχα να κάνει υποχωρήσεις στην Ουκρανία. "θα συνεχίσουμε αν οι Ρώσοι επιστρέψουν σε όισα υπαγορεύει το Διεθνές Δίκαιο και αν δείξουν προθυμία για εποικοδομητική συνεργασία στη βάση του ευρωπαϊκού ενεργειακού Δικαίου", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια, Γκ. Ετινγκερ, ο οποιος πρόσθεσε ότι χωρίς την αναγνώριση της κυβέρνησης του Κιέβου από τη Μόσχα, δεν θα υπάρξει πολιτική λύση.


 ΠΗΓΗ:.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου